Ensimmäistä kertaa kuntosalille 60-vuotiaana, nyt leuanvedossa ennätystentekijä – lukiolaisia houkutellaan liikkeelle Kaarinassa

0
Jesse Javanainen, Matias Ylä-Poikelus ja Matias Suominen olivat tulleet kuuntelemaan lajiesittelyä. He kertovat käyvänsä silloin tällöin salilla, mutta enemmän pitäisi. – Leuanvetoja on tullut tähän mennessä puhdas nolla! he virnistävät.

Seitsemän vuotta sitten kaarinalaispariskunta Mai-Lis ja Pekka Rantanen olivat kehnossa kunnossa. He olivat tehneet työuransa istumatyötä eivätkä olleet harrastaneet muuta liikkumista kuin koti- ja pihatöitä. Mai-Lisillä oli ylipainoa.

He pyysivät Mai-Lisin 60-vuotiaslahjaksi jotain kuntoiluun liittyvää, ja heidän poikansa vei heidät kuntosalille.

– Emme kehdanneet osallistua ryhmäliikuntaan, mutta leuanvetoa sai tehdä omassa rauhassa ja omaan tahtiin, Maj-Lis kommentoi.

Nyt, seitsemän vuotta myöhemmin, Mai-Lisillä on hallussaan sekä toistoleuanvedon Suomen ennätys N60 70-kiloisten sarjassa (17 toistoa) että lisäpainoleuanvedossa. Pekka puolestaan on M60 80-kiloisten toistoleuanvedon tilastokakkonen 43 leuanvedolla.

Lukiolaiset istuvat valveillaoloaikansa

Huiman elämänmuutoksen tehneet Rantaset ilmaantuivat joulukuun alussa Kaarinan lukiolle esittelemään opiskelijoille leuanvetoa ja näyttämään mallia siitä, että koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa liikkumista.

Lukiolaisten vähäinen liikkuminen on nimittäin herättänyt huolta. Lukiolaiset viettävät 75% valveillaoloajasta istuen, ja heille on kehkeytynyt monia tuki- ja liikuntaelinongelmia.

Tätä eivät kiellä Rantasia kuuntelemaan tulleet 16-vuotiaat Jesse Javanainen, Matias Ylä-Poikelus ja Matias Suominen.

– Istutaan ihan liikaa, ja pelataan! he naurahtavat.

Kaarinan lukion käytäville on ilmaantunut kaksi leuanvetotankoa. Rantaset näyttivät mallia, ja lukion rehtori Kimmo Laitinen ja apulaisrehtori Pasi Kytöniemi yrittivät tehdä perässä.

Siinä missä Rantaset vetivät leukaa useita kymmeniä, Kytöniemi ja Laitinen pääsivät tuskin seitsemään.

– Emme ensimmäisillä kerroilla itse saaneet yhtäkään leukaa, Pekka paljastaa.

Älä aloita alhaalta vaan ylhäältä

Pariskunta kertoo tehneensä aluksi paljon virheitä, koska he opettelivat kaiken omin päin.

Nyt he vinkkaavat, että aloittelijan kannattaa ottaa alleen palli, jonka avulla leuka ylettyy jo valmiiksi tangon päälle. Ensimmäiseksi opetellaan pitelemään itseä ylhäällä ja laskeutumaan hallitusti alas. Vasta kun se sujuu, kannattaa yrittää varsinaista leuanvetoa.

Lisäksi he painottavat, että ei saa välittää siitä, mitä ympärillä olevat ajattelevat, vaikka kaikki ei menisikään heti mallilleen.

Teksti ja kuvat: Maria Kesti