Akselin Tupa palasi Littoisiin, kun kohuttu Bar Nuotti lähti

0
Aydin Yilmaz ja ravintolapäällikkö Ali avasivat Akselin Tuvan ovet joulukuun alussa. Seitsemässä viikossa vanha asiakaskunta on palannut ravintolaan viikko viikolta paremmin.

Vuosikymmeniä Littoisten keskustassa paikallisia palvellut ravintola Akselin Tupa on ollut tuulinen paikka yrittäjille viime vuosina. Kun vanha Akselin Tupa laittoi ovensa säppiin vuonna 2017, yritti uusi yrittäjä jatkaa samalla nimellä vielä vuoden 2018 ajan.

Tammikuussa 2019 Aydin Yilmazin johtama Ateriapalvelut Yilmaz Oy osti tontin sekä tontilla olevat liikekiinteistöt. Ravintola oli tyhjillään heinäkuuhun asti, jolloin tilaan löytyi uusi vuokralainen, kun Bar Nuotti avasi ovensa. Nuotti sulki jälleen ovensa vähin äänin marraskuussa, ja joulukuussa tuttu nimi Akselin Tupa palasi kiinteistön mainostauluun. Ovet olivat jälleen pienen tauon jälkeen auki.

Mistä on oikein kyse?

– Meille tuli kyselyitä myös uusilta vuokralaisilta, mutta emme halunneet heti ottaa uutta riskiä. Nuotin yrittäjän kanssa homma ei oikein toiminut, ja nyt halusimme varmistaa, että ravintolan yleisilme on siisti ja houkutteleva. Siksi päätimme lähteä itse pyörittämään ravintolaa, Aydin Yilmaz kertoo.

”Pitää olla siistiä, jotta asiakas viihtyy”Yilmaz esittelee ensin melkoisen kasvojenkohotuksen kokenutta ravintolatilaa uusine sohvaloosseineen ja biljardipöytineen. Sen jälkeen esittelyvuorossa ovat uudet wc-tilat. Kirkkaana hohtava posliini on jotain sellaista, jota ravintolamaailmassa kohtaa harvoin.

– Tältä ravintolan wc:n pitää näyttää. Pitää olla siistiä, jotta asiakas viihtyy. Nyt tämä on sellainen olohuone littoislaisille, jollainen Akselin Tuvan pitääkin olla, Yilmaz viittoo.

Ravintolatilan aiemmat vuokralaiset ovat somemaailmassa valitelleet korkeaa vuokraa ja hankalaa vuokranantajaa syynä heikkoon menestykseen. Yilmaz on ollut tuo ”hankala omistaja” vuoden päivät, mutta ei allekirjoita väittämää.

– Niin, sopimusvaiheessa kaikki ovat olleet tyytyväisiä ehtoihin, ja sitten, kun rahat ovat loppuneet ja vuokranmaksun kanssa on tullut ongelmia, olenkin yhtäkkiä ollut ”se hirveä omistaja”. Niinhän se tietysti aina menee, Yilmaz pudistelee päätään.

Livemusiikkia kesälläVasta kuusi viikkoa auki ollut Akselin Tupa on ehtinyt nopeasti houkutella vanhoja Akselin Tuvan asiakkaita takaisin illanviettoihin. Yilmaz lupaa, että ensi kesäksi on tiedossa myös livemusiikkia ja muita tapahtumia.

– Ei meillä ole mitään suurta bisnestavoitetta Akselin Tuvalle, mutta haluamme tarjota paikallisille oikeasti laadukkaan anniskeluravintolan. Ohjelmaa on tulossa, mutta vasta myöhemmin keväällä tai kesällä.

Yilmazilla ja hänen vaimollaan, toimitusjohtaja Mia Yilmazilla on pitkä kokemus suomalaisesta ravintolamaailmasta. He pyörittävät tällä hetkellä Akselin Tuvan lisäksi lounasravintola Metropolia Turussa.

– Pidimme Tavernaa kymmenen vuotta vuoteen 2015 asti, ja silloin vetovastuu siirtyi uusille yrittäjille. Ravintola-alan kokemusta on vuodesta 1986. Suomessa olemme olleet Turku–Naantali-akselilla vuodesta 2002. Silloin avasimme Seurahuoneen grillin Naantaliin, josta siirryimme Orikedon Tavernan yrittäjiksi 2005. Voisi sanoa, että aika paljon on tullut ravintolamaailmaa nähtyä, Mia ja Aydin hymyilevät.

Entä miten Littoisissa päädyttiin perinteikkään Akselin Tuvan nimen palauttamiseen?

– Akselin Tupa ehti toimia paikalla vuodesta 1970, ja oli mielestäni kaikkein loogisinta, että vanha nimi palautetaan Littoisiin. Toivottavasti paikalliset ottavat ravintolan jälleen olohuoneekseen.

Teksti ja kuvat: Jan Sundman