Postilakko houkutteli saariston verkkokauppayrittäjät joulumarkkinoille – katso täältä menovinkit saaristoon joulukuussa

0
Vanhan Malmin joulumarkkinat pidetään Paraisten kirkon vieressä Vanhan Malmin kortteleissa. Kirkon vanhimmat osat ovat 1600-luvulta.

Joulunalusaika on saaristossa keskeistä markkina-aikaa. Tänä vuonna markkinoille on riittänyt tunkua tavallista enemmän, sillä monelle pienyrittäjälle postin pitkään jatkunut lakko tarkoitti verkkokaupan hankaloittumista ja sen myötä kasvokkain tehtävä kauppa on aiempaa tärkeämmässä roolissa. Lisäksi osa tuotteista on sellaisia, joita pystyy ostamaan vain joulunalusmarkkinoilta

Esimerkiksi Paraisilla joulukuun puolessavälissä pidettävän suositun Vanhan Malmin joulumarkkinoiden 179 myyntipaikasta on jo nyt myyty reilusti yli sata. Myös Nauvon jouluspektaakkelin markkinamyyntipaikoille on ollut tunkua.

– Erilaiset joulumarkkinat ovat tänä vuonna erityisen tärkeitä paikallisille yrittäjille, miettii Paraisten kaupungin matkailukoordinaattori  Niina Aitamurto .

Nauvon jouluspektaakkeli on avoinna 21. joulukuuta. Siellä on nähty vuosittain vierailijoita hyvinkin kaukaa nauttimassa saariston joulutunnelmasta.

– Nauvon tapahtuma on rauhallinen vaihtoehto esimerkiksi Turun joulumarkkinoille.

Tuhat kävijää Vanhalla Malmilla

Vaikka erilaisia joulutapahtumia vietetään saaristossa viikonlopusta toiseen marraskuun puolivälistä jouluun asti, on yksi kooltaan ylitse muiden. Paraisten keskustan Vanhan Malmin joulumarkkinat houkuttelevat vuodesta riippumatta neljässä tunnissa paikalle tuhatkunta kävijää.

Tapahtumaa järjestävän Vanhan Malmin asukasyhdistyksen varapuheenjohtaja  Sonja Österholm  uskoo, että myyntipaikkojen myynti kiihtyy vielä jäljellä olevan runsaan viikon aikana.

– Moni myyjä odottelee varmasti vielä tarkempaa sääennustetta viikonloppua varten. On ihan perinteistä, että vielä viimeisellä viikolla moni myyjä ilmoittautuu mukaan.

Vanha Malmi on Paraisten kirkon kupeessa sijaitseva vanha idyllinen kauppapaikka ja Paraisten historiallinen keskus. Siellä asui aiemmin käsityöläisiä ja merimiehiä, ja se on poikkeuksellisen hyvin säilynyt laaja 1800-luvun puutaloalue. Ennen vanhaan Vanhalla Malmilla pidettiin myös salakapakoita saariston kirkkomatkalaisille.

Vanhan Malmin joulumarkkinat ovat Paraisten suurin yksittäinen tapahtuma, mutta matkailuneuvonnasta muistutetaan, että marraskuun puolella avattu joulukatu palvelee niin paikallisia kuin ulkopaikkakuntalaisia jouluun asti.

Myös Lucia-päivän juhlat keräävät paikallisia yhteen eri puolilla saaristoa, Paraisilta Houtskäriin asti.

– Lucia-päivällä on tärkeä paikka saariston kylissä. Monessa saaressa on tarjolla ainakin Lucia-juhla, mutta myös isompia tapahtumia on siellä täällä, Aitamurto kertoo.

Joulushoppailureitti esittelee Paraisten tarjonnan

Vuonna 2018 startannut Saariston matkailun kehittämishanke Coastal Bootcamp muuttuu konkretiaksi joulukuun alkupuolella Paraisilla. Silloin julkaistaan Paraisten keskustan shoppailureitistö, joka on ladattavissa älypuhelimeen CityNomad-sovelluksella. Shoppailureitistö ohjaa Paraisilla käyviä paikallisten palvelutarjoajien luo.

– Reitin varrella on kymmenkunta kauppaa, paikallisia ravintoloita, majoituspalveluita, kirjasto ja linja-autoasema. Reitti on suunniteltu niin, että sen pystyy tarvittaessa kävelemään kokonaan läpi. Ajatuksena on tuoda tällä tavoin esiin se, että jouluostoksia voi tehdä myös paikallisesti ja antaa samalla myös paikallisille palveluntarjoajille näkyvyyttä, Coastal Bootcamp -projektikoordinaattori Lena Nykänen kertoo.

Paraisten jouluteemareitti julkaistaan CityNomadiin viimeistään tämän päivän aikana.

Teksti: Jan Sundman

Saariston joulutapahtumia

  • 5.12. I juletider – Joulun aikaan, Nauvon kirkko kello 19–20.
  • 7.12. Joulumarkkinat Houtskärin Vesterlidissä kello 15.30–18.30.
  • 14.12. Vanhan Malmin joulumarkkinat Paraisilla – Gamla Malmens julmarknad i Pargas kello 12–16.
  • 15.12. Perinteinen joulutori Korppoossa kello 12–14.
  • 21.12. Nauvon jouluspektaakkeli kirkonmäellä kello 10–13.