”Maksatetaanko Hovirinnan rantaremontti veneilijöillä?”

0
20 prosentin vuokrankorotus koskee Kaarinan kaikkia noin 450 paikkaa. Tarmo Mannonen, Henri Laiho, Esa Hummelin, Harri Plump, Juho Aarnitie, Pekka Vikman ja Tommi Helminen ihmettelevät, miksi hintoja nostetaan, jos palvelut eivät parane.

Kaarinalaiset veneen omistajat ovat tuohtuneita kaupungin päätöksestä nostaa venepaikkojen vuokria. Kaupunginhallitus hyväksyi viime viikolla 20 prosentin korotuksen paikkavuokriin. Tommi Leppänen (ps.) esitti, että vuokria olisi korotettu vain kymmenellä prosentilla, mutta pohjaehdotus voitti äänestyksen luvuin 9–4.

– Tämä asia on sovittu Kaarinan kaupungin talousarviopäätöksessä loppvuonna. Nyt sitä on liian myöhäistä ruveta perumaan, kun asia on kerran budjetissa hyväksytty, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Matti Alander (kok.) perustelee.

Syynä hintojen korotukselle on teknisen johtajan Jyrki Haapasaaren mukaan kaupungin heikko taloustilanne.

– Tämä on osa talouden tasapainotustyötä. Talousarviopäätöksen yhteydessä lisättiin venepaikkatuloja 15 000 euroa tälle vuodelle. Kaarinan venepaikkamäärällä ja aiemmalla vuokratasolla se tarkoittaa 20 prosentin korotusta hintoihin, Haapasaari summaa.

350 markasta 416 euroonKaarinan veneseuraan kuuluva Juho Aarnitie luki hinnankorotussuunnitelmista Kaarina-lehdestä. Hän ihmettelee, ettei aikeista ole tiedotettu Kaarinan kahta veneseuraa, saati veneilijöitä.

Aarnitiellä on ollut Hovirinnan rannassa 3,5 metriä leveä venepaikka markka-ajoista saakka.

– Markka-aikana vuokra oli muistaakseni 350 markkaa. 20 vuoden aikana laituri on uusittu vain kerran. Hinta sen sijaan on moninkertaistunut, Aarnitie laskee.

Nyt tehtävän korotuksen jälkeen Aarnitie maksaa paikasta 416 euroa. Yli nelimetristen venepaikkojen osalta korotus on lähes 90 euroa.

– Se on raju korotus esimerkiksi lapsiperheille. Olisin ollut valmis hyväksymään 10 prosentin korotuksen, mutta tämä tuntuu kohtuuttomalta. Kohdellaanko muita harrastajia Kaarinassa samalla tavalla? hän kysyy.

Veneilijöitä suututtaa, että talousvaikeuksissa oleva kaupunki upotti juuri kaksi miljoonaa euroa Hovirinnan rannan kunnostukseen.

– Ranta oli toimiva ennen remonttiakin. Nousevatko tapahtuman järjestäjien vuokrat samassa suhteessa vai maksatetaanko rantaremontti veneilijöillä? he ihmettelevät.

Haapasaari näkee, että Kaarinan venepaikkavuokrat ovat korotuksen jälkeenkin kohtuullisia.

– Kaupungin tulot venesatamista ovat sadan tonnin luokkaa. Kaarinassa on kymmeniä metrejä laitureita, joita ylläpidetään ja vuokrataan. Rantaviivan luovuttamisessa veneilijöiden käyttöön voi nähdä itsessäänkin jonkinlaisen taloudellisen arvon. Näen, että tämä on edelleenkin palvelu eikä ansaintamuoto, Haapasaari toteaa.

Voivalaan lisää aisapaikkojaHaastatteluun saapuneet veneilijät kokevat, etteivät satamapalvelut ole parantuneet samassa suhteessa kuin vuokrat ovat nousseet. Osa harkitsee siirtävänsä veneensä ensi kesäksi muualle.

– Sähköt ja vesi täällä on hoidettu hyvin. Maksavana asiakkaana soisi, että laitureita ylläpidettäisiin ja valvottaisiin paremmin. Veden ollessa korkealla laitureista lohkeilee irti palasia.

Viime kesänä Hovirinnassa tapahtui veneilijöiden mukaan useita polttoainevarkauksia. Nurmikot ovat usein ruvella mopoautorallin jäljiltä. Ihmiset pesevät veneen tankkaukseen tarkoitetuilla paikoilla autojaan.

– Tänne asennettiin kalliit kamerajärjestelmät, mutta kamerat eivät ole käytössä, veneilijät kummastelevat.

Rannan kunnostuksen yhteydessä veneilijöille lupailtiin polttoainepistettä ja lisää parkkipaikkoja, mutta ne ovat edelleen toteuttamatta.

Aluemestari Matias Rekikosken mukaan Hovirinnan satamaan ei ole tällä hetkellä suunnitteilla suurempia parannuksia. Sen sijaan Voivalan venesatamassa uusittiin viime vuonna neloslaituri ja tänä vuonna myös viitoslaiturille on tulossa aisapaikat sekä sähköt ja vesipiste.

Myös kameraongelma on kaupungin tiedossa.

– Valvontakamera on asennettu valaisinpylvääseen, joka poistettiin rantaremontin tieltä. Kamera saadaan käyttöön, kun valaisinpylväs asennetaan takaisin paikoilleen, Rekikoski kertoo.