Pylly ylös penkistä: Terveyspisteeseen tuli Liikuntavartti

0
Paula Hirvikoski, Liisi Grönlund, Raili Vuorela, Helka Viinikainen ja Pirkko Pennanen tanssimassa letkajenkkaa.

LIIKUNTA / Lea Leiwo

Me istumme liikaa.

Laskepa joskus huviksesi, istutko alle vai yli seitsemän tuntia tavallisena päivänä. Seitsemän tuntia ylittyy helposti, ja se on ihmisen terveyden kannalta liikaa. Pari tuntia istumista olisi sopivampi määrä.

Lokakuussa julkistettiin uudet liikuntasuositukset, joiden ydin on saada pylly ylös penkistä. Uuden ohjeen mukaan ylös pitäisi nousta aina kun voi, mielellään kaksi kertaa tunnissa.

Vaikka treenaisit kuinka reippaasti pari kolme kertaa viikossa, siitä huolimatta runsas päivittäinen istuminen on terveysriski.

Uusi liikuntasuositus on kuitenkin entistä armeliaampi. Sen mukaan kaikki liikkuminen on hyväksi. Liikkumista ovat esimerkiksi kotityöt ja kauppareissu jalkaisin. Suosituksessa tätä kutsutaan liikuskeluksi. Eli keksi systeemi, millä tauotat istumistasi ja lisäät liikkumista.

Liikuskelu vilkastuttaa verenkiertoa ja pitää lihaksia ja niveliä kunnossa mutta laskee myös verensokeria ja rasva-arvoja. Suositus ei ole mielipide, vaan se perustuu tutkimuksiin.

Punaisen Ristin Kaarinan-Piikkiön osastossa on otettu asiasta koppi. Terveyspisteessä vapaaehtoiset terveydenhuollon ammattilaiset ohjaavat kävijöitä terveyden ja hyvinvoinnin ylläpitämisessä. Verenpaineen- ja kehonkoostumusmittauksen lisäksi jokaisessa terveyspisteessä pidetään Liikuntavartti, jossa keskustellaan liikunnasta ja harjoitellaan helppoja liikkeitä, joita voi tehdä myös kotona. Liikuntavartissa voidaan myös tanssahdella.

SPR:n Terveyspiste on avoinna joka toinen perjantai Puntarissa. Liikuntavartti pidetään kello 11.15. Paikalta saa myös kahvi- ja juttuseuraa.