Mielipitei: Lakkotalvi?

0

Olemme viime päivinä saaneet lukea useita aloja uhkaavista lakoista. Posti sitä, valtio tätä, Arkea sitä, Turku tätä. Ihmisiä kuunnellessani huomaan, miten vähän ymmärretään sitä, mistä näissä erilaisissa työtaistelutoimissa on kyse. Työnantajat, varsinkin isot työnantajat ovat alkaneet järjestelmällisesti hyökätä työntekijöille neuvotteluissa saavutettujen etujen kimppuun.

On lähtenyt erikoinen ilmiö liikkeelle. Työehtosopimus-shoppailu, missä työnantaja vaihtaisi työntekijöille kuuluvat edut itselleen edullisimmiksi. Tämäkö lisää kannattavuutta ja työhyvinvointia?

Useiden teollisuudenalojen neuvottelut ovat tänä syksynä edenneet jähmeästi. Ehkä suurimpana syynä tähän on KIKY tai pikemminkin siitä luopuminen. Työntekijöiden mielestä viimeisen kolmen vuoden aikana on ilmaisia työtunteja tehty riittävästi. Työnantajien mielestä taas ei, tai ainakin sille ilmaiselle työlle on määriteltävä hinta, jos siitä luovutaan. Lisäksi työnantajien tavoitteina on vähentää arkipyhävapaita, puolittaa lomarahat sekä leikata sairausajan palkkaa, vuorotyölisiä ja ylityökorvauksia.

Tämän päivän työntekijöiden kohtelua kuvaa myös hyvin jatkuvasti lisääntyvä vuokratyövoiman käyttö. Tämä joukko on juuri sellaista työvoimaa, mitä työnantajat haluavat. He eivät valita työajoista. He eivät huutele maksamattomien palkkojen tai lomarahojen perään, eivätkä he myöskään sairasta. He eivät tee lapsia, ja he ovat aina käytettävissä, kun tilaajayritys haluaa. Mikä tärkeintä, he eivät lakkoile, sillä he pelkäävät menettävänsä työpaikan.

Suomeen on luotu vähintään kahdet työmarkkinat hyväksymällä se, että yritys voi käyttää vuokratyötä pysyvästi. Tälläkin hetkellä postilaiset lakkoilevat myös niiden vuokratyöntekijöiden puolesta, jotka kulkevat salaa töihin aitaan tehdyn aukon kautta.

Susanna Kiukainen (Kaarinan sd.)

ao. Turun Teollisuustyöntekijät ry. 001, VT Puheenjohtaja