Kevyen lompakon kasvisruokaa– Adventtikirkossa tehtiin reseptikirja sille, joka luulee, että ei osaa kokata

0
Pimeässä, viileässä syysillassa keitto maistui kaikenikäisille.

Adventtikirkko on Toivonlinnan yhteiskoulun myötä – ja miksei monesta muustakin syystä – ollut pitkään aktiivinen ja tunnettu toimija Piikkiössä.

Opetustoiminta on yhä adventtikirkon pääsarkaa Piikkiössä, mutta myös ruoka-aputoiminta on noussut viime vuosina vahvasti esille.

Joka tiistaina illansuussa Korvenmäntien tienoot vanhan ykköstien ja Piikkiön keskustan sisääntulorampin paikkeilla täyttyvät jalankulkijoista ja pysäköidyistä autoista. Adventtiseurakunnan tiloissa järjestetään ruokajakelua avuntarvitsijoille.

Keskivertotiistaina paikalla on noin sata henkeä eli täysi tupa. Osa kävijöistä osallistuu samalla hartaushetkeen, mutta tätä ei keneltäkään edellytetä.

– Uskallan sanoa, että Piikkiö on tässä suhteessa miltei malliesimerkki-paikkakuntamme, toteaa ETRA-liiton projektipäällikkö ja vt. toiminnanjohtaja Mirva Korpela.

ETRA-liitto on Adventtikirkkoa lähellä oleva, terveyttä ja hyvinvointia edistävä yhdistys.

Marraskuussa Piikkiön Korvenmäentien soppatykki oli tavallistakin runsaammin ladattu, sillä perinteisen ruokajakelun yhteydessä julkistettiin Homma pannussa -niminen kevyen lompakon pikaruokaopas.

Tapahtuman kunniaksi soppatykistä tarjoiltiin yksinkertaista mutta ravitsevaa herkkukeittoa.

Kantavana ideana kirjasen julkaisijalla eli Adventtikirkon avustusjärjestö ADRA Finland -säätiöllä on, että ravitseva, terveellinen ruoka on jokaisen ihmisoikeus.

Homma pannussa -kirjanen on tarkoitettu ”sinulle, joka luulet, ettet osaa kokata”, kuten todetaan reseptikirjan kansilehdellä.

Uuden ruokaohjekirjasen reseptit auttavat valmistamaan yksinkertaista, helppoa, kasvisvoittoista ruokaa, jonka ravintopitoisuus on tarkkaan suunniteltu.

– Ajatuksena on, että kaikilla tulee olla mahdollisuus ostaa, valmistaa ja syödä monipuolista ja terveellistä ruokaa, Mirva Korpela tiivistää.

Monen suomalaisen vähävaraisen arkitodellisuus oli lähtökohtana, kun avustusjärjestö ADRA Finland ja terveyskasvatustyöstään tunnettu ETRA-liitto alkoivat suunnitella uutta ruokaohjekirjasta. Kyseisissä järjestöissä tiedetään, että silloin kun hinta, tarjoukset tai EU-ruokajaot määräävät päivittäisiä ruokavalintoja, mahdollisuus tehdä ravitsemussuositusten mukaista ruokaa on rajallista.

Kaikki kirjasen ruokaohjeet ovat kasvisruokareseptejä mutta helposti muunneltavissa kala-, broileri- tai lihahöysteisiksi.

– Kasvislinja ei ole tässä itsetarkoitus. Kukin voi vapaasti päättää esimerkiksi sen, haluaako vaihtaa soijarouheen jauhelihaan, Korpela sanoo.

Piikkiön Adventtikirkolla tarjoillussa herkkukeitossa oli lihan sijasta soijarouhetta. Protesteja ei kuulunut, vaan hyvin maistui jokaiselle.

Kirjaa myydään verkossa ETRA-liiton sivuilla.

Teksti ja kuva: Perttu Hemminki