Epämusiikkia suoraan sydämestä –ja vinosta päästä

0
Kitaristi-basisti-kosketinsoittaja Jari Riitala on mukana myös Jimbo Mäkeläisen uudessa proggiksessa, Jimbo’s garage -nimisessä kokoonpanossa. Sillä nimellä miehet soittavat hard rockia.

Kaarinalais-paimiolainen Intergalactic Huso orchestra on pysynyt kahden miehen yhtyeenä, vaikka triona soittamista on pitkän historian varrella kokeiltu usean lahjakkaan muusikon kanssa.

– Hyviä soittajia on paikat täynnä, mutta sellaisia on vaikea löytää, kenellä olisi pää hiukan vinossa, rumpari Jimbo Mäkeläinen naurahtaa.

Orkesteri tuottaa kieltämättä hieman vaikeasti pureskeltavaa musiikkia. Tai, kuten he itse määrittelevät, epämusiikkia.

Virallisessa tiedotteessa instrumentaalimusiikki on nimetty progefuusiojazziksi.

– Musiikin kategorisointi on tosin ääliömäistä touhua. Hyvä musiikki on hyvää musiikkia lokeroon katsomatta, yhtyeen basisti-kosketinsoittaja-kitaristi Jari Riitala tuumii.

Intergalactic Huso orchestra sai valmiiksi levyllisen erikoista musiikkiaan viime keväänä. Spaced out -niminen albumi sisältää 12 kappaletta, joista yksi on cover Miles Davisin A Night in Tunisiasta . Muut kappaleet ovat yhtyeen jäsenten ”vinojen päiden” tuottamaa sävelvirtaa.

Lordia ja Hitmenia taustallaLevyn raitoja on äänitetty muun muassa Turussa, Barkerin vanhassa tehdasrakennuksessa. Tiloissa on erilliset treenitilat sekä ammattistudio.

Spaced outin julkaisusta on jo puolisen vuotta, mutta tekoprosessiin nähden levyä voi vielä kutsua uunituoreeksi. Sen kasaamiseen ja hiomiseen kului nimittäin vuosikymmen.

Riitala ja Mäkeläinen ovat musiikkialan moniottelijoita, joten muut projektit ovat pitäneet miehet kiireisinä levyn teon ohessa. Mäkeläinen muun muassa reissasi vuoden verran maailmalla hirviöbändi Lordin rumpalina.

Riitalalla taas on takanaan 10 vuoden rupeama Hitmen-nimisessä bile-cover-bändissä. 1990-luvulla hän vaikutti Ruisrockissakin esiintyneessä funk- ja soulyhtye Lazybonezissa.

Intergalactic Huso orchestran tuotanto ei houkuttele suuria yleisöjä. Kaupallisuus loistaa poissaolollaan, mutta tämä on juuri sellaista musiikkia, mitä kaksi muusikkoa täydestä sydämestään haluaa tehdä.

Rockjazzin kuuntelijat ovat melko marginaalinen porukka, mutta sitäkin fanaattisempi. Internet on mahdollistanut sen, että kaarinalais-paimiolainen kaksikko on saanut levylleen kuuntelijoita maailmanlaajuisesti.

Hiljattain brittiläislehti julkaisi orkesterista jutun, ja usea ulkomainen musiikkilehti on tehnyt Spaced outista arvioita. Arvostelut ovat olleet kautta linjan ylistäviä.

– Pahimmillaan arvostelijat ovat sanoneet, että ”ei mitään ihmeellistä, tämä on ihan hyvä”.

Kappale syntyi unessaRiitalan ja Mäkeläisen musiikkia ei luultavasti kuulla livenä teknisistä syistä: Riitala soittaa levyllä kolmea eri soitinta.

Soittajat tunnustavat myös, että heidän kappaleensa ovat vaikeita heille itselleenkin. Niitä ei ole sävelletty sen mukaan, mitä osataan, vaan sen mukaan, mitä kuullaan päässä.

– Molemmat kuulemme aivan omiamme, mutta aina niistä tulee silti yhteisbiisejä. Se on hienosti kaoottista, rumpari kuvailee.

Riitala sävelsi levylle yhden kappaleen jopa unissaan.

– Unessani olimme Jimbon kanssa treeneissä ja teimme kivaa biisiä. En kuitenkaan löytänyt mistään kynää, että olisin voinut kirjoittaa nuotteja ylös! hän kuvailee painajaistaan.

– Sitten heräsin, löysin kynän ja kirjoitin kappaleen ylös. Sen nimeksi tuli In your 80’s dreams.

Avaruusmusiikkia HusostaYhtyeen nimessä näkyy avaruusteema, jonka mukaan levy ja osa kappaleistakin on nimetty. Loppuosa, ”Huso orchestra” taas tulee siitä, että bändin alkuvaiheessa treenikämppä sijaitsi paimiolaisessa Huson koulussa.

– Se oli hyvä akustinen vanha koulu. Vanha puu soi niin hyvin, syntyperäinen paimiolainen Mäkeläinen muistelee.

Riitala on kotoisin Kaarinasta. Hänen ensimmäinen soittoporukkansa muodostui Veitenmäen koulussa, missä oli paljon samanhenkisiä kavereita.

Kaarinalaisen suosikkiosuus levyn teossa oli se, kun hartaasti hiottu kokonaisuus oli viimein valmis eikä enää tehnyt mieli parannella mitään.

Mäkeläinen taas muistaa yhden hetken aivan alkutaipaleelta, Huson koulun treeneistä.

– Soitimme livenä, ja yhtäkkiä musiikki alkoi kolista. Irrottauduin hetkestä enkä enää itse tajunnut olevani mukana soittamassa. Musiikki kuulosti omaan korvaani niin hemmetin hienolta.

Spaced out -levy on kuunneltavissa suoratoistopalveluissa. 

Teksti ja kuvat: Kaisu Hautamäki