Pääkirjoitus: Lähipalvelut eivät synny neitseellisesti

0

Asiakas käy sovittamassa vaatteita lähiputiikissa, löytää sopivan mallin, koon ja värin, kuulee myyjältä hyvät vinkit – ja lähtee kotiin ja tilaa kyseisen vaatteen netistä ulkomailta. Toinen asiakas valitsee ruokakaupassa Reilun kaupan banaaneja, ne kun on eettisesti ja ekologisesti tuotettu – ja hedelmävaa’alla painaa tavallisten banaanien nappia, ovathan ne halvempia.

Näitä ratkaisuja vierestä seuranneena on tullut rapsutettua päätä. Olettavatko ihmiset yleisestikin, että vaatteet ja banaanit putkahtavat maailmaan neitseellisesti? Että esimerkiksi paikalliset yrittäjät saavat lapsilleen ruuan pöytään vain sillä, että heitä kehutaan? Vai onko alitajuisena ajatuksena, että kun kirjasto ja terveyskeskuskin pyörii verovaroin, varmaan liikemaailma toimii vähän samalla logiikalla?

Todellisuudessa jokainen euro, jonka ihminen kuluttaa, on teko, jolla vaikutetaan ratkaisevalla tavalla maailmaan sekä täällä Kaarinassa että muualla: tätä tuemme, tämän on syytä säilyä ja pärjätä, kannamme kortemme kekoon pitääksemme jatkossakin yllä juuri näitä tärkeitä palveluita. Se, joka käyttää rahaa, on vallankäyttäjä.

Tällä viikolla Kaarina-lehdestä löytyy säkillinen vinkkejä siitä, miten Kaarinassa on mahdollista yhdistää kolme hyvää asiaa. Voi hankkia persoonallisia ja jännittäviä joululahjoja, joilla on tarina, ja samalla on mukana varmistamassa, että Kaarinassa on tulevinakin vuosina toivottuja, tarpeellisia ja monipuolisia palveluita. Kirsikkana kakun päällä joululahjaostoksilla kerrytetään veroeuroja, joilla ylläpidetään Kaarinassa kirjastoja ja terveyskeskuksiakin.

Maria Kesti