Kaarina-talossa tarjolla soiva aikamatka

0
Konsertin lisäksi rytmiorkesteri Aninkaisten Säveltä on mahdollisuus kuulla Kaarinan musiikkiluokkien 5B- luokan äskettäin julkaistulla joululaululevyllä. Levyllä kuullaan orkesterin ja kuoron esittämänä Jingle Bells (suomeksi kulkuset).

Kaarinalaisilla on mahdollisuus päästä ensi tiistaina aikamatkalle 1920–30-luvun musiikkiin parhaassa mahdollisessa opastuksessa. Kaarina-talossa esiintyvä 15-henkinen rytmiorkesteri Aninkaisten sävel soittaa swingejä, foxtroteja, rumbaa ja tangoja sellaisina sovituksina kuin niitä soitettiin sotien välisenä aikana Euroopan ja Pohjois-Amerikan klubeilla ja tanssisaleissa.

– 1920-luvun lopulla alkoi maailmalla suuri lama. Silloin tehtiin paljon iskelmiä, koska ihmiset tarvitsivat elämäänsä iloa, pasuunaa orkesterissa soittava kaarinalainen Sami Levänen taustoittaa.

Yleisölle saattaa tulla yllätyksenä, että moni nykyisinkin radiossa soiva kappale on peräisin tuolta ajalta. Esimerkkinä vaikkapa Marilyn Monroen tunnetuksi tekemä I Wanna Be Loved By You tai Reino Helismaan suomeksi levyttämä Daiga daiga duu .

– Toisaalta samalta aikakaudelta on valtavasti vähintään yhtä hyviä kappaleita, jotka eivät jostakin syystä päässeet koskaan pinnalle. Myös niitä on mahdollisuus kuulla konsertissamme, Levänen jatkaa.

Aninkaisten sävel -orkesteri on soittanut yhdessä reilut kymmenen vuotta. Orkesterin jäseninä on opettajia, tutkijoita, professoreja, yrittäjiä ja muita sekatyöläisiä, joita kaikkia yhdistää intohimo musiikkiin. Neljä jäsenistä on kaarinalaisia.

Levästä kiehtoo 1920–30-luvun musiikissa vivahteikkuus ja monipuolisuus. Orkesterin tavoitteena on tuoda tanssi- ja viihdemusiikkiin takaisin niitä ominaisuuksia, joita nykyisin radioissa soivassa euro- ja suomipopissa ei kuule. Tuon ajan musiikille on tunnusomaista soitin- ja laulusoolojen ja dynamiikan vaihtelut.

– Nopeiden tempojen lisäksi soittajalle haasteita asettaa se, että sävellaji saattaa vaihtua useita kertoja kappaleen aikana, Levänen tarkentaa.

Toisen levynsä tänä keväänä julkaiseva Aninkaisten sävel tekee noin kymmenen konserttikeikkaa vuodessa. Orkesteri pitää soittotaitoaan yllä harjoittelemalla joka vuosi uuden ohjelmiston.

Orkesterin sääntöihin kuuluu, että keikan järjestänyt jäsen saa päättää biisilistan. Kaarina-talon konsertin osalta kunnia lankesi Leväselle.

– Lupasin silloin, kun Kaarina-taloa rakennettiin, että sitten, kun talo on valmis, tulemme esiintymään sinne. Esiinnyimme Kaarina-talossa ensimmäisen kerran vuosi sitten, joten tämä on jo toinen kerta.

Lähde mukaanRytmiorkesteri Aninkaisten Sävel ti 14.1. klo 19 Kaarina-talolla. Maksullinen.