Mielipitei: Koulujen joulukirkot kuuluvat suomalaiseen kulttuuriperimään

0

Kirkkosalin hämärässä istuu suuri joukko lapsia yhdessä. Ikkunoilla loistavat kynttilät, ja kanttori alkaa kohta soittaa jouluvirsiä ja joululauluja. Suuressa joulukuusessa kynttilät muistuttavat meitä joulukuun pimeyteen tulleesta valosta, joka loistaa kaikille ja erityisesti lapsille. Koulun joulukirkko on alkamassa ja kaikki hiljentyvät.

Tämä voi edelleen olla totta Kaarinassakin – tai sitten ei – mikäli alistumme noudattamaan apulaisoikeusasiamiehen ylikireää tulkintaa kirkosta myös koulujen juhlatilana. Suomessa näyttää olevan vallalla vähemmistöjen määräysvalta asiassa kuin asiassa, eli sen, joka kovimmin huutaa saa tahtonsa läpi. Jostain syystä virkamiehet ja poliitikot eivät uskalla avata suutaan, vaikka hämmästelevät täysin älyttömiäkin uudistuksia.

Suomalaiseen kulttuuriperimään kuuluvat joulukirkot. Kirkot ovat adventtina tupaten täynnä Hoosiannaa laulavista ihmisistä. Joulukuu jatkuu joulukonserttien ja Kauneimpien joululaulujen esittämisestä. Kirkoissa yritetään mahduttaa ihmisiä jokaiseen mahdolliseen tilaan, jotta kaikki halukkaat pääsevät osallistumaan.

Osassa Suomea lasten vanhemmat järjestävät nyt joulukirkkoja oppilaille omissa nimissään, koska koulujen rehtorit ovat menneet, monet heistä vastentahtoisesti, mukaan tähän apulaisoikeusasiamiehen tulkintaan koulukirkoista.

Kaarinan perussuomalaisten valtuustoryhmä teki aloitteen koulujen käytännöistä joulukirkkojen jatkamisesta edelleen lapsillemme. Ei ole tärkeää, ketkä tekivät aloitteen, koska uskoakseni useimmat kaupunginvaltuutetut edelleen haluavat kirkkojen olevan koululaisten juhlatilana. Kaarinassa tässä asiassa on myös käytännön ongelma, kun suuri osa koululaisista on parakeissa, jolloin ei ole edes mahdollista järjestää juhlatilaa mistään.

Vetoan kaupunkilaisiin! Ottakaa yhteyksiä kansanedustajiinne ja koulujen rehtoreihin. Suomalaista kulttuuriperimää ei saa lopettaa. Annetaan lapsillemme edelleen kauniita ja hyviä elämyksiä, myös koulukirkkojen osalta.

Marja-Liisa Kujanpää, ps.