Kaarina on kylien iso kylä: kotipaikkauskolliset kaarinalaiset vaihtavat asuntoa saman kadun varrella

0
Tom Lindqvist, Sari Hedman ja Rainer Nilovaara avasivat RE/MAXin toimipisteen Pyhän Katariinan tielle.

– Mielestäni kaarinalaiset ovat todella tyytyväisiä siihen, että asuvat Kaarinassa, kiinteistönvälittäjä ja yrittäjä Sari Hedman summaa.

– Monet voivat muuttaa pois mutta palaavat sitten takaisin. Minäkin asun nyt mielestäni vain väliaikaisesti Turussa, hän nauraa.

Kaarina on juuri nyt vetovoimainen. Kaupunki kasvaa ennusteiden mukaan lähivuosikymmeninä nopeimmin Varsinais-Suomessa Turun ja tuhannen asukkaan Kustavin rinnalla.

– Tänne on kaavoitettu niin paljon, että myös kiinteistömarkkinoilla riittää enemmän jaettavaa. Pitkään kaupunki oli vähän uinunut, mutta nyt ei tarvitse kuin katsoa ikkunasta ulos, niin huomaa, miten joka puolelle rakennetaan. Lisäksi joka nurkkaan on kaavoitettu pientaloalueita, mikä ei vielä konkreettisesti näy, Hedmanin liikekumppani Rainer Nilovaara avaa.

Hedmanin mukaan kaupungin asuntomarkkinoihin vaikuttaa myös se, että Kaarinassa on meneillään eräänlainen sukupolvenvaihdos. Ne, jotka ovat muuttaneet Kaarinaan 1970-luvulla, ovat nyt siinä vaiheessa elämänkaartaan, että muuttavat kerrostaloon. Heiltä jäävät talot tulevat myyntiin.

Kasvun mahdollistamisen lisäksi Hedman, Nilovaara ja Tom Lindqvist kuvaavat Kaarinaa myös yrittäjäystävälliseksi. Tämä on tärkeää, koska yrittäjäystävällisyys tietää työpaikkoja. Rakentamiseen liittyvä byrokratia on myös tehty helpoksi.

– Olen käynyt läpi rakennuslupia ja muuta byrokratiaa sekä Turussa että täällä, ja täytyy sanoa, että Kaarinassa kaikki on monin verroin helpompaa ja nopeampaa, Nilovaara paljastaa.

Tietysti Kaarinassa kiinnostaa myös merellisyys ja luonto. Uudet koulut, jos sellaiset joskus valmistuvat, ovat lapsiperheille vetovoimatekijöitä.

 

Kaarinassa muutetaan paljon paitsi kaupungin sisällä myös eri kaupunginosien sisällä. Uusi asunto saatetaan haluta saman kadun varrelta nykyisen asunnon kanssa.
Kuusisto on Kaarinan sisäisistä alueista oma lukunsa, asuntoja vapautuu harvakseltaan ja ne ovat haluttuja.

Littoinen ikisuosikki

Yhdeksi Kaarinan tärkeimmäksi piirteeksi Hedman, Nilovaara ja Lindqvist nostavat palvelut. Niiden saavutettavuudessa on kuitenkin paljon eroja Kaarinan eri osien välillä.

Keskustasta palvelut löytyvät, mutta jos asuu hiukankin syrjempänä, niitä ei olekaan enää tarjolla samalla tavalla.

– Esimerkiksi Piikkiössä ja muutamilla muilla reuna-alueilla myyntiajat ovat selvästi pidempiä. Hintahaitari on myös todella laaja, Lindqvist sanoo.

– Jos myy vaikkapa 1970–80-luvun omakotitalon, ei välttämättä saa uusista kerrostaloista enää kuin kaksion, Hedman tarkentaa.

Vaikka Kuusisto on syrjässä keskustasta, siellä talot ovat kalliimpia, eikä niitä ole kovin paljoa – ainakaan vapaana. Ostajia kyllä olisi. Littoinen taas on ikisuosittu, varsinkin lapsiperheiden parissa, kuten ainakin jossain määrin myös Kesämäki ja Rauhanlinna.

 

Piikkiössä asuntojen myyntiajat ovat huomattavasti pidempiä kuin Kaarinan keskustassa.
RE/MAX on kansainvälinen ketju, joka on tarkka muun muassa toimistojen ulkoasusta. Tom Lindqvist, Rainer Nilovaara ja Sari Hedman ovat yrittäjinä Kaarinan lisäksi Turussa.

Piispanristiltä ei lähdetä

Piispanristille on tulossa paljon uudistuotantoa, mutta toisaalta alueen erityispiirteenä on se, että vanhat kerrostalot on rakennettu harvakseltaan. Kaarinan valtuutettunakin toiminut Hedman kertoo, että aikanaan alueen uudisrakentamista laitettiin jäihin, koska siitä oli vaarassa tulla Kaarinan keskustaa suositumpi.

– Siellä asutaan myös kauan. Sinne muutetaan, ja seuraavaksi sieltä lähdetäänkin sitten melkein hautuumaalle, hän tähdentää.

Tämä kertoo kaarinalaisten kotipaikkauskollisuudesta. Kaarina on välittäjien mukaan kuin kylien iso kylä.

– Jonkin pienemmänkin alueen sisällä, kuten vaikkapa Hovirinnassa, voi olla jokin vähemmän ja joku enemmän suosittu alue, Nilovaara sanoo.

Kaarinassa muutetaan siis paljon paitsi kunnan myös vielä pienemmän alueen sisällä. Ei haluta muuttaa pois kotimaisemista vaan isompaan tai pienempään asuntoon.

– Turussa kun tullaan kysymään, että onko taloja tulossa myyntiin, niin alue, jolle ollaan valmiita muuttamaan, on aika laaja. Kaarinassa se alue voi olla suunnilleen sama katu, Nilovaara vitsailee.

 

Kaarinaan on viime aikoina noussut paljon uudistuotantoa.

 

”Kun asiakas menee Turkissa RE/MAXin toimistoon, pitää toimintatavan olla samanlaista kuin täällä”

Sari Hedman, Rainer Nilovaara ja Tom Lindqvist avasivat syksyllä RE/MAX-ketjun toimipisteen Kaarinaan. Liikekumppaneilla on jo toimipiste Turussa.

– Aika nopeasti lopulta tapahtui tämä Kaarinaan levittäytyminen, mutta tällä alalla tarvitseekin yleensä tehdä nopeita päätöksiä, Hedman hymyilee.

Yrittäjät kuitenkin myöntävät, että tietysti laajentumista oli ihan tosissaan harkittu jo tovi. Kun tilaisuus aukeni, piti kuitenkin reagoida nopeasti.

Miksi Kaarinaan? Siihen on toki montakin kaupungin vetovoimaisuuteen liittyvää tekijää, mutta yksi syy on lopulta hyvin yksinkertainen.

– Moni meistä, kuten minä, asuu Kaarinassa tai tällä puolella Turkua, Nilovaara selittää.

Sari Hedmankin on asunut aiemmin Kaarinassa kolmekymmentä vuotta, vaikka nyt asuukin Turussa ”väliaikaisesti”. Paikallistuntemus on tärkeää, ja sitä arvostetaan – liikekumppaneiden mukaan erityisesti Kaarinassa. Täällä kävellään herkemmin ovesta sisään kuin esimerkiksi Turussa, vaikka tilanteen luulisi olevan päinvastainen.

– Kyllä osa asiakkaista kysyy, että olenko myynyt tältä alueelta aikaisemmin ja tunnenko alueen, Lindqvist sanoo.

Kaupungissa tuntui myös selkeästi olevan tilaa välitysliikkeelle. Kilpailu on toki yhtä kovaa kaikkialla. Turkulaiset kiinteistönvälittäjät toimivat kaikissa talousalueen kunnissa. Nilovaara kuitenkin kertoo, että mikäli pankkiomisteiset kiinteistönvälityspalvelut lasketaan pois, ei Kaarinassa ole heidän lisäkseen muita isoja toimijoita kuin Aninkainen.

–Tietysti aina on joka alueella on pienempiä LKV-putiikkeja, monesti yksinyrittäjiä tai pariskuntia, Nilovaara kertoo.

RE/MAX on maailmanlaajuinen ketju, jolla on yhteensä 125 000 välittäjää. Yritys on markkinajohtaja kahdessatoista Euroopan maassa sekä Yhdysvalloissa ja Kanadassa. Suomessakin 42 toimistoa työllistää yli 400 välittäjää.

Hedmanin, Nilovaaran ja Lindqvistin RE/MAX OmaanKotiin & UuteenKotiin työllistää Turussa ja Kaarinassa yhteensä 14 henkilöä.

Yhtiö on tarkka brändistään.

– Kun asiakas menee Turkissa RE/MAXin toimistoon, pitää toimintatavan olla samoissa raameissa kuin täälläkin. Yhteistyötä ketjun muiden yritysten kanssa tehdään tiiviisti, Nilovaara sanoo.

 

Tom Lindqvist, Sari Hedman ja Rainer Nilovaara avasivat RE/MAX-ketjun toimipisteen Kaarinaan.

Fakta

Tiesitkö tämän Kaarinan asuntomarkkinoista?

  • Tyypillinen myyty asunto on 1980-luvun noin 60-neliöinen kerrostaloasunto.
  • Tavallisesti asuntoa hankkii nuoripari tai lapsiperhe, jossa on pieniä lapsia.
  • Vuonna 2019 asuntojen keskimääräiset neliöhinnat olivat kerrostalossa 2610 euroa, rivitalossa 2600 euroa ja omakotitalossa 1860 euroa.
  • Vuonna 2019 myyntiaika oli kerrostaloasunnoilla keskimäärin 90 päivää, rivitaloasunnoilla 115 päivää ja omakotitaloilla 143 päivää.
  • Viimeisen viiden vuoden aikana Kaarinaan on rakennettu lähemmäs 700 uutta asuntoa, joissa neliöitä on yhteensä yli 33 000.

 

Teksti ja kuvat: Mikko Perttunen