90 vuotta kaarinalaisten lasten hyväksi

0

”Kiitos kivasta tapahtumasta. Hienoa, että järjestätte lapsille tapahtumia Kaarinassa. Tulemme mukaan ensi vuonnakin.”

Tällaiset kommentit lämmittävät mieltä ja saavat jatkamaan työtä kaarinalaisten lasten, nuorten ja lapsiperheiden hyväksi. Lueskellessani MLL:n Kaarinan yhdistyksen historiaa ja sitä, mitä yhdistys on saanut aikaan, olen ylpeä saadessani olla osa näin kunniakasta vapaaehtoistoimijaa.

Aluksi MLL:n Kaarinan yhdistys järjesti maatalouskerhoja, uimakouluja ja kilpailuja lapsille ja nuorille. Sotavuosina alkoi sotaorpojen auttaminen, siirtoväen ja kaupungista maalle muuttaneiden perheiden huoltaminen.

Vuoden 1947 alussa yhdistys palkkasi ensimmäisen kodinhoitajan suurperheiden avuksi. Nykyäänkin voi MLL:n kautta tilata kotiin lastenhoitoapua, Kaarinan kaupungin tuella. Vuonna 1949 valmistui yhdistyksen aloitteesta ja useiden eri avustusten ansiosta Papinholmaan Kaarinan-Kuusiston terveystalo. Edelleenkin yhdistys tekee yhteistyötä neuvoloiden kanssa ja vuokraa rintapumppua synnyttäneille äideille.

Teemavuodet ovat vauhdittaneet toimintaa. Esimerkiksi vuonna 1960 oli Hyvän käytöksen vuosi, ja siitä saakka yhdistys on jakanut keväisin Hymypatsaita Kaarinan alakouluihin. Yhteistyötä koulujen kanssa ovat myös lukumummit ja -vaarit alakoululaisten lukemisen parantamiseksi sekä nuortentoiminta yläkoulujen tukioppilaiden kanssa.

1960 alkoivat Nappulajuoksut. Kisoja kisailtiin ensin muutaman kymmenen lapsen voimin ja useassa lajissa. Nykyään kisat ovat juoksutapahtuma, mutta osallistujien määrä on noussut useisiin satoihin. Yhdistys oli liikunnan asialla myös vuonna 1971, kun Kaarinaan valmistui uimahalli, jonka rakennushanketta MLL oli edistämässä.

MLL Kaarinan yhdistys on vuosien varrella ollut mukana lukemattomissa uudistuksissa, kuten ryhtineuvolassa sekä leikkipuistoissa ja perhekahviloissa. Nykyään toiminta painottuu avoimiin perhekahviloihin sekä tapahtumien, retkien ja tempausten järjestämiseen.

Tulevan 90-vuotisjuhlavuoden kunniaksi palaamme juurillemme ja rakennamme tulevan vuoden lapsiperheiden hyvinvoinnin ympärille: liikunta, terveys, ravinto ja henkinen hyvinvointi näkyvät vahvasti vuonna 2020.

Katja Malén

MLL Kaarinan

sihteeri