Perjantaina nojatuolimatkalle Kaarinasta Eurooppaan

0
Helena Petäistö miettii, että kevään vaalien ja Suomen EU-puheenjohtajuuden vuoksi Euroopan yhteiset asiat kiinnostavat nyt poikkeuksellisen paljon suomalaisia. – Ajat ovat niin jännittävät, että näissä minunkin puhujatilaisuuksissani on tänä vuonna ollut aivan ennätysmäärät väkeä, hän kommentoi. Hän ei ole koskaan ennen käynyt Kaarinassa.

LUENNOT / Maria Kesti

– Nykyiset EU-kaupungit Bryssel, Strasbourg ja Luxemburg ovat olleet vuosisatojen ajan sotien jaloissa, kuuluneet pelinappuloina milloin mihinkin valtioon, sijainneet eri kielien rajapinnassa ja protestanttien ja katolisten välimaastossa, kertoo Helena Petäistö .

Alun perin EU-virastojen piti nousta Ranskan Rivieralle.

– Lopulta Strasbourg valittiin EU:n paikaksi ensimmäisenä, brittien ehdotuksesta. Strasbourgiin oli perustettu Euroopan ihmisoikeustuomioistuin, ja siitä oli tullut Euroopan rauhan ja sovinnon symboli. Todellisuudessa britit eivät halunneet omalle kansankodilleen EU:sta kilpailijaa… Strasbourg oli sopivasti syrjässä ja huonojen liikenneyhteyksien päässä, Petäistö esittää.

Hän on tulossa Kaarinan Ranska-seuran kutsumana Kaarina-taloon puhumaan uusimmasta matkakirjastaan Bryssel, Strasbourg, Luxemburg. Petäistö lupaa kuljettaa kaarinalaiset nojatuolimatkalle Euroopan yhdentymisen historiaan.

Hänen puheensa käy toimittajan haastatellessa niin vuolaana ja värikkäänä, että luentokin lupaa olla poikkeuksellisen kiinnostava.

Ulkomaantoimittajana ja Ranskan kirjeenvaihtajana työskennellessään Petäistö uutisoi vuoden verran EU:n asioista rinnan Britannian nykyisen pääministerin Boris Johnsonin kanssa. Johnson on aggressiivisesti ajanut Britanniaa irti EU:sta.

– Boris oli pressibaarin kunkku, kauhean kiva mutta ilman minkäänlaista moraalia. Perusmottona hänellä oli, että faktat pilaavat hyvän uutisen, Petäistö päivittelee.

Hänelle Bryssel, Strasbourg ja Luxemburg ovat rakkaita. Strasbourg on monelta suomalaisilta jäänyt pimentoon, mutta se on se kaupunki, jossa Petäistö itse haluaisi viettää loppuelämänsä.

– Strasbourg on kansainvälinen yliopistokaupunki, jonka vanhassakaupungissa on 700 keskiaikaista rakennusta. Siellä on satoja kujia joen ja kanavien varrella, joihin itkupajut heijastuvat. Strasbourg on myös Ranskan joulukaupunki, ja siellä on pidetty joulutoria 1500-luvulta saakka. Se on feel good -kaupunki, Petäistö kuvailee.

Kirjailijavieraana Helena Petäistö

  • 15.11. klo 18 Kaarina-talossa.
  • Järj. Kaarinan-Piikkiön Suomi-Ranska seura ja Kaarinan kulttuuri- ja kirjastopalvelut.