Kansanedustaja palasi koulunpenkille ja joutui tenttiin – Kotimäen ysiluokkalaiset tiukkasivat huoltosuhteesta, kannabiksesta ja pizzantäytteistä

0
Emilia Kantonen kuvasi Sofia Virtaa oppilaiden tekemää lehtijuttua varten.

Kansanedustaja Sofia Virran hauskin koulumuisto on se, kun hän kavereidensa kanssa pinnasi tunnilta piiloutumalla lavan kulissiverhojen taakse.

Maanantaina Virta sentään jätti takanaan roikkuvat verhot rauhaan, vaikka tunnustikin jännittävänsä paluuta entiseen yläkouluunsa.

Kaarinalainen ensimmäisen kauden vihreä kansanedustaja saapui Kotimäen kouluun nuorten kansallisen politiikkaviikon kunniaksi. Koulun kaikki yhdeksäsluokkalaiset olivat paikalla ottamassa vierastaan vastaan ja haastattelemassa tätä.

Nuori yleisö tulitti Virtaa kiperilläkin kysymyksillä.

Ensimmäinen yleisöstä noussut kysymys koski Sofia Virran omia kouluaikoja. Pinnaustarinan lisäksi poliitikko paljasti, että yläasteella koulu kiinnosti häntä lähinnä kavereiden takia. Politiikka ei siinä vaiheessa vetänyt puoleensa alkuunkaan.

– Vasta lukiossa kiinnostuin opiskelusta eri tavalla.

Lukion jälkeen Virta luki kasvatustieteiden maisteriksi ja luokanopettajaksi. Hän kuvailee itseään helposti innostuvaksi, joten onkin vielä päätynyt käymään esimerkiksi ratkaisukeskeisen psykoterapiakoulutuksen.

Nuorten aikuisten neuvolaYläkoululaisten mieliä askarruttivat heidän omaan ikäluokkaansa liittyvät pulmat. Virralta tiedusteltiin, miten nuorten uupumista voitaisiin vähentää.

– Te tietäisitte sen minua paremmin, Virta myönsi.

– Haluaisin, että kaikissa perheissä olisi hyvä ja turvallista olla. Sellaisia perheitä tulee tukea, joissa vanhemmilla on mielenterveys- tai päihdeongelmia. Ei pitäisi hävetä puhua näistä asioista.

Virta myös haluaisi, että lapset saisivat olla lapsia ja nuoret nuoria vailla paineita. Koulut pitää toki käydä kunnialla, mutta aikuiset voisivat miettiä, millaista viestiä antavat vaikkapa somessa. Somessa herkästi luodaan kuva siitä, että pitäisi pärjätä tietyllä tavalla.

Erästä poikaa kiinnosti, mitä kansanedustajalla on sanottavanaan asevelvollisuudesta. Eikö tämänhetkinen järjestely ole sukupuolisyrjintää?

Virran mielestä ainakin kutsunnat voisi ulottaa koko ikäluokkaan sukupuoleen katsomatta. Myös voitaisiin tarkastella asepalveluksen vaihtoehtoisia suorittamistapoja.

– Kutsunnat voisivat olla kuin aikuisiän neuvolahetki, jolloin kaikilta kysyttäisiin kuulumiset. Tällöin mielenterveysongelmat huomattaisiin nopeammin, Virta mietti.

Huoltosuhde huolettaaKotimäen nuoret olivat kysymyksiä pohtiessaan perehtyneet ajankohtaisiin asioihin. He kysyivät muun muassa brexitistä, Suomen Natoon liittymisestä ja ilmastonmuutoksen torjunnasta. Yhtä nuorta naista mietitytti huoltosuhteen heikkeneminen. Miten nykynuoret tulevat isona pärjäämään, jos heidän pitää huolehtia yhä useammasta muusta?

Sofia Virran vastaus huoltosuhteen korjaamiseksi olisi työperäinen maahanmuutto. Hän myös politiikallaan turvaisi lapsensaantia, jotta kukaan halukas ei jättäisi lapsia hankkimatta ajatellen, ettei ole varaa lapseen. Näin veronmaksajia riittäisi tulevaisuudessakin.

– Ei voi olla niin, että te joudutte isona maksajiksi, Virta korosti.

”Olen nähnyt, mihin kannabiksen käyttö voi johtaa”Yksi valtakunnan politiikassa esillä oleva aihe koskettaa kaarinalaisiakin. Kaarina-lehti uutisoi viime viikolla, että jokaisessa seudun yläkoulussa on huumeita käyttäviä oppilaita ja Littoisissakin liikkuu tällä hetkellä kannabista nuorten keskuudessa.

Eduskunnan käsittelyyn on pian tulossa kansalaisaloite kannabiksen käytön rangaistavuuden poistamisesta. Vihreät ovat ilmoittaneet puoltavansa kansalaisaloitteen ajatusta, mutta Virta on puolueensa kanssa eri mieltä.

– Olen työskennellyt kannabista käyttäneiden nuorten kanssa, eivätkä hekään kannata rangaistavuuden poistamista. Olen nähnyt, mihin kannabiksen käyttö voi johtaa. Mielestäni pitäisi keskittyä päihdepalveluiden kehittämiseen, kaarinalaispoliitikko näki.

Viimeisenä tunnelmaa kevennettiin tiedustelemalla kansanedustajan näkökantaa kiistaan, kuuluuko ananas pizzaan vai ei. Sofia Virran pizzan päälle ananas kyllä kelpaa.

– Jännitin, osaanko vastata kysymyksiin entisten opettajieni kuunnellessa. Oli ihan älyttömän kivaa ja hyvää vaihtelua kokouspäiviin! Virta hehkutti tentin jälkeen.