Folkhälsan förenar svenskspråkiga i S:t Karins

0

Visst har också du hört till en förening? Chansen är stor att de flesta av er som läser den här kolumnen hör eller har hört till en förening. Aktivitet i en förening ökar välmåendet och det är därför både roligt och nyttigt att vara med i en förening som passar just de egna intressena.

Folkhälsan i S:t Karins har verksamhet för alla åldrar. Vi deltar tillsammans i Folkhälsans generationsöverskridande motionskampanjer som är ett bra sätt att få en extra sporre att röra på sig i vardagen. Vi ordnar också riktad verksamhet för olika målgrupper.

En av våra mest populära aktiviteter är familjecaféet som redan i tio års tid ordnats i samarbete med Åbo svenska församling. Varje vecka, på onsdagar klockan 10, samlas föräldrar med barn i olika åldrar i Papinholma församlingshem för att diskutera vardagens glädjeämnen och bekymmer. Många svenskspråkiga S:t Karinsbor, såväl barn som vuxna, har träffat nya vänner på familjecaféet.  

Svenska skrubben samlar de äldre av föreningens medlemmar och träffas en gång i månaden för att umgås. Ibland lyssnar skrubbens deltagare på föredrag, ibland gör de spännande utflykter men givetvis dricks det kaffe varje gång.

Luciafesten i december är en av höjdpunkterna inför julen. Vi samlas i kyrkan för luciaandakt där Åbo Lucia uppträder och efteråt är det glögg, pepparkakor, besök av julgubben med mera. Eftersom både scouterna och församlingen deltar i festligheterna brukar vi vara ett stort gäng på plats.

Nu kanske just du blev intresserad av vår förening? Vi välkomnar alla som vill höra lite mera svenska i vardagen eller är nyfiken på finlandssvenska traditioner. Du hittar information om oss både på Facebook och Instagram eller via Folkhälsans webb. Kanske får vi se just dig på årets Lucia-fest 15.12 klockan 15 i S:t Karins kyrka? Välkommen med!

Linda Lindholm, Henrika Moliis-Mellberg Ranta ja Henna Nyman

Folkhälsan i S:t Karins

Tänään 6.11. vietetään ruotsalaisuuden päivää.