Onko Katariinan parkkialue pihaa vai ei?

0
Monet autoilijat eivät noudata K-Supermarket Katariinan pihalta poistuessaan Stop-merkkiä.

LIIKENNE / Maria Kesti Kaarina-lehti on kirjoittanut aiemmin syksyllä siitä, että autoilijat eivät noudata Stop-merkkiä, kun lähtevät K-Supermarket Katariinan pihalta Pyhän Katariinan tielle. Ongelmaan ilmaantui sittemmin uusi luku: osa Katariinasta lähtevistä autoilijoista nimittäin olettaa, että he eivät ole tulossa pihalta vaan kadulta.

Pihalta tultaessa heidän pitää väistää kaikkia, kuten vastakkaisesta suunnasta eli Vaakunatieltä tulevia. Sen sijaan jos onkin niin, että he tulevat kadulta, Vaakunatieltä tulevien on monessa tapauksessa väistettävä heitä. Lukijoiden mukaan risteyksessä on tulkintaerojen vuoksi ollut lukuisia läheltä piti -tilanteita.

Tulkintaeroja selittää se, että osa Katariinan parkkialueesta muistuttaa ulkonäöltään tavallista katua. Mitenköhän asia todellisuudessa on?

– Kyllä K-Supermarket Katariinan pysäköintialueelta tullessa tullaan yksityiseltä piha-alueelta. Pysäköintialue on yksityisen omistamaa maata ja myös asemakaavassa tonttialuetta. Siellä ei ole kaupungin katualueita, toteaa Kaarinan liikennesuunnittelija Elise Tuomola .

Katariinan pihasta tulijan pitää siis väistää kaikkia, myös Vaakunatieltä kolmion takaa tulevia.

Tuomola miettii, että kauppaketju voisi lisätä Stop-merkkiin lisäkilven ”Tulet piha-alueelta”. Liikennepoliisisektorin johtaja ylikomisario Mika Peltola Lounais-Suomen poliisista taas ehdottaa, että Katariinan tonttiliittymää siirretään. Silloin X-risteys muuttuisi T-risteykseksi eikä tulkintaongelmilla olisi enää käytännön merkitystä.

Lisäksi Peltola kehottaa kaikkia liikenteen käyttäjiä varovaisuuteen.