Päivässä 600 liesituuletinta saa maalin pintaan – Kaarinan vuoden 2019 yritys on Maalaus-Jautek

0
Toimitusjohtaja Juha Tuominen on työskennellyt Maalaus-Jautekilla vuodesta 1994. Hänelle yrittäjäjärjestöön kuuluminen oli itsestäänselvyys. – Yrittäjäjärjestö poikii aika ajoin jotain mielenkiintoista, kuten informaatiota ja koulutuksia, hän kommentoi.

Maalaus-Jautekin hallissa Krossin teollisuusalueella on lämmin.

– Välillä täällä työskennellään talvipakkasillakin shortseissa, naurahtaa Maalaus-Jautekin toimitusjohtaja Juha Tuominen .

Läpi meluisan hallin kulkee maalauslinja, johon on ripustettu valkoisia peltejä kuin pyykkinarulle. Tuominen kumartuu niiden ali.

115 metrin pituinen maalauslinja kulkee hallissa eteenpäin verkkaisesti, 1,5 metriä minuutissa. Tuominen näyttää, miten koneet pöllyttävät jauhemaalia peltien pintaan, minkä jälkeen pellit kulkevat radan mukana 200-asteiseen uuniin.

Parin metrin päässä uunista pellit ovat jo jäähtyneet kädenlämpöisiksi. Maalin kalvo ikään kuin paloi peltiin kiinni. Hallissa ei kuitenkaan haise sen enempää maalilta kuin palavaltakaan.

Valmiit pellit ovat menossa Swegonin ilmanvaihtokoneiden sivuseiniksi.

Tuotantomäärä on iso: Maalaus-Jautek maalaa vuorokaudessa 600 Swegonin liesituuletinta.

Yli 30 vuotta Kaarinassa

Jautekin tuotannosta lähes kaikki menee Swegonin käyttöön. Yritykset myös toimivat samoissa tiloissa: Jautekilla on 800 neliötä Swegonin 7000-neliöisestä hallista.

Kaarinalaisen Tuomisen vanhemmat perustivat Maalaus-Jautekin runsaat 30 vuotta sitten, silloisen Meptek Oy:n tueksi. Kun Meptek vaihtui Swegoniksi, Maalaus-Jautek pysyi.

49-vuotiaalle Tuomiselle oli selvää, että hän tulisi perheyritykseen töihin.

– Minä olin pyörinyt täällä nuoresta ja ikään kuin kasvoin tänne ja yrittäjyyteen. Samalla tavoin vaimoni ja omat neljä lastani hääräävät nyt täällä, hän kommentoi.

Harva kaarinalainen kuitenkaan tuntee Maalaus-Jautekin, sillä sen ei ole tarvinnut mainostaa itseään.

Viimeiset kaksi vuotta ovat olleet Maalaus-Jautekilla työntäyteisiä Swegonin menestyksen myötä, mutta yrityksellä ei ole suunnitelmia laajentua.

”Innostavaa työtä ilman kellokorttia”

Varsinais-Suomen Yrittäjät valitsi Maalaus-Jautekin Kaarinan vuoden 2019 yritykseksi, Kaarinan Yrittäjien esityksestä. Arvonimen saavat ne yritykset, joissa yrittäjä on ollut arvostettu ja esimerkillinen ja yrityksellä on ollut positiivinen vaikutus paikkakuntaan.

Huomionosoitus tuli Tuomiselle itselleen täytenä yllätyksenä.

Tuominen miettii, että parasta yrittäjyydessä on se, että saa tehdä sitä, mikä innostaa ja kiinnostaa, katsomatta kelloa.

Toisaalta raskasta on se, että on vastuussa paitsi itsensä myös työntekijöiden jaksamisesta.

– Monet innostuvat liikaa ja haluavat tehdä ylitöitä, mutta silloin jaksaminen alkaa piiputtaa ja tulee virheitä, hän pohtii.

Työntekijät voivat hyvin

Hallissa 29-vuotias jauhemaalari Ilkka Kuosmanen ripustaa radalle liesituulettimien rasvasuodatintelineitä. Ne ovat menossa maalattaviksi ja tarvitsevat nyt esikäsittelyä ja rasvanpoistoa.

Kuosmanen on kotoisin Kaarinasta ja asuu Paimiossa. Hän tuli Maalaus-Jautekille varamiespalvelun kautta ja on nyt ollut tehtaassa kymmenen vuotta.

– En kai olisi näin pitkään ollut, jos en olisi viihtynyt, hän hymyilee.

– Työnkuva on sopivasti muuttunut ja kehittynyt, ja nyt saan oppisopimuksen kautta tehdä osaamisesta virallista.

Tuominen kertoo, että Maalaus-Jautekin työtä ei opi kouluissa vaan se täytyy opetella paikan päällä. Perusasiat sisäistää kuukaudessa.

Maalaus-Jautekilla on seitsemän vakituista työntekijää ja runsaasti kausityöntekijöitä. Moni kiireapulaisista on päätynyt töihin KaaPon kautta, jossa Tuomisen perhe pelaa.

– Maalaus-Jautekilla on hyvä ja vastuullinen tiimi. Vaihtuvuus on meillä hyvin pientä, eikä juuri kukaan sairastele, Tuominen toteaa.

Mikähän näin hyvän tiimin salaisuus on?

– Porukka on kohtalaisen pieni, ja kaikki oppivat tuntemaan toisensa. En myöskään esimerkiksi määrää 2-vuorotyömme vuoroja, vaan työntekijät saavat sopia ne keskenään, Tuominen miettii.

FAKTA

Mikä Maalaus-Jautek Oy?

  • Vuonna 1987 perustettu jauhemaalauksiin erikoistunut yritys.
  • Suurin osa tuotannosta menee Oy Swegon Ab:lle. Eniten maalataan liesituulettimia ja ilmanvaihtokoneita.
  • Liikevaihto 800–900 000 euroa vuodessa.