Huomisen huolet voin ämpärillä tänne kantaa – Littoistenjärvi sai oman räpin

0
Aapo Alare sekä Matias ja Daniel Selin muodostavat Taival-nimisen littoislaisen rap-trion.

Onneks pääsee jälleen tänne järven rantaan. Huomisen huolet voin ämpärillä tänne kantaa. Sää niin tyyni etten nää veden pintaa. Nään taivaan, lokin joka lennähtelee hiljaa.

Inspiraation lähde ja paikka, jossa mieli lepää. Näillä sanoilla Littoistenjärveä luonnehtii runsaan kilometrin päässä järven rannasta asuva 14-vuotias Aapo Alare , joka päätti riimitellä Paraisilla asuvien serkkujensa Matias ja Daniel Selinin kanssa järvestä kappaleen.

Taival-nimisen rap-trion lokakuussa julkaistu toinen kappale kantaakin pelkistetysti nimeä Littoistenjärvi-rap.

– Rap-lisäliite on tavallaan vitsillä siinä, koska niin yleensä aloittelevat räppärit nimeävät biisinsä. Idea Littoistenjärvi-räpistä syntyi sessareilla, kun emme oikein tahtoneet saada ideaa kappaleesta valmiiksi. Sitten kävimme Littoistenjärven rannassa kävelemässä ja yhtäkkiä idea tuli eteen – mitä jos räppäisi järvestä, 17-vuotias Matias Selin kertaa.

Lankun pääl istuttiin, aluks tääl vinguttiin, mut tajuttiin, et haluttiin kauemmin viel hilluu siin. Ei ajast pulaa, ku homma skulaa, kamat mukaa, järvelle chillaa, niin vaa, ku ohan se nii mukavaa.

Biittinikkari A Pelimies

Kolmikon muodostama rap-yhtye kantaa nimeä Taival. Alare vastaa kappaleiden taustabiiteistä ja muusta äänimaisemasta sekä osallistuu aktiivisesti myös riimittelyyn. Selinit taas keskittyvät enimmäkseen riimeihin ja räppäämiseen.

Ja ne sessarit. Ne ovat viikonlopun kestävä tapahtuma, jossa Littoistenjärven kupeessa Alareen kotistudiossa syntyy lähes aina uusi kappale.

– Yleensä Aapolla on jo jokin biitti valmiina olemassa, ja sitten alamme porukalla miettiä sopivaa aihetta ja sitä kautta riimejä kappaletta varten. Tavoite on tietysti, että joka kerta olisi sunnuntaina valmis kappale kuunneltavissa. Mutta tietysti välillä kappaleet jäävät vielä sessareiden jälkeen työpöydälle, koska varsinkin Aapo on aika perfektionisti, Selinit hymyilevät.

 

Alareen kotistudio on Taival-kokoonpanon kappaleiden syntysija.

Sooloprojekteissa tehdään omaa tyylilajia

Sen lisäksi että kolmikko räppää Taival-kokoonpanossa, on jokaisella myös erillinen sooloprojekti. Aapo tuottaa kappaleita nimellä A Pelimies, Matias Selin on Selin ja Daniel Selin puolestaan KAPU.

Sooloilussa on se etu, että jokainen pääsee tekemään juuri sellaista räppiä, josta eniten pitää.

– Minua kiinnostaa tällä hetkellä eniten lo-fi, eli rauhallinen ja melodisempi hiphop. Mukana on myös jazz- ja elokuvamusiikkivaikutteita, Alare kertaa.

– Minulla taas on selkeämmin sellaine old school -jenkkiräppityyli, eli kuuntelen esimerkiksi Eminemiä tosi paljon, Matias Selin jatkaa.

Sen sijaan Matiaksen pikkuveli Daniel kertoo kuuntelevansa räppiä monipuolisesti, sekä niin sanottua vanhan koulukunnan riimittelyä että myös uudempaa tuotantoa ja suomiräppiä.

Kotimaisista räppäreistä kolmikko nostaakin esille nimiä, jotka eivät välttämättä soi niin paljon radiossa mutta ovat tunnettuja sanoituksistaan ja siitä, että musiikki tehdään alusta loppuun mahdollisimman paljon itse.

– Paleface, Huge L, Gettomasa ja Haamu esimerkiksi ovat sellaisia artisteja, joiden kappaleita on tullut kuunneltua paljon, kolmikko kertoo.

Facebook monipuolisti yleisön

Järvellä ollaan, äärellä tollast, mahtavaa aavaa, kävellään otsat hies, koska ties, millon onkaa, sillon lie, Littoinen lähellä on vaa.

Littoistenjärvi-rap, kuten kokoonpanon muukin tuotanto löytyy musiikkistriimauspalvelu Soundcloudista. Vielä toistaiseksi julkisia kappaleita on vain muutamia, mutta nuorten tavoitteena on saada loppuvuoden aikana julki useita niin soolo- kuin Taival-yhtyeen projektia.

Toistaiseksi lokakuun puolivälissä julkaistu Littoistenjärvi-rap on kerännyt Soundcloudissa runsaat 700 kuuntelukertaa, ja palaute on ollut pelkästään positiivista.

– Sen jälkeen kun äiti julkaisi kappaleen Littoinen City -Facebook-ryhmässä, lähtivät kuuntelumäärät aika räjähdysmäiseen nousuun. Aiemmin kappaleitamme kuuntelivat liki pelkästään nuoret, mutta nyt myös vanhemmilta on tullut hyvää palautetta kappaleesta, Alare kertoo.

 

Aapo Alare sekä Matias ja Daniel Selin käyvät usein kävelyillä Littoistenjärven rannoilla silloin, kun he tarvitsevat uusia ideoita riimittelyyn.