Pääkirjoitus: Keskiverto Kaarina-lehden seuraaja on turkulainen

0

Löysin Facebookin monimutkaisista uumenista hämmentäviä tilastotietoja Kaarina-lehden päivitysten seuraajista ja tykkääjistä.

Kaarina-lehden paristatuhannesta Facebook-seuraajasta useimmat ovat merkinneet asuinkunnakseen Turun. Turun?

Turkulaisia on seuraajistamme noin 45%, kaarinalaisia vain 41%. Miten kummassa kaarinalaisten asiat kiinnostavat enemmän turkulaisia kuin kaarinalaisia itseään?

Ehkä Turussa asuu lukuisia entisiä kaarinalaisia, jotka haluavat kuulla vanhan kotikunnan asioista. Ehkä meistä tykänneet turkulaiset ovat töissä Kaarinassa. Ehkä Facebookissa on valeturkulaisia, jotka todellisuudessa asuvat Kaarinassa. Ehkä turkulaiset vakoilevat sosiaalisessa mediassa naapurikuntaa…

Tilastot paljastavat myös, että seuraajiemme pitäisi panostaa nykyistä enemmän aikaiseen nukkumaanmenoon. Sosiaalista mediaa selaillaan kaikkein eniten kello 1 yöllä. Runsaasti Facebookissa viivytään yleisesti koko kello 12–24 välisenä aikana. Sen sijaan aamulla ja aamupäivällä on hiljaista.

Seuraajistamme peräti 71% on naisia. Ikäluokkakäyrä näyttää elefantin nielaisseelta boakäärmeeltä: alle 24-vuotiaita ei Facebookissa näy ja vanhimmatkin ikäluokat ovat aliedustettuina. Eniten seuraajissamme on keski-ikää lähestyviä.

Keskiveroseuraajamme on siis iltavirkku 35–44-vuotias nainen, joka asuu Turussa.

Aamuvirkku Kaarinassa asuva nuorehko tai vanhahko mies: käy joskus sinäkin vilkaisemassa meidän Facebook-päivityksiämme. Niissä on myös sinulle paljon kiinnostavaa. Sivullamme käydään isoja ja pieniä keskusteluja Kaarinan asioista, kommentoidaan paikkakunnan uutisia, kysellään paikallisia vinkkejä ja vaikutetaan paikkakunnan menoon. Nykyään myös lähes kaikki Kaarina-lehden artikkelit löytyvät verkosta, ja linkkeihin pääsee kätevästi Facebookin kautta.

Maria Kesti