Kannabis on yhä useamman nuoren mielestä ok – testaa tietosi tietovisassa

0
Piikkiön alueen nuorisotyöntekijä Patrik Blomqvist esitteli Kaarina-lehdelle kännilaseja. Ympäristön vääristävät kännilasit ovat testattavana ehkäisevän päihdetyön viikolla Kaarinan kouluissa.

Tänä syksynä Kaarinan nuorisotyöntekijä Kati Koskinen sai poliisilta yhteydenoton. Poliisi varoitti, että Littoisissa liikkuu tällä hetkellä kannabista hyvin nuorten keskuudessa.

Kotimäen koulun pihalla yläkouluikäiset ja jopa alakouluikäiset käyvät Koskisen mukaan kauppaa sähkötupakoista ja ties mistä.

Huumausaineiden kenttävalvontaa tekevän ylikonstaapeli Janne Aro-Heinilän mukaan syytä huoleen on niin Kaarinassa kuin ympäristökunnissa. Todennäköisesti Turun seudulla ei ole yhtään yläkoulua, jossa ei olisi huumeita käyttäviä oppilaita.

– Nuorten asenteet huumeita kohtaan ovat muuttuneet myönteisimmiksi. Kannabista ei oikein pidetä enää minään. Kannabiksen lisäksi nuorten keskuudessa liikkuu nykyään paljon myös ekstaasia, Aro-Heinilä taustoittaa.

Viinan tilalle kannabis

Kaarinan hyvinvointikoordinaattori Hanna Inkeroinen on huolissaan samasta ilmiöstä. Juuri julkaistu kouluterveyskysely osoittaa, että Kaarinassa on yhä enemmän nuoria, joiden mielestä kannabiksen käyttö on ok.

– 8.–9. luokkalaisista kaarinalaisnuorista 12 prosenttia hyväksyy kannabiksen polttamisen ja 11 prosenttia on kokeillut sitä itse. Lukiolaisten kohdalla luvut ovat vielä korkeampia, Inkeroinen kertoo.

Hyvä asia on se, että tupakoivien nuorten määrä on Kaarinassa laskenut ja raittiiden osuus kasvanut.

– Tupakointikiellot ja tupakkatuotteiden piilottaminen kaupoissa tuottavat nyt tulosta. Tupakan poltto ei ole enää nuorten silmissä cool, Inkeroinen arvelee.

Kaarinasta vähän ilmoituksia

Aro-Heinilän mukaan Kaarinassa on poikkeuksellista muihin kuntiin nähden se, että täältä tulee asukasmäärään nähden vähän ilmoituksia huumeista. Ympäristökunnissa poliisiin otetaan herkemmin yhteyttä, jos herää pienikin epäilys, että nuori käyttää huumeita.

Aro-Heinilä toivoo yhteydenottoja, sillä monesti yksittäisen ihmisen ilmoitus voi johtaa isomman porukan jäljille. Näin kävi vuosi sitten Piikkiössä, jossa huumausainerikoksista jäi kiinni lopulta 30 nuoren porukka.

Aro-Heinilä arvelee, että suurin osa näistä nuorista on saanut asiansa kuntoon, mutta poliisin tiedossa on 5–10 nuorta, jotka jatkavat edelleen käyttöä.

– Heistä 3–5 on sellaista, joiden tilanteesta olen hyvin surullinen. He ovat todella syvällä.

Huume-epäilystä voi ilmoittaa poliisille joko soittamalla 040 7062897 (Janne Aro-Heinilä) tai sähköisesti osoitteessa www.poliisi.fi/nettivinkki.

Testaa tietosi

 

1. Mikä seuraavista väittämistä on totta?

 

a) Alkoholi on vaarallisempaa kuin kannabis.

 

b) Kannabis on vaarallisempaa kuin alkoholi.

 

c) Alkoholin ja kannabiksen riskit ovat erilaisia, eikä niitä kannata vertailla.

 

2. Kannabiksen käyttö

 

a) ei heikennä ajokykyä merkittävästi

 

b) heikentää ajokykyä pienilläkin annoksilla.

 

c) heikentää ajokykyä suurilla annoksilla.

 

3. Murrosiässä aloitettu kannabiksen käyttö

 

a) ei vaikuta normaaliin hormonaalisen kehityksen kulkuun.

 

b) pysäyttää normaalin hormonaalisen kehityksen.

 

c) vaikeuttaa normaalin hormonaalisen kehityksen kulkua.

 

d) nopeuttaa normaalin hormonaalisen kehityksen kulkua.

 

4. Kannabis saattaa aiheuttaa joillekin masennukseen liittyviä tunteita. Suurin riski on

 

a) nuorilla ja tottumattomilla käyttäjillä.

 

b) aikuisilla ja satunnaiskäyttäjillä.

 

c) ikääntyneillä ja aktiivikäyttäjillä.

 

5. Mikä kannabistuotteista on yleensä vahvinta?

 

a) Marihuana

 

b) Hasis

 

c) Hasisöljy

 

6. Alkoholiin verrattuna kannabiksessa korostuu

 

a) psyykkiset haitat

 

b) fyysiset haitat

 

c) molemmat

 

d) haittojen vähäisyys

 

7. Kannabista kutsutaan myös

 

a) peltsiksi, dullaksi ja möyhyksi

 

b) pilveksi, sauhuksi ja tötsyksi

 

c) kukaksi, budiksi ja mariksi

 

8. Kannabis lisää

 

a) lihasvoimaa

 

b) reaktionopeutta

 

c) ajattelukykyä

 

d) makeanhimoa

 

Oikeat vastaukset

1c, 2b (Kannabis on alkoholin jälkeen merkittävin liikenneonnettomuuksiin vaikuttava päihde), 3c, 4a, 5c, 6a, 7b, 8d (Kannabiksen käyttö laskee verensokeria ja aiheuttaa siksi makehanhimoa).

Vaaralliset idolit – Kaarinassa viikon teemana päihteet

Kaarinassa vietetään tällä viikolla ehkäisevän päihdetyön viikkoa. Tavoitteena on lisätä nuorten tietoisuutta päihteistä, sillä esimerkiksi kannabikseen liittyy paljon vääriä käsityksiä.

Huumemyönteistä suhtautumista vahvistaa kannabiksen käytön dekriminalisoinnista tehty kansalaisaloite, joka on menossa eduskunnan käsittelyyn.

– Jos nuorisoidoli puhuu julkisuudessa kannabiksen dekriminalisoinnista, nuoret tulkitsevat sen niin, että kannabis on vaaratonta, koska sen voi laillistaa, ylikonstaapeli Janne Aro-Heinilä havainnollistaa.

Toisessa ääripäässä ovat ne ihmiset, jotka lapsen jäädessä kiinni kannabiksen käytöstä ajattelevat, että se on sama asia kuin lapsi olisi piikittänyt heroiinia.

Kenenkään elämä ei Aro-Heinilän mukaan mene pilalle yhdestä kokeilusta. Toisaalta jokainen kokeilu, ensimmäinenkin, saattaa olla tie päihdeongelmaan.

– Ongelmana on, ettei etukäteen voi tietää, kuka kokeilijoista kuuluu siihen noin 10 prosenttiin, joka jää koukkuun ja menettää myöhemmin elämänhallintansa, hän muistuttaa.

Kannabikseen myönteisesti suhtautuvat yleensä kiistävät porttiteorian. Toistakymmentä vuotta poliisina huumausaineiden parissa työskennellyt Aro-Heinilä on nähnyt kuitenkin useita nuoria, joiden tie on vienyt kannabiskokeilusta vahvempiin aineisiin ja myöhemmin korvaushoitoon.

– Jokainen ongelmakäyttäjä, jonka olen tavannut, allekirjoittaa porttiteorian. Harva alkaa suoraan käyttää opiaatteja tai amfetamiinia. Siihen maailmaan ajaudutaan pikkuhiljaa.