Mehiläinen lähes kaksinkertaistaa toimintansa Kaarinassa– terveyskeskuksessa ennennäkemätön ruuhka

0
Kaarinan keskipisteessä. Juha Hämäläinen ja Tarja Karinen Mehiläisestä tutustuivat uusiin tiloihin Kaarinan ydinkeskustassa.

Puretun Kaarina Centerin tilalle noussut uusi kerrostalo alkaa olla lopullisessa kuosissaan. Katutason liiketilassa, johon muuttaa alkuvuonna Mehiläinen, maalataan ja vedetään sähköjä.

Mehiläinen lähtee Kaarinan pääterveysaseman tiloista helmikuun alussa, ja noin viikon perään siitä voidaan jo pitää ensimmäiset vastaanotot.

– Terveyskeskuksessa olemme olleet sen verran syrjässä, että monet kaarinalaiset eivät edes tiedä, että olemme olleet täällä kolme vuotta ja että meillä voi asioida myös yksityisasiakkaana, kertoo Juha Hämäläinen .

Hän on Mehiläisen Turun seudun työterveyden yksikönjohtaja , joka itsekin asuu Kaarinassa.

Mehiläisellä on tähän mennessä ollut pienimuotoisesti Kaarinassa yksityislääkäripalveluita, käytännössä yleislääkärin ja lastenlääkärin vastaanottoja. Ensisijaisesti yritys on Kaarinassa kuitenkin keskittynyt työterveyshuoltoon.

Muuton jälkeen Mehiläisten tilojen koko kasvaa 1,7-kertaisesti. Vastaanottohuoneiden määrä lisääntyy 9:stä 15:een ja lattiapinta-ala 270:sta 450:een. Kaarinalaisille aiotaan tarjota vastaavassa suhteessa uusia yksityisiä lääkäripalveluita.

Kaarinan terveyskeskuksen muutoksista ja tämänhetkisestä ruuhkasta voit lukea jutun lopusta.

Palautetta kannattaa antaa

Suunnitelmissa on, että Mehiläinen lisää ensimmäiseksi iltavastaanottoja arkipäiviin nykyisestä 1–2 kerrasta neljään viikossa. Työterveyteen, yleislääkärille ja lastenlääkärille tulee enemmän vastaanottoaikoja, ja laboratoriopalvelut ovat käytössä useampana päivänä kuin ennen.

Todennäköisesti Mehiläinen alkaa avata ovensa myös lauantaisin, ja lisäksi paikalle saadaan korvalääkärin ja gynekologin vastaanotto.

– Kaikkea emme aloita heti, vaan kuuntelemme palautteita ja seuraamme, mille on eniten kysyntää, selittää Mehiläisen Turun seudun lääkäripalveluiden yksikönjohtaja, naantalilainen Tarja Karinen .

Heidän mukaansa kysyntää yksityisille lääkäripalveluille on tähän mennessä ollut Kaarinassa reippaasti enemmän kuin he ovat voineet tarjota.

Mehiläinen oli pitkään katsellut itselleen Kaarinasta uutta paikkaa, sillä tilapula terveyskeskuksessa esti kehittämästä toimintaa. Lisäksi terveyskeskuksella on kipeä pula tiloista ja Mehiläiselle oli viestitetty, että kaupunki toivoisi tiloja omaan käyttöönsä.

Tilannetta kuvaa hyvin se, että haastatteluhetkellä terveyskeskuksesta ei löytynyt paikkaa, missä olisi ollut tilaa saman pöydän ääressä toimittajalle, Hämäläiselle, Kariselle ja Mehiläisen markkinointipäällikkö Lauri Puustiselle , joten juttutuokio siirrettiin Kaarina-taloon.

Kaarinassa ei jatkossakaan ole Mehiläisen omaa röntgeniä tai magneettikuvauksia, vaan niiden vuoksi on lähdettävä Turkuun.

Kaarinassa vain vähän yksityisiä lääkäreitä

Kun Mehiläinen harkitsi Kaarinaan tulemista, yrityksessä tehtiin laskelmia, että paikkakunnalla on tarvetta yksityisille lääkäripalveluille, vaikka Turun palvelut vieressä ovatkin.

Laskelmat osuivat oikeaan. Tarvetta on todennäköisesti myös jatkossa, sillä väestö kasvaa.

Hämäläisen ja Karisen mukaan Kaarinassa on suhteessa kokoonsa varsin vähän yksityisiä lääkäripalveluita. Toisaalta Hämäläinen kertoo, että Turun seudulla yksityisiä lääkäripalveluita on vanhastaan paljon ja markkinat ovat kylläiset. Valtakunnallisestikaan kasvua tuskin on luvassa. Kelan korvaamat yksityislääkäripalvelut ovat hiljaksiin vähentyneet, ja työterveyshuollon tarve noudattelee yleistä työllisyystilannetta.

Terveyskeskukseen illalla

  • Terveyskeskuksessa aiotaan jatkossa lisätä iltavastaanottoja.
  • Niitä on ollut ruuhka-aikoina jo nyt, mutta niitä ei vielä ole suuremmin markkinoitu. Päivävastaanottoa on kello 16 asti, ja lisäksi illalla on voinut päästä sairaanhoitajan vastaanotolle kello 18 asti. Satunnaisesti on voinut saada iltaan lääkäriaikojakin.

Kaarinan pääterveysasema laajenee

Puhelimeen saa vihdoin jonkun kiinni, aikoja voi pian varata sähköisesti

Kaarinan pääterveysasemalla ei ole viime viikkoina tarvinnut eksyillä ja ihmetellä, minne pitäisi mennä. Terveyskeskuksen avuksi on tullut aulaisäntä Arto Lepistö , joka ohjaa ja neuvoo asiakkaita.

– Toimin täällä kuin sekatyömiehenä, hän hymyilee.

Hän opastaa, soittaa asiakkaille takseja, kerää palautteita, juttelee ja välittää asiakkaiden toiveita henkilökunnalle.

– Arto on rauhoittanut huomattavasti ruuhka-aikoja täällä, iloitsee osastonhoitaja Maija Hannula.

Lisäksi Kaarinan pääterveysasema on mullistumassa muulla tavoin.

”Tilapula nyt hirvittävä”

Kun Mehiläinen alkuvuonna katoaa Kaarinan ydinkeskustaan, terveyskeskukselle saadaan uusia vastaanottohuoneita.

– Nykyisten 24 vastaanottohuoneen lisäksi saamme 8–9 uutta, mikä on merkittävä lisäys, Kaarinan johtava lääkäri Erkki Tuomaala toteaa.

Tilapula on ollut Tuomaalan sanoin hirvittävä.

Suunnitelmissa on, että ainakin diabetesyksikkö siirtyisi vapautuviin huoneisiin. Lisäksi toimintaa päästään yleisesti kehittämään. Esimerkiksi lääkäri-hoitaja-työpari voi jatkossa toimia vierekkäisissä huoneissa eikä siroteltuna eri puolille terveyskeskusta, eikä huoneita tarvitse vaihdella päivän mittaan. Keskustelusta ja konsultaatiosta tulee helpompaa.

Terveyskeskuksessa otetaan pian käyttöön myös omaolo.fi-palvelu. Silloin ihminen voi useimmissa tapauksissa itse varata sähköisesti ajan. Tuomaala vinkkaa, että palvelu on käytössä jo muissa kunnissa ja siihen kannattaa käydä etukäteen tutustumassa.

– Esimerkiksi jos sinulla on flunssa, palvelu kysyy erinäisiä kysymyksiä ja niiden pohjalta kertoo, tarvitseeko tulla hoitoon ja antaa kotihoito-ohjeet. Ohjelma on kehitetty yhdessä Duodecimin kanssa ja perustuu laajaan tietokantaan.

Puolisataa puhelua jonossa

Ensi vuonna Kaarinan terveysasemien ruuhkien luvataan helpottuvan. Kaupunginvaltuusto myönsi Niina Alhon (sd.) ehdotuksesta rahat kahden uuden sairaanhoitajan palkkaamiseen nykyisen 14,5:n lisäksi.

– Ja se tulee kyllä tarpeeseen, Maija Hannula kommentoi.

Erityisesti apua tarvitaan puhelintyöhön, kertoo ylihoitaja Pia Kirjonen .

Alhon korviin on tullut kertomuksia siitä, että kello 15.30 eli puoli tuntia ennen ovien sulkeutumista terveyskeskuksessa on ollut vielä jonossa 60 puhelua.

Tuomaala, Hannula ja Kirjonen nyökkäävät: näitä tilanteita kyllä on.

– Henkilökuntaa ei vain ole, Hannula kommentoi.

– Resurssimme ovat tämänkokoisessa kaupungissa todella pienet, harmittelee Tuomaala.

Alho kommentoi Kaarina-lehdelle , että nyt monet kaarinalaiset joutuvat turvautumaan yksityisiin lääkäriasemiin ja yhteispäivystykseen, kun terveyskeskukseen ei pääse.

Hoitoa 500 ei-kaarinalaiselle

Kymmeneen vuoteen Kaarinan terveyskeskukseen ei ole palkattu uusia sairaanhoitajia, vaikka kaupungin väestö on kasvanut kolmellatuhannella.

Lisäksi noin 700 ei-kaarinalaista käyttää Kaarinan terveyskeskusta. Vastaavasti vain noin 200 kaarinalaista asioi muiden kuntien terveysasemilla.

Kun Tuomaalaa, Kirjosta ja Hannulaa kuuntelee, herää epäilys, riittävätkö edes kaksi uutta sairaanhoitajaa purkamaan tilannetta. Tuomaala kuitenkin toteaa, että lisäyksen myötä tilanne helpottuu tavallisina aikoina selvästi. Ruuhka-aikoina on jatkossakin ongelmia.

Sairaanhoitajien rekrytoinnin lisäksi erikoislääkäreiden palkkiotasoa nostettiin, jotta kaupunki saisi palkattua kokeneita lääkäreitä nuorten sijaan. Sekä palkkiotason nosto että sairaanhoitajien palkkauksen päämääränä on hillitä erikoissairaanhoidon eli käytännössä Tyksin aiheuttamia kuluja kaupungille.

Terveyskeskuksessa nyt ennennäkemätön ruuhka

Vaikka ensi vuosi näyttää Kaarinan terveysasemilla valoisalta, juuri nyt tilanne on hyvin huono.

– Olemme todella pahoillamme. Kaarinan terveyskeskus on tällä hetkellä erittäin ruuhkautunut. Yritämme ratkaista tätä kaikin keinoin, pahoittelee Kaarinan johtava lääkäri Erkki Tuomaala.

– Ymmärrämme hyvin kuntalaisten ärtymyksen.

Terveyskeskuksen tilanne alkoi sakkautua loka-marraskuussa, kun henkilökunnalle tuli useita sairastumisia. Samaan aikaan nuoret erikoistuvat lääkärit ovat pakollisissa koulutuksissa, joita yleensä järjestetään marraskuussa. Lisäksi terveyspalveluille on ollut tavallista enemmän kysyntää.

Jonot ovat pitkiä. Tuomaala arvioi, että aikoja on hankalaa saada koko vuoden loppuun.

Suma aiheuttaa kerrannaisvaikutuksia ja ruokkii itseään.

– Esimerkiksi kun puhelimessa ei voida antaa aikoja, koska niitä ei ole, joudutaan rauhoittelemaan asiakasta ja selittämään tilannetta, neuvottelemaan ja miettimään, miten toimitaan. Kun päivän 120–250 puhelusta jokainen pitenee useilla minuuteilla, lopulta meille ei pääse enää ollenkaan läpi, kuvailevat ylihoitaja Pia Kirjonen ja osastonhoitaja Maija Hannula.