Tsemppausta, jämäkkyyttä ja erilaisuuden sietokykyä: Kaarinan vuoden pomo ja tsemppari valittiin

0
– Kiittämisen tapa tarttuu, kertovat 49-vuotias Pirjo Eerola ja 60-vuotias Tarja Grönroos. He saivat tällä kertaa kiitokset omasta työstään.

Maria Kesti

Tarja Grönroos ottaa toiset huomioon ja pitää huolta työkavereistaan. Hänen ansiostaan tiimi toimii loistavasti. Tarja myös kannustaa kaikkia jaksamaan arjessa. Hän on joustava ja positiivinen.”

Pirjo Eerola on kuunteleva, oikeudenmukainen ja ymmärtävä. Hän kannustaa ja kiittää, ja hänellä on kiireistä huolimatta aina aikaa pysähtyä. Hän on selkeä ja järkevä toimissaan. Hän pystyy asettumaan toisten asemaan mutta olemaan myös jämäkkä.”

Näin kuvailivat Kaarinan kaupungin työntekijät kotihoidon työnjakajaa Tarja Grönroosia Hovirinnasta ja vt. apulaisrehtori Pirjo Eerolaa Valkeavuoren koulusta. Työntekijät olivat äänestäneet Grönroosin Kaarinan vuoden tsemppariksi ja Eerolan vuoden pomoksi.

– Nuo sanathan kuulostavat sydämellisen ihanneihmisen kuvailulta. Enpä ole itse arjessa huomannut yltäväni tähän. Aika harvoin sitä on kukaan tullut sanomaankaan, hämmästeli Eerola.

Kumpikin on työskennellyt Kaarinassa kauan, Grönroos vuodesta 1988 ja Eerola vuodesta 1996. Kumpikin painii tällä hetkellä keskellä kovaa kiirettä ja väliaikaisjärjestelyjä ja on siirtymässä muihin tehtäviin.

Kotihoidon työmäärä on kasvanut kasvamistaan, ja vasta nyt paine on lisäresurssien myötä hellittämässä. Grönroos on muuttamassa Eerikin työnjakajaksi ja palvelutarpeen arvioijaksi. Eerola taas on toiminut apulaisrehtorina väistökoulussa jatkuvien väliaikaisjärjestelyjen ympäröimänä ja on nyt palaamassa luokanopettajan työhönsä.

Kumpikin kertoo, että vaikeuksista huolimatta työyhteisössä on hyvä ja kannustava henki ja poissaoloja vain vähän. Kriiseissä kaikki tulevat oma-aloitteisesti paikkaamaan muita.

Mitähän Grönroosilla ja Eerolalla voisi olla vinkkinä muiden työyhteisöjen jaksamisen lisäämiseen?

– Kannustaminen ei ole vain sitä, mitä sanoo, vaan myös sitä, mitä tekee: sitä, että on valmis laittamaan itsensä likoon muiden puolesta ja tulemaan ikäviin töihin muiden rinnalle, Eerola miettii.

– Negatiivisenkin asian voi sanoa rakentavasti. Lisäksi erilaisuuden sietokyky on tärkeää: vaikka toinen ihminen toimisi eri tavalla kuin itse, on tärkeää luottaa siihen, että hän voi silti hoitaa työnsä hyvin, Grönroos vastaa.

– Lisäksi on hyvä, että ihmiset näkevät, mistä kokonaisuudesta ovat osa, jotta ymmärtävät, miksi tiettyjä ratkaisuja tehdään, Eerola täydentää.

Kaupungin työntekijät nimesivät yhteensä 51 ehdokasta vuoden tsemppariksi ja 30 ehdokasta vuoden pomoksi.

Vuoden tsemppari ja pomo valittiin kolmatta kertaa.

– Aika varmasti tästä tuli vakituinen tapa lisätä positiivista mieltä työyhteisöön, lupaa Kaarinan henkilöstöjohtaja Maija Hanhiala.