Joulutunnelmaa jaetaan naapurien kanssa: Kalenteriluukut avautuvat tänä vuonna myös Kuusistossa

0
Kuusiston joulukalenterin numero 2 löytyy Vadelmakujalta. Sen tekijä Kirsti Palmu on Empon omakotiyhdisytksen puheenjohtaja, ja hän on asunut Empossa 15 vuotta. Hän on alun perin kotoisin Kaarinassa mutta asui välillä Turussa ja Liedossa.

– Tämän 2:n onnistuminen oli aluksi julmetun vaikeaa, naurahtaa maisemasuunnittelija ja puutarhuri Kirsti Palmu Empossa Vadelmakadulla.

– Pohjana on harjateräsverkko, ja numero 2 tehtiin kullanvärisestä metallipunoksesta. Se saa numeroon kiinnitetyt jouluvalot hieman enemmän loistamaan.

Metallipunoksen Palmu sai naapuriltaan, kuinkas muutenkaan, tällä kun ei ollut sille käyttöä.

Kaarinassa on Littoisissa muodostunut perinteeksi joulukalenteri, jossa naapurusto koristelee kunakin joulukuun päivänä jonkin ikkunan tai muun kolon ohikulkijoiden ihasteltavaksi. Nyt tapa levisi Kuusistoon.

– Ihmiset kulkevat täällä Empossa iltaisin muutenkin, ja täällä on asukkailla paljon jouluvaloja. Kalenteri sopii tänne hyvin, Palmu taustoittaa.

Nyt kokeillaan– Kokeilemme ensimmäisellä kerralla, miten tämä toimii, ja todennäköisesti järjestämme kalenterin tulevinakin vuosina, kertoo Palmu, joka on Empon omakotiyhdistyksen puheenjohtaja.

Innokkaita kalenterintekijöitä etsittiin Facebookin kautta Kuusiston ilmoitustaulu -ryhmässä. Näillä näkymin tulevina vuosina yritetään tavoittaa myös niitä, jotka eivät ole Facebookin piirissä.

Toistaiseksi järjestelyt ovat Palmun mukaan onnistuneet hyvin, vaikka koordinoinnissa puuhaa riittääkin.

Littoisissa kalenteriluukkujen paikat paljastetaan Facebookissa vasta kunakin aamuna, mutta Kuusistossa luukkkujen osoitteista on jo julkaistu lista Kuusiston ilmoitustaululla.

Adventtina luukku avautui Kuusistossa Puistotiellä, toisena päivänä Palmun pihalla ja kolmantena Urheilutiellä. Tänään keskiviikkona luukku avautuu osoitteessa Emponkaari 5 ja torstaina Urheilutie 36:ssa.

Luukut jäävät katselijoiden ihailtavaksi joulun loppuun.

TurinatuokioitaPalmun pihalla kaunista kakkosta katsoessa hiipii ajatus mieleen, että kaikki eivät välttämättä uskaltaisi pystyttää julkiseksi tarkoitettua kalenteriluukkua omiin kotinurkkiinsa. Eikö Palmu pelkää, että piha täyttyy epätoivotusta väestä?

– En pelkää! Palmu nauraa.

– Täällä kulkee todella mukavaa väkeä. Kaikki tervehtivät ja juttelevat.

Kuin todisteeksi Palmun naapuri Ulla Vahteri kävelee haastatteluhetkellä juuri ohi, jää ihastelemaan jouluvaloja ja kyselemään vinkkejä.

Teksti ja kuva: Maria Kesti

Luukkuja availlaan kolmatta kertaa LittoisissaLittoisten asukkaat ja yhteisöt ovat jälleen somistaneet ikkunansa, kuistinsa tai portinpielensä joulukalenterin luukuiksi, ja jokaisena päivänä avautuu yksi luukku jossain päin Littoisia. Suurin osan luukuista löytyy Tehtaanmäen alueelta.

Kalenteriluukkujen tekoon on lähtenyt asukkaiden lisäksi seurakunta, yrittäjiä sekä taloyhtiöitä.

Joulukalenteriluukkuja katsellaan Littoisissa nyt kolmatta joulua.

– Joulukalenteri on antanut hyvän syyn naapureiden vierailulle ja innoituksen lähteä lenkkeilemään pimenevään talvi-iltaan sekä hyvän jutun juuren vaihtaa ajatuksia tuntemattoman kanssa, kuvailee Jani Pihlajamaa.

Luukut ja niiden sijaintiosoitteet julkaistaan joulukuussa Facebookissa yksi kerrallaan, aamuisin kello 6 Littoisten Lumoavat pihat -sivulla.