Jorman päivä

0

Halusin olla edelläkävijä ja tehdä töitä itseohjautuvassa organisaatiossa. Vaihdoin elokuussa työpaikkaa ja aloitin yrityksessä, jossa ei ole pomoja tai myyjiä.

Meillä on toimitusjohtaja ja itseohjautuvia tiimejä, henkilöstöä 75. Teemme töitä Microsoftin pilviteknologioilla ja ohjaamme asiakkaita jalkauttamaan ratkaisut.

Tässä työssä on reagoitava nopeasti ja tehtävä sitä, mitä asiakas tarvitsee. Työnteon tulee olla sujuvaa, eikä meillä ole aikaa perehdyttää esimiestä ja kysyä lupaa: jokaisen täytyy voida toimia vapaasti. Jokainen on vastuussa itsestään ja tiimistään.

Ongelmat selvitetään yhdessä ja kaveria autetaan. Organisaatiomme vaatii yksilöltä itseohjautuvuutta ja rohkeutta tarttua toimeen. Emme voi ottaa passiivisia henkilöitä osaksi yhteisöämme.

Roolit ovat jaettuja, ja kierrätämme tehtäviä, kuten tiimipalaverin pitäjää. Projekteissa projektin käynnistäjä tai myynyt henkilö on automaattisesti projektipäällikkö. Resursoimme itse itsemme ja tiimit keskittyvät asiakkuuksien ympärille, jotta voimme palvella asiakasta ja kiireelliset asiat hoidetaan aina ensimmäisenä.

Kertoessani aiheesta muille nousee aina keskustelu, voisiko keskustelukumppanini organisaatiossa toimia itseohjautuva malli. Itse olen tunnistanut, että työntekijän pitää olla sitoutunut tehtävään eikä voi olla osa-aikainen. Itseohjautuessa työntekijän täytyy kantaa vastuuta. Kun vastaan tulee epäkohtia tai kehitettäviä asioita, ne pitää viedä tiimille pureksittavaksi ja sitten korjata.

Toisissa yrityksissä ja organisaatioissa tarvitaan esimiehiä, koska ei ole tehokasta tai järkevää perehdyttää hallintoon tai suunnitteluun kaikkia. Meidän ketterässä työssämme jokaisen pitää osata hoitaa kaverin hommat, jotta tarve hallinnolliselle henkilölle häviää. Tärkeintä on kuitenkin yhteinen näkemys, mitä on itseohjautuva työ. Meiltä se löytyy julkisesti nimellä DI-käsikirja Case: Jorman päivä.

Karl-Johan Spiik

toimii teknologiakonsulttina Digital Illustratedilla. Vapaa-ajasta suuri osa menee nuorkauppakamariin ja kilpaurheiluun, mutta perhe on kaikki kaikessa – uusin tulokas syntyi heinäkuun lopussa.