Nuoret kertovat seksuaalisesta häirinnästä kavereille, eivät aikuisille

0
19 varsinaissuomalaista lastensuojelujärjestöä esittäytyi Kaarinassa noin 300 kävijälle. Lasten seksuaalinen häirintä ja sen ilmeneminen verkossa houkutteli paikalle lähiseudun sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia sekä alaa opiskelevia.

Maria Kesti

”Halutaan vaa nudei”, ”Kysytty ottamaan kuva ilman paitaa”, ”Dickpiccejä satelee”, ”Homottelua, huorittelua”.

Näin vastasivat nuoret Turun seudulla MLL:n kyselyssä, millaista seksuaalista häirintää he olivat nähneet verkossa. Kyselyyn vastasi 894 nuorta, joista 60% oli tyttöjä. Nuoret olivat 13–21-vuotiaita.

Kyselyn tuloksia esitteli MLL:n hankekoordinaattori Outi Lehtinen Lastensuojelun järjestömessuilla Kaarina-talossa lokakuun lopussa. MLL Varsinais-Suomen piiri ry oli selvittänyt Uskallamme puhua, kestämme kuulla -hankkeessaan nuorten kokemaa seksuaalista häirintää seitsemässä Turun seudun oppilaitoksessa, joista yksi oli kaarinalainen.

20% vastaajista oli joskus kokenut seksuaalista häirintää.

Lähes kaikki heistä kertoivat kokemastaan häirinnästä kavereille. Vain 37% oli kertonut vanhemmille ja ainoastaan 5% opettajalle.

14% tytöistä ja 4% pojista oli laittanut itsestään seksuaalissävytteistä materiaalia nettiin. Ilmiötä kutsutaan sextingiksi.

Groomingiksi kutsutaan ilmiötä, jossa aikuinen lähestyy nuorta netissä seksuaalissävytteisesti, yleensä ensin viattomalta kuulostaen ja luottamussuhdetta rakentaen.

FAKTA


Mitä on seksuaalinen häirintä?


Ei-toivottua, yksipuolista huomion antoa toiselle

Nöyryyttävän, ahdistavan ilmapiirin luomista

Vihjailevia eleitä tai ilmeitä, härskejä puheita, nimittelyä, kaksimielisiä vitsejä

Vartaloa tai yksityiselämää koskevia huomautuksia

Pornoaineiston näyttämistä, seksuaalissävytteisiä viestejä ja ehdotuksia

Fyysistä koskettelua tai seksuaalista väkivaltaa