Auschwitzin vapauttamisen päivää muistetaan Kaarinassa

0
Natsien kuolemanleirin Auschwitzin vangit katsovat venäläiskuvaajan kameraan. Valokuva otettiin viikko sen jälkeen, kun neuvostoliittolaiset ensi kertaa tulivat leiriin. Leiri vapautettiin 27.1.1945. Kuva lavastettiin jälkeenpäin, koska tulopäivänä venäläisillä ei ollut mukanaan kameroita.

Auschwitzin keskitysleirin vangit vapautuivat 27.1. vuonna 1945. Vainojen vanhoja ja uusia uhreja muistetaan Kaarinassa tapahtumassa, joka pidetään helluntaiseurakunnan Kotikirkossa.

– Myös Kaarinassa on antisemitismi noussut esille. Haluamme muistaa, jotta samaa ei tapahdu kenellekään eikä millekään kansanryhmälle enää uudestaan, toteaa Kaarinan Kotikirkko ry:n puheenjohtaja Jussi Kinnunen .

– Ihminen on historiansa summa, ja jos unohdamme historiamme, teemme samat virheet uudelleen.

Tilaisuudessa esitetään runoja, musiikkia, tietoiskuja ja videoita. Esillä on myös kopioita piirroksista, joita keskitysleirin vangit piirsivät.

Esillä on myös kopio yhdestä maailman tunnetuimmasta kuumaisemasta, jonka Peter Ginz piirsi Theresienstadtin keskitysleirillä. Alkuperäinen piirustus tuhoutui vuonna 2003 Columbia-avaruussukkulan räjähdyksessä. Työ oli ollut aluksella Israelin ensimmäisen astronautin Ilan Ramonin mukana.

Runot ovat pääosin Nelly Sachs ’n tuotantoa, joita tulkitsee Martta-Liisa Päivistö . Pianomusiikkia esittää Tommi Pounusaari. Laulua esittävät Sari Kinnunen ja ryhmä. Juonnosta ja puheista vastaavat Sinikka ja Jussi Kinnunen.

Tilaisuutta ei suositella alle 12-vuotiaille.

Vainojen uhrien muistotilaisuus su 26.1. klo 17 Kaarinan Kotikirkossa (K-Supermarket Katariinan takana). Vapaa pääsy.