Rupimanteri livahti 1300 kilpakuvan ohi – Kaarinan nuorisotyöntekijä odottaa tunteja sopivaa hetkeä

0
Voittajakuva on otettu Ahvenanmaalta. Rupimanteri, aiemmalta nimeltään rupilisko, on harvinainen ja rauhoitettu, eikä Juha Haanpää paljasta tarkempaa kuvauspaikkaa.

Kaarinassa Juha Haanpää tunnetaan Ampperin nuorisotyöntekijänä. Muualla Suomessa hänet tunnetaan valokuvaajana.

Haanpää voitti lokakuussa Vuoden luontokuva -kilpailun sarjan Muut eläimet. Sarjassa oli huimat 1285 kilpailukuvaa, ja niistä raati ja äänestäjät pitivät Haanpään salaperäistä kuvaa rupimantereista kaikkein parhaimpana.

– Olin viikon fillarilla reissussa Ahvenanmaalla lammella, jolla olin käynyt aiemminkin kuvaamassa. Piti alun perin kuvata maisemaa, mutta sää oli liian aurinkoinen siihen. Sitten huomasin, että lammessa vilahteli rupimantereita ja rantakäärmeitä, Haanpää kertoo.

Rupimanteri väijyy kuvassa lumpeenlehtien varjossa.

Haanpää tuli myös Kasvit ja sienet -sarjassa neljänneksi ja sai kunniamaininnan. Siinä sarjassa parhaan kuvan tittelistä kisasi 1525 kuvaa.

Yhteensä Vuoden luontokuva -kilpailuun osallistuttiin 14 110 kuvalla, joita oli lähettänyt 844 kuvaajaa.

Yksi dia viisi markkaa57-vuotias Haanpää aloitti valokuvauksen dia-aikana.

– Yksi 6×9-kokoinen dia maksoi viisi markkaa, ja rullaan mahtui vain 12 kuvaa, hän naurahtaa.

Vaikka nyt hän kuvaa digitaalisella Canon EOS 5D Mark IV -kameralla, hänelle jäi tapa ottaa kuvia säästeliäästi.

– Saatan odotella monta tuntia ja odottaa, että pilvi tulee juuri optimaaliseen kohtaan, hän kertoo.

– Ylipäätään vaikeinta kuvissa on sommittelu. Yleensä kotona näkee vasta tietokoneen ruudulta, miten kuva olisi pitänyt ottaa. Siksi käyn samoissa paikoissa kuvaamassa yhä uudelleen.

Hän nauttii siitä, miten valon suunnan muuttuessa maisema elää jatkuvasti.

Eniten Haanpää valokuvaa maisemia ja luontoa. Hän etsiskelee sopivia maisemia esimerkiksi satelliittikartoista ja käy paikalla polkupyörällä tai kajakilla. Autoa hänellä ei ole, eikä sillä parhaimpiin paikkoihin pääsisikään.

Kaverin voitto houkutteliHaanpää innostui lähettämään kuviaan kilpailuihin sen jälkeen, kun hänen kaverinsa kuva menestyi.

– Olimme olleet samalla kuvausreissulla, ja minulla oli ollut lähes täsmälleen samanlainen kuva, hän päivittelee.

Voitto oli Haanpäälle nyt ensimmäinen. Lisäksi hänen kuviaan on aiemmin ollut Vuoden luontokuvien kokoelmakirjassa. Ensimmäistä kertaa hänen kuvansa julkaistiin 1980-luvulla Suomen Kuvalehden Suomen kauneimman maiseman kisassa.

Vuoden luontokuva -kisa on Pohjoismaiden suurin luontokuvatapahtuma. Kuka tahansa saa osallistua kilpailuun, mutta kuvien on oltava Suomesta. Kilpailua organisoi Suomen Luonnonvalokuvaajat ry, ja sitä on järjestetty vuodesta 1981.