Kaikkien aikojen SM-mitalipotti hakusessa: Ulkopaikkakuntalaiset voimailijat löysivät Piikkiön Kehityksen

0
Lietolainen Marko Helynen tavoittelee jopa kahta SM-mitalia helmikuussa.

Jos kaikki menee Piikkiön Kehityksen voimanostajien suunnitelmien mukaan, juhlitaan Pontelan salissa tänä vuonna jopa kuutta SM-mitalia. Sellaisen tavoitteen Marko Helynen, Kari Hollsten, Simon Alvarez, Ronja Herranen ja Valtteri Laaksonen ovat itselleen asettaneet yhdessä seuran valmentaja  Mika Runsalan kanssa.

– Jos kaikki menee nappiin, eväät tuollaiseen mitalimäärään ovat olemassa. Se saattaisi olla myös koko seuran SM-mitaliennätys yhdelle vuodelle, hymyilee 2000-luvun alkuvuosista lähtien Kehityksessä voimanostajia valmentanut Runsala.

Mitalitavoite jakautuu seuraavasti: 16-vuotias Valtteri Laaksonen aloittaa oman urakkansa tammikuussa klassisen voimanoston (kyykyn, maastavedon ja penkkipunnerruksen yhteistuloksen) junioreiden SM-kilpailuissa. Helmikuussa puolestaan käydään Salossa klassisen penkkipunnerruksen SM-kisat, joihin tähtäimensä ovat asettaneet Laaksosen lisäksi Alvarez (M23-sarja), vielä hieman kilpailemisensa kanssa empivä Herranen (N23), Hollsten (M70) ja Helynen (M40). Mastersien SM-kisat (Hollsten ja Helynen) ovat vuorostaan edessä marraskuussa.

Kokeneet vinkkaavat



Kehityksen nostajat osoittivat hyvää kuntoa jo päättyneen vuoden kisoissa. Yli 40-vuotiaiden ja alle 83-kiloisten miesten sarjassa nostava Marko Helynen pokkasi hopeaa veteraanien SM-kisoissa marraskuussa. Hänen lisäksi paravoimanostaja Reetta Jokinen saavutti SM-kultaa keväällä.

Täksi vuodeksi kasassa on kuitenkin vielä Helystä ja Jokista huomattavasti leveämpi kisanostajien joukko. Miten he ovat päätyneet voimailemaan Piikkiöön?

– Kävimme tutustumassa pariin muuhunkin seuraan, mutta täällä vastaanotto oli jotenkin poikkeuksellisen lämmin ja hyvä. Kokeneemmat nostajat antavat vinkkejä ja valmennus on hyvää. Lisäksi seura tukee kilpailemista, miettii paimiolainen Valtteri Laaksonen.

Ympärivuotista harjoittelua



Ensimmäinen SM-kisapuristus on siis edessä tammi-helmikuun aikana. 

– Voisi leikkisästi sanoa, että ne, jotka syövät kesällä makkaraa ja nauttivat virvokkeita, eivät talvella kisoissa juhli. Meillä treenit pyörivät ympäri vuoden, ja nostajat ovat sitoutuneita harjoittelemaan tavoitteellisesti. Samaa hyvää työtä kun jatketaan, tulee tulostakin varmasti, Runsala uskoo.

Vaikka Kehityksen nostajissa on tällä hetkellä tukku Suomen huippuja, saapuu suurin osa heistä Pontelaan Piikkiön ulkopuolelta: Laaksonen Paimiosta, Helynen Liedosta, Alvarez Paraisilta ja Herranen sekä Jokinen Turusta.

– Olen nostanut kotiseuduillani Kotkassa aiemmin ja treenannut myös Turussa monella salilla. Kehityksessä tuki kilpailemiseen on kuitenkin todella hyvää, urheilijan ei tarvitse itse huolehtia kaikista kilpailumaksuista ja muusta. Lisäksi on iso etu, että meillä on valmentaja paikalla kisoissa kannustamassa ja seuraamassa koko ajan tilannetta. Itselle riittää se, että saa raudat ylös. Se ei ole mikään itsestäänselvyys, Helynen miettii.

Kehittyä voi vanhempanakin



48-vuotias Helynen on oman ikäsarjansa vanhimpia nostajia. Siitä huolimatta hän kamppaili loppuvuonna muita juuri ja juuri 40-vuotiaita nostajia vastaan SM-hopealle. Samalla yli 30 vuotta kestäneellä kilpanostajan uralla syntyi uusi maastavetoennätys, 250 kiloa.

– Pakotin Markon nostamaan. Ei se ollut kuin uskosta kiinni, valmentaja Runsala naurahtaa.

– Voimanostajana pystyy kehittymään vielä pitkälle päälle 40-vuotiaana. Vaikka 50 vuotta lähestyy, koen edelleen pystyväni parantamaan. Nostaminen on fyysisen voiman lisäksi kiinni paljon myös henkisestä kantista, uskosta itseensä. Siinä valmentajalla on iso rooli, Helynen jatkaa.

Kehityksessä voimailee tällä hetkellä kymmenkunta aktiivista voimanostajaa. Seuran voimanostojaoston puheenjohtaja  Marika Vainio vakuuttaa, että Pontelan tiivistunnelmaisella salilla riittää tilaa vielä uusille lajista kiinnostuneille. Eikä tavoitteena tarvitse olla sen enempää kuin oman lihaskunnon parantaminen.

– Ohjeita ja apua turvalliseen voimaharjoitteluun saa taatusti. Perustekniikat ja liikkeet opetetaan varmasti ainakin meillä, Vainio lupaa.

Teksti ja kuvat: Jan Sundman