Lohimousse torttutaikinaan, huurrutettu alkumalja ja kevyt hedelmäkakku – kolme herkullista reseptiä Kaarinasta

0
Suolainen lohitäyte kannattaa pursottaa tortun päälle vasta juuri ennen tarjoilua. Kokki Jasmin Vilén Kavalton tilalta näyttää mallia.

 Kaarina-lehti tiedusteli kaarinalaisilta catering-alan yrityksiltä sitä, minkälaisia jouluisia herkkuja he tarjoavat tänä jouluna asiakkailleen. Piikkiöläinen Kavalton Tila otti haasteen vastaan suolaisen naposteltavan kehittelemisestä, kun taas Tuorlan Majatalolle annettiin vapaat kädet suunnitella maistuva tervetuliaisdrinkki joulujuhlallisuuksia varten. Kuusistossa sijaitseva Villa Wolax loihti makean jälkiruuan, joka sopii nautittavaksi jouluruokailun jälkeen.

Ei enää vihreitä kuulia vaan suolaista

Joulutorttu saa uuden luonteen, kun vaihtaa luumuhillon esimerkiksi savuporo- tai -lohitäytteeseen. Makeasta perinneherkusta tulee käden käänteessä joulupöydän makoisa suolapala. Näitä suolapaloja tarjoillaan esimerkiksi Kavalton Tilan joulujuhlissa Piikkiössä läpi marras-joulukuun.

– Jos viime vuonna oli Vihreä Kuula -täyte tai Nutellaa, on tänä vuonna suolaisten vuoro. Hyvä esimerkki siitä, minkälaista tarjottavaa tehdään tänä jouluna vaikka yritysporukoille, miettii Kavalton Tilan emäntä Taija Kavalto .

Kaiken kaikkiaan joulutorttupohja on yhteistyökykyinen alusta miltei mille tahansa täytteelle. Kavalto laskee, että heidänkin tarjoiluistaan tuttuja vaihtoehtoja, niin suolaisia kuin makeita, löytyy nopeasti helposti toistakymmentä.

– Sellaisen vinkin voisi antaa, että jos vain ruokavalio sallii, kannattaa kaupasta valita aidosta voista leivottu taikina. Se antaa tortulle parhaan mahdollisen maun, hän vinkkaa.

Kavalton joulusesonki starttasi toden teolla marraskuun lopulla, ja vauhti kiihtyy joulua kohden. Uutta on joulumarkkinoista täksi vuodeksi eriytetty joulukahvila, joka oli avoinna viime viikonloppuna Kavalton Tilan päärakennuksessa.

– Markkinoiden yhteydessä kahvila on aiempina vuosina ollut aika ruuhkainen eivätkä kaikki halukkaat tahtoneet ehtiä kahville silloin. Siksi päätimme kokeilla erillistä joulukahvilaa yhden viikonlopun ja antaa siten ihmisille mahdollisuuden tulla nauttimaan joulun tunnelmasta jo ennen markkinoita.

Kavalton tilan joulumarkkinat pidetään lauantaina 21.12.

Juhlallisen joulun alkumalja

Toisaalla Piikkiössä Tuorlan Majatalossa lähestyttiin jouluista alkumaljaa glögin kautta. Makea, raikkaan viileä juoma saa pohjansa glögitiivisteestä, johon sekoitetaan runsas desilitra omenakuohuviiniä. Seossuhteet ovat vieraiden makunystyröistä kiinni.

– Tämä versio on aika makea, mutta makeutta voi säädellä hyvin tiivisteen määrällä. Me teimme nyt alkoholittomat alkumaljat, mutta yhtä hyvin juoman voi valmistaa myös omenakuohuviinistä. Nimetään tämä nyt vaikka juhlallisen joulun alkumaljaksi, hymyilee markkinointi- ja somevastaava Virpi-Marja Niskala.

Toinen tärkeä osa alkumaljan makuelämystä on tarjoilulasin koristelu. Parhaimman säväyksen saa, kun valelee lasin yläosan sitrushedelmän mehulla ja upottaa sen jälkeen lasin suuaukon sokeriin. Lasiin liimautuva sokeri koristelee sekä lasin että antaa maistajalle makean ensimaun.

– Ekstrana voisi vielä vinkata, että kannattaa ottaa lasit tarjoilua varten suoraan pakkasesta, jolloin lämmin huoneilma huurruttaa lasin pinnan sumuiseksi. Se yhdistettynä punertavaan joulujuomaan on aika huumaava yhdistelmä, Niskala vinkkaa.

Sopivasti makeaa jouluaterian päälle

Hedelmäinen joulukakku on jälkiruoka, jota Kuusistossa sijaitsevan Villa Wolaxin kokki Jonas Helander suosittelisi nauttimaan raskaan jouluruokailun päätteeksi.

– Se on samalla sekä perinteikäs että sopivan makea ja kevyt jälkiruoka suolaisen jouluaterian päälle. Ei sellaisessa paikassa voi oikein tarjota enää suklaamoussea, Helander naurahtaa.

Villa Wolaxin joulusesonki käsittää pääasiassa yritystapahtumia, joita on marraskuun lopusta saakka rannassa viikoittain. Lisäksi Wolaxissa on mahdollisuus nauttia joulusaunasta kahtena eri perjantaina (13. ja 27. päivä) joulukuun aikana.

Avantouintikausi jatkuu viime vuoden tapaan pitkälle kevääseen.

– Siitä on paljon kyselty meiltä viime vuotisen suosion takia, ja tietysti haluamme tarjota samanlaisen palvelun nyt uudelleen, emäntä Kati Aaltonen kertoo.

Teksti ja kuvat: Jan Sundman

Joulureseptit

 

Kavalton Tila: Lämminsavulohimousse torttutaikinan täytteeksi

 • 250 g lämminsavulohta
 • 250 g maustamatonta tuorejuustoa
 • 500 g ranskankermaa
 • 1 pieni punasipuli
 • 4 rkl tillisilppua
 • 1/4 limen mehu
 • mustapippuria
 • merisuolaa
 • fariinisokeria
 • Paloittele lohi, kuutioi sipuli ja silppua tilli. Lisää joukkoon muut aineet, sekoita tahnaksi ja anna vetäytyä jääkaapissa hetken ennen tarjoilua. Laita pursotinpussiin ja pursota paistettujen torttuaihioiden päälle. Tarjoa heti.

Tuorlan Majatalo:Juhlallisen joulun alkumalja

 • Glögitiivistettä
 • Omenakuohuviiniä
 • Sokeria (lasin kuorrutukseen)
 • Muodosta alkumaljalasiin sekoitus glögitiivistettä ja omenakuohuviiniä oman makusi mukaan. Valele tarjoilulasin suu sitrushedelmän mehulla ja upota sen jälkeen lasi sokeriin.

Villa Wolax: Hedelmäinen joulukakku

 • 200 g voita
 • 2 dl sokeria
 • 3 munaa
 • 50 g tummaa suklaata
 • 80 g pecan-pähkinöitä
 • 1 dl rusinoita
 • 10 kpl kuivattua aprikoosia
 • 1 tlk kirsikoita sokeriliemessä
 • 1 tlk ananasmurskaa
 • 2 rkl konjakkia
 • 1 tl kardemummaa
 • 11/2 tl leivinjauhetta
 • 3 3/4 dl vehnäjauhoja
 • Ota rasva ja munat huoneenlämpöön. Voitele ja korppujauhota noin 2 litran kakkuvuoka. Erota 8 kokonaista pecanpähkinää ja 4 kirsikkaa puolitettuna vuoan pohjalle. Asettele ne vuorotellen vuoan pohjalle. Puolita loputkin kirsikat. Valuta kirsikoiden neste pois. Rouhi suklaa ja loput pecanpähkinät karkeaksi rouheeksi. Leikkaa aprikoosit noin kuuteen osaan. Erota 2 dl jauhoista ja sekoita joukkoon rusinat, paloitellut aprikoosit ja taikinaan tulevat kirsikan puolikkaat. Yhdistä kardemumma ja leivinjauhe vehnäjauhojen joukkoon. Vaahdota rasva ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten. Pieni jauhon lisäys munan lisäämisen yhteydessä estää taikinan ryyniintymisen.
 • Lisää suklaa- ja pähkinärouhe ja kuivahedelmä-jauhoseos. Sekoita hyvin. Lisää jauhoseos. Sekoita ja nostele taikina vuokaan. Paista 175 asteessa 1 tunti 10 minuuttia. Kumoa vähän jäähtyneenä. Kakun maku paranee, jos sitä säilyttää folioon käärittynä jääkaapissa noin viikon.