Sydän iskussa

0
Lions Club Kaarinan edustajat kävivät luovuttamassa Sydäniskurin Omaishoidon tukikeskus Visiittiin. Kuvassa yksikönjohtaja Riitta Tuomisto, tiimivastaava Iina Huovala sekä LC Kaarinan presidentti Kari Lindstedt ja hankevastaava Kari Kantalainen.

HYVÄNTEKEVÄISYYS / Kari Kantalainen

Kaarinalaisten mahdollisuudet saada tehokasta ensihoitoa sydänpysähdystilanteessa ovat taas parantuneet. Lions Club Kaarinan lahjoittama sydäniskuri (deffa, defibrillaattori) luovutettiin Visiitin käyttöön. Lions Club Littoisten Punaisen Ristin Kaarinan-Piikkiön osastolle lahjoittama iskuri K-Supermarket Katariinaan.

Sydäniskuri on elvytystapahtumassa käytettävä laite, jolla sydänpysähdystilanteessa pyritään poistamaan sydämen pysäyttänyt henkeä uhkaava rytmihäiriö.

Molemmat sydäniskurit ovat puoliautomaattisia. Ne neuvovat puhumalla käyttäjäänsä vaihe vaiheelta, mikä tekee niiden käytöstä helppoa. Ne on nimenomaan suunniteltu maallikoiden käyttöön. Niillä ei voi vahingoittaa ihmistä, mutta niillä voi auttaa.

Jos elvytys aloitetaan alle viidessä minuutissa, kolme neljästä sydänpysähdyksen saaneesta selviytyy. Mitä nopeammin elvytys aloitetaan, sen parempi on ennuste.

Kun ihminen tuupertuu sydänpysähdyksessä, hän vaikuttaa elottomalta, häntä ei saa herätettyä, eikä hän hengitä normaalisti. Silloin soitetaan ensin hätäkeskukseen (112) ja aloitetaan välittömästi painelu-puhalluselvytys. Sitten paikalle haetaan sydäniskuri, jota käytetään laitteen ohjeita noudattaen. Laite tunnistaa, onko potilaan sydämen rytmi sellainen, että sydäniskuria voidaan käyttää. Laitteeseen kuuluu yleensä kaksi rintakehälle liimattavaa elektrodia, joiden kautta sähkö johdetaan sydänlihakseen. Laite neuvoo, mihin elektrodit ihmisen rintakehällä laitetaan ja milloin isku voidaan antaa.

Miten iskurin löytää? Etsi, missä on vihreällä pohjalla sydämenkuva ja vihreä nuoli. Se on kansainvälinen opastekilpi, mikä kertoo sydäniskurin sijainnin. Suomessa sydäniskureiden ilmoitetut sijaintipaikat on merkitty karttaan. Löydät ne osoitteesta defi.fi.

Lions-työtä sydänten hyväksi -kampanja on valtakunnallinen kampanja, jonka aloitti kaarinalainen LC Littoinen.