Mielipitei: Poliittinen joulu Kaarinassa 2019

0

Vuosi on taas vierähtänyt Kaarinassa, vaikeiden ja vähän helpompien aiheiden parissa. Vuotta 2019 eniten on kuormittanut talousasiat, ja poliitikoille on hankalaa, kun kaikkea ei voikaan luvata kuin joululahjaa.

Kaarinan käyttötalous junnaa miljoonittain pakkasella ja velkaantumisen vauhti on huimaa, 20% henkilöstöstä on jäämässä eläkkeelle viidessä vuodessa. Uutta henkilöä on tulossa remmiin, ja tullut jo useita. Mielenkiintoista seuraavaa vuotta on tulossa varmasti.

Mielipiteeni on edelleen, että hyvin hoidettu talous on paras sosiaaliturva. Heikon talouden kunnista ja jopa valtioista on maailmassa riittävästi esimerkkejä.

Valitettavasti valtion politiikka on ollut myös melkoista teatteria ja riitaisaa, eikä tämä yhtään helpota asioiden hoitoa Kaarinassakaan. Olen kuitenkin huomannut, että Kaarinassa päättäjät pääsääntöisesti tulevat hyvin toimeen keskenään ja kokouksien johtaminen on helppoa. Ehkä alkukaudesta parannusta on tullut roimasti, ja näillä eväin on hyvä lähteä tammikuussa taloutta tasapainottamaan.

Meillä on kuitenkin hyvä pohja mistä ponnistaa: muuttovoittoa satoja ihmisiä vuodessa, suunnitelmat kohtuullisella mallilla. Vuonna 2020 alkaa rakennuksia nousta, niin koulutukselle kuin ennaltaehkäisevään liikuntaankin. Paraistenväylä on saanut suunnittelurahaa, ja Kuusiston ruuhkautunut, vaarallinen väylä sortumisvaarassa olevine siltoineen alkaa saada korvaavaa väylää. Paraistenväylää liikennöi päivittäin noin 700 rekkaa, jotka pitävät Suomen rakentamista yllä. Romahtanut silta pysäyttäisi hetkessä Suomen rakennusteollisuuden, ja syntyisi melkoiset vaikeudet koko maahan.

Erityisen iloinen olen ja toiveikas tulevaisuudesta siitä, että alueen kunnat talousongelmissaan ovat alkaneet lähentyä toisiaan. Viisikkokunnat terästettynä Paraisilla on tulevaisuuden mahdollisuus hoitaa palveluita edullisemmin ja tehokkaammin. Kiitos suurimman kaupungin Turun hallituksen puheenjohtajalle Lauri Kattelukselle, joka on oivaltanut, mikä seudun yhteistyössä mättää.

Hyvää joulua ja menestyksekästä uutta vuotta, kaarinalaisille ja myös kehyskuntiin. Uuteen vuoteen lähdetään uudella otteella, yhteistyöllä!

Matti Alander

Kaupunginhallituksen pj, kok.