Kaarinan tori lähti kävelylle

0
Mihin Kaarinalle tuupataan uusi virastotalo, kun vanhasta luovutaan? Tätä ovat miettineet Kaarinan yleiskaava-arkkitehti Kaisa Äijö ja kaupunkikehitysjohtaja Pasi Aromäki. Aromäki on ollut Kaarinassa töissä 33 vuotta, Äijö vasta nelisen kuukautta. Vanha virastotalo, josta on tarkoitus luopua, näkyy kuvassa taustalla.

Kaarinan keskusta on mullistunut muutamassa vuodessa, ja lisää muutostöitä on odotettavissa. Keskustan yrittäjät, asukkaat ja asiakkaat ovat uteliaina kyselleet kaupungilta ja Kaarina-lehdeltä , milloin keskusta oikein saa lopullisen kuosinsa ja milloin tori siirretään nykyiseltä paikaltaan Kaarina-talon eteen.

Uteliaat eivät ole saaneet vastauksia, sillä tällä hetkellä kukaan ei tiedä niitä: lukkoon lyödytkin suunnitelmat siirtää tori Kaarina-talon eteen on avattu.

Uuden epävarman tilanteen on käynnistänyt epätietoisuus vanhan virastotalon eli Oskarintalon kohtalosta. Rakennuksen korjaustarve on huomattavasti suurempi kuin oletettiin, ja Kaarinan kaupunginhallitus linjasi lokakuussa, että kaupunki luopuu rakennuksesta.

Mikäli rakennus puretaan, seurannaisvaikutuksena keskusta kaavoitetaan uudestaan. Uusia mullistuksia on siis jälleen odotettavissa Kaarinan ydinkeskustaan.

– Niin kauan kuin ei ole selvää, mitä virastotalolle tapahtuu, ei kannata rakentaa valmiiksi sen ympäristöä, kuten toria, taustoittavat Kaarinan kaupunkikehitysjohtaja Pasi Aromäki ja yleiskaava-arkkitehti Kaisa Äijö .

Alun perin torin rakennustöiden piti alkaa ensi kesänä.

Minne uusi virastotalo?Vanhan virastotalon purkamisen myötä noin 150 kaupungin työntekijälle on saatava jostain Kaarinan keskustasta tilat.

On linjattu, että nykyisten tilojen tulee olla käytössä siihen saakka, että korvaavat tilat ovat muuttovalmiit. Tällä linjauksella uudisrakennusta on käytännössä mahdotonta rakentaa vanhan virastotalon kohdalle, joten voi hyvinkin olla, että uudisrakennus nousee torille aiotulle paikalle tai esimerkiksi Kaarina-talon viereen.

Mikäli ydinkeskustaan rakennetaan uusi virastotalo, on myös melko varmaa, että siitä ei aiota samanmuotoista kuin vanhasta virastotalosta.

Aiemman rakennuksen kapeus on tuottanut monia ongelmia. Taloon on vaikea saada nykyvaatimusten mukaisia toimistotaloja, ja hukkatilaa on paljon. Uuteen rakennukseen saatetaan tarvita jopa puolet vähemmän tilaa kuin vanhassa virastotalossa täytyi varata.

Päätöksiä odotetaan keväälläToisaalta epävarmaa on sekin, lähdetäänkö vanhaa virastotaloa purkamaan. Kaupunki ei omista taloa yksin. Kaupungin hallussa on taloyhtiön osakkeista 64%, ja loput omistaa pääasiassa Turun Seudun Osuuspankki.

Kaupunki neuvottelee parhaillaan muiden osakkaiden kanssa vanhan virastotalon tulevaisuudesta sekä siitä, mikä olisi eri osakkaiden rooli uudisrakennuksessa tai muissa korvaavissa tiloissa.

– Neuvottelut ovat vasta alkuvaiheessa, toteaa Kaarinan tekninen johtaja Jyrki Haapasaari .

– Etenemisaikataulua on vaikea arvioida, mutta kyllä kevään aikana olisi syytä saada suuret linjat ratkaistua.

Mikäli rakennus sittenkin säilytetään, kaupunki etsii työntekijöilleen tiloja muualta, mahdollisesti Oskarinaukiolle tulossa olevista uusista Pohjola Rakennuksen kerrostaloista.

Joka tapauksessa kiinteistöyhtiön päätös vanhan virastotalon lopullisesta kohtalosta tarvitaan, ennen kuin keskustan uusi kaavoitus voi edes alkaa.

Aromäki ja Äijö arvioivat, että aikaisintaan kaavoitustyö voi käynnistyä kevään aikana. Sen jälkeen menee vähintäänkin parisen vuotta ennen kuin kaava on valmis ja varsinaiset rakennustyöt alkavat.

Tämänhetkiset Kaarinan keskustan tori- ja parkkijärjestelyt pysynevät siis nykyisenlaisina ainakin vuoteen 2022.

Teksti ja kuvat: Maria Kesti