Pääkirjoitus: Postilakolla on kova hinta

0

Hetkinen, saavatko lukijat Kaarina-lehden tällä viikolla? Miksi tänne toimitukseen ei ole tullut Turun Sanomia ja muita lehtiä, eikös niiden pitänyt olla varhaisjakelun piirissä? Ajattelin tilata valokuva-joulukortteja, jäävätkö ne makaamaan joulun yli postin varastoihin? Apua, sähkölaskuni tulee paperisena. Jos en saa laskua, katkaistaanko meiltä sähköt? Ja toiminimeni Yel-laskutkin tulevat kirjeinä!

Sosiaalitukia tarvitsevien asiakirjat eivät lähde Kelaan, eikä heidän asioistaan pystytä tekemään päätöksiä pahimmassa tapauksessa kuukauteen. Toisaalta eivät Kelan päätöksetkään perille tulisi. Sairaaloiden kirjeet, uudet pankki- ja luottokortit, veroviraston selvityspyynnöt jäävät seisomaan varastoihin.

Tällä viikolla Suomessa testataan, miten laajalti yhteiskunnan rattaat jumiutuvat, kun posti on poissa pelistä.

Lähes jokaisella työpaikalla soitellaan edestakaisin ja selvitellään ja ihmetellään, miten postilakko vaikuttaa omaan organisaatioon. Täällä toimituksessa aikaa meni parisen tuntia. Jos saman verran aikaa tuhrautui jokaisessa yrityksessä ja organisaatiossa, vaikutus Suomen talouteen on valtava. Kuinkahan monta työtuntia Suomi menettää kilpailukyvystään?

Postin kulkeminen on niin elimellinen osa yhteiskunnan toimintaa, että tuntuu oudolta, että postin lakko-oikeutta ei ole rajattu sairaaloiden ja pelastustoimen tavoin. Toisaalta saadaanpahan suomalaiset tekemään kertaheitolla isot digihyppäykset, kun leijonanosa paperipostista siirretään postilakon vuoksi nyt e-muotoon.

Maria Kesti