Mielipitei: Kaarinan kaupunki on hyvä työnantaja

0

Pysyvä työsuhde, työpaikka lähellä ja perhemyönteinen työ. Siinä arvot, joita moni Kaarinan kaupungin työntekijä arvostaa. Varsin usein kuulee moitteita palkan pienuudesta, kiireisestä työstä ja huonosta johtajuudesta. Osin totta tämäkin.

Työelämä on muuttunut, ja yhä harvemmalla on turvanaan vakituinen kokopäivätyö. Tällä vuosituhannella jo pelkästään yksinyrittäjien määrä on lisääntynyt Suomessa 50 000:lla 180 000:een. Osa heistä työskentelee hyvin pienillä tuloilla vailla turvaa sairausloma-ajan palkasta, kesälomista tai lomaltapaluurahasta. Perhevapaan rahallinen taso jää usein minimitasolle, kuten myös eläkekertymä, kun yrittäjäineläkejärjestelmä sellaisenaan ei ole houkutteleva. Oma lukunsa on myös vuokratyöntekijät, joiden lukumäärä on lisääntynyt. Tänä päivänä vuokratyöntekijöiden osuus palkansaajista on kaksi prosenttia (43 000 henkeä).

Haluaisin, että työntekijät arvostaisivat omaa työtään ja etsisivät ratkaisuja ongelmien sijaan. Kaarinan kaupunki on oikeasti hyvä työnantaja. Palkkoja on korotettu yli sen, mitä työehtosopimukset määräävät, ja rahaa kohdistettu esimerkiksi tärkeää lastentarhanopettajan työtä tekeville. Ensi vuoden talousarviossakin on budjetoitu lisää rahaa lääkäreille ja pohdittu sosiaalityön palkkausjärjestelmän houkuttelevuutta. Työsuhde-etuja on parannettu, ja uimahallin sekä kuntokoulun käyttö on työntekijöille ilmaista. Viimeisimpänä käyttöön otettiin koulunaloitusvapaa ensimmäisen koululuokan aloittavien vanhemmille. Ensi vuonna toteutettavan työhyvinvointikyselyn perusteella työoloja kehitetään entisestään, ja olen nähnyt sivusta, että epäkohtiin tartutaan. Tämä ei ole kaikilla työnantajilla itsestäänselvyys. Ja kun työntekijä ilmoittaa jäävänsä perhevapaalle, on vastassa esimiehen aito ilo ja työ jää odottamaan tekijänsä paluuta ilman huolta työn katoamisesta.

Yleisen taloustilanteen heikentyessä kuntatyön vetovoima yleensä lisääntyy. Kun työhön on panostettu noususuhdanteessa, saamme houkuteltua hyviä työntekijöitä myös jatkossa ja pidettyä yllä nykyisenkin henkilöstön jaksamista.

Nina Hamburg (kok.)

Henkilöstölautakunnan pj.