Varsinais-Suomen verokärki: Kaarinassa asuva Maria Severina ansaitsi yli 36 miljoonaa euroa

0
Maria Severina tienasi suomalaisnaisista eniten verovuonna 2021. Arkistokuva: Tessa Lehmuslehto.

Varsinais-Suomessa eniten ansiotuloa ja pääomatuloa sai viime vuonna Hytestin Maria Severina. Hänen julkisissa verotiedoissa näkyvät pääomatulonsa olivat 33 221 605 euroa ja ansiotulonsa 3 014 401 euroa. Tulot olivat yhteensä siis yli 36 miljoonaa euroa.
Kaarinassa asuva Severina löytyy koko maan listalta viidenneltä sijalta.

Severina maksoi tuloistaan veroja 12,8 miljoonaa euroa.

Maakunnan listan kakkonen on Matti Heyno. Hänen tulonsa olivat yhteensä 27 197 835 euroa. Niistä suurin osa on pääomatuloa. Heyno on yksi bioalan yritys Biovianin perustajista. Yyritys myytiin viime vuonna pääomasijoittajlle. Myyjiä olivat myös Jani Yömaa, Pirkko Kortteinen, Knut Ringbom ja Antti Nieminen. He myös jatkoivat töitään Biovianissa.
Bioala tuottaa nyt veroja Varsinais-Suomeen, sillä maakunnan verokärjestä löytyy useita henkilöitä, joiden tulot ovat kertyneet erityisesti biolalan yrityksensä myynnistä. Listan kärjessä on myös paljon perinteikkäitä yrittäjiä, omistajia ja talousvaikuttajia Varsinais-Suomesta.

Heynon sijoitus koko maan tulolistalla on seitsemäs.
Heyno on Biovianin lisäksi Suomen Välinehuollon, Standan ja Räynböyn osakas.

Medialle toimitetun maakuntalistan kolmonen on Jari Savola. Hänen tulonsa vuonna 2018 olivat 16 951 928 euroa.
Raisiolaisen suunnittelutoimisto Europlan Engineeringin osake-enemmistö myytiin viime syksynä kotimaiselle pääomasijoitusyhtiö Folmerille. Folmer sai yhtiöstä 60 prosentin osuuden. Myyjä oli Europlanin siihen astinen pääomistaja, toimitusjohtaja Jari Savola.

Tämän vuoden koko maan tulolistan kärkeen nousi jälleen Supercellin Ilkka Paananen. Hänen yhteenlasketut tulonsa olivat 109,9 miljoonaa euroa. Paananen on kotoisin Piikkiöstä.

 

Varsinais-Suomen listalta löytyy kärjestä myös kaarinalaiset  Rose-Marie ja Asser Koivisto. Asser Koivisto ovat merivalvontajärjestelmiä tekevän Navielektron perustaja ja toimitusjohtaja. Menestyneen yrityksen perustajat löytyvät usein maakunnan verolistan kärjestä, tällä kertaa sijoilta 11. ja 12.

Varsinais-Suomen listan kärjestä, sijalta 14. löytyy Minna Takkula, kaarinalaisen päiväkotiketjun Verkanappulat Oy:n perustaja ja toimitusjohtaja. Takkulan tulot olivat yhteensä 3,3 miljoonaa euroa. Verkanappuloiden toinen omistaja Kimmo Takkula löytyy myös tulokärjestä.

Varhaiskasvatuspalveluita tarjoavat Verkanappulat Oy, Lastentalo Mukulax Oy ja Apula Oy
yhdistyivtä viime vuoden lopulla. Samassa yhteydessä kotimaisen pääomasijoittaja Sentican hallinnoimat rahastot tulivat yhdistyneen konsernin enemmistöomistajaksi. Yhtiöiden omistajat, kuten Minna Takkula, jatkavat uuden konsernin merkittävinä omistajina ja operatiivisessa johdossa.

 

Varsinais-Suomen verokärki (katso taulukko kännykässä vaaka-asennossa)

[table id=1 /]

OSA UUSISTA ja tuntemattomammista nimistä vuositulojen kärjessä voi jäädä ainakin aluksi julkisuudelta pimentoon uuden luovuttamiskäytännön seurauksena.

Suurituloiset, yli 100 000 euroa ansainneet suomalaiset pystyivät ­tänä vuonna ensimmäistä kertaa estämään ­verotustietojensa luovuttamisen ­suoraan medialle.

Kaikki tuloverotustiedot ovat kuitenkin yhä julkisia ja saatavilla verotoimistoista.

Verotiedot vuodelta 2018 julkaistaan tänään maanantaina.