Missä se sammutuspeite olikaan? Rantakulman VPK vinkkaa arjen turvallisuudesta kalenterilla

0
– Turvallisuuden lisääminen kodeissa ei vaadi isoja rahallisia satsauksia vaan pieniä tekoja, kommentoivat Saara Uutela ja Anni Liimatainen Rantakulman VPK:n turvallisuus- ja tukiosastolta.

Kaarina-lehden toimituksessa on tarkoitus ottaa kuva Anni Liimataisesta ja Saara Uutelasta alkusammutusrekvisiittaa käsissään… mutta missä toimituksen jauhesammutin ja sammutuspeite olivatkaan? Niitä etsitään usean ihmisen voimin kaapeista ja komeroista, ja lopulta ne löytyvät näkyviltä esiltä.

– Juuri näin siinä käy, Liimatainen naurahtaa.

Tositilanteessa olisi ollut liian myöhäistä. Jokaisen pitäisi työpaikalla olla aina tietoinen siitä, missä alkusammutusvälineet ovat.

Arjen pienistä ennalta ehkäisevistä teoista, joilla pelastetaan henkiä, vinkataan Rantakulman VPK:n valmistamassa kalenterissa. Ja juuri kalenterista Liimatainen ja Uutela ovat toimituksessa kertomassa.

Idea syntyi, kun VPK:ssa pohdittiin, millaisesta kannatustuotteesta ihmisillä olisi aidosti hyötyä ja mikä olisi oman palokunnan näköinen. Rantakulman palokuntanuoret lähtivät innolla mukaan.

Nuoret ottivat ensimmäiset kuvat kalenteriin jo keväällä. Kuvissa vilahtelee tuttuja kasvoja – sekä lenkkareita. Esimerkiksi maaliskuun valokuvassa komeilee lenkkarit kiukaan päällä.

”Tunnista kotisi vaaranpaikat”, lukee kiuaskuvan yhteydessä. Kalenterin takana vielä kerrotaan, että kodeissa sattuu vuosittain 300 000 tapaturmaa, joista moni olisi ehkäistävissä.

Liimatainen ja Uutela kehottavat jouluna olemaan varovaisia kynttilöiden, sähkölaitteiden ja kokkailujen kanssa. Ulkona tuuli voi napata äkkiä ulkotulesta ja heittää taloa vasten. Mitä kauemmin tuli on padassa palanut, sitä helpommin se lähtee tuulen matkaan.

Rantakulman VPK:n kalenterista saaduilla varoilla tuetaan nuoriso-osaston leiri- ja varustemaksuja.

Kalenteria voi kysellä pukin konttiin sähköpostilla osoitteesta turvallisuus@rvpk.org. Kalenteri on maksullinen.

Teksti ja kuva: Maria Kesti