Mistä tietää, että kissanpennun hankkija on kierolla asialla? Ilmoitus kaarinalaismarketissa herätti kiistan

0

Facebookissa Kaarinalaiset-ryhmässä syntyi viime viikolla kiivas keskustelu, kun yksi keskustelunaloittaja kertoi poistaneensa Kaarinan keskustassa sijaitsevan marketin ilmoitustaululta lapun, jossa haluttiin kaksi kissanpentua. Hänen käsityksensä mukaan pennuista ei pidettäisi hyvää huolta.

Ilmoituksessa oli mukana 045-alkuinen puhelinnumero, jota lapun poistaja piti prepaid-numerona. Todellisuudessa puhelinnumerosta ei voi päätellä, onko numero prepaid-liittymä, vaan 045-alkuisia numeroita on myös muilla.

Keskustelusta ei käynyt ilmi, pyydettiinkö kissanpentuja ilmaiseksi.

Turun Eläinsuojeluyhdistyksen puheenjohtaja Taru Säteri, onko teillä kokemuksia siitä, että kissoja kaltoin kohtelevat ihmiset etsivät lemmikkiä ilmoituksilla?

– Hyviä ja huonoja koteja tulee vastaan kaikkia reittejä pitkin. Eläimiä kaltoin kohtelevia ihmisiä löytyy myös kaikista ihmisluokista. Asiaan ei vaikuta taloudellinen tilanne tai sosiaalinen asema.

Siksi uusi koti tulee aina haastatella huolella, ja kannattaa käydä pennun uudessa kodissa paikan päällä.

Eläimen hoitovastuu tulee olla täysi-ikäisellä, ja ihmisen pitää pystyä hoitamaan eläintä sen lajin mukaisesti. Lisäksi ihmisen tulee taloudellisesti pystyä huolehtimaan eläimestä.

Kun eläimen ostaa, on varmistuttava, ettei tue epäeettistä toimintaa eli esimerkiksi pentutehtailua. Varoitusmerkkejä on listattu Suomen Eläinsuojeluyhdistyksen verkkosivuilla.

Kissan suositusluovutusikä on 14–16 viikkoa. On myös varmistettava, että kissan emo on rokotettu, madotettu ja ruokittu hyvin.

Miten te koette sen, että ihmiset poistavat ”Halutaan kissanpentu” -ilmoituksiä?

– ”Halutaan kissanpentu” -ilmoitukset eivät sinällään ole vääriä, kunhan pennun haluaja huolehtii siitä, että hankkii kissanpennun eettisesti toimivasta paikasta eikä ensimmäiseltä ilmoittautujalta.

Miten paljon Kaarinassa on kaltoinkohdeltuja kissoja?

– Kaarinassa on tullut vastaan useita villiintyneitä kissapopulaatioita. Uskoisin, että alueellisesti kissatilanne on sama kuin muuallakin.

Kaarinassa on sekä maaseutua että kaupunkimaisemaa, joten alueella on tavattavissa kaikki kissanpidon ongelmamuodot.

Tärkeää on, että populaatiakissahavainnot ilmoitetaan eteenpäin eläinsuojeluvalvontaa tekevälle viranomaiselle tai eläinsuojeluyhdistykselle.

Teksti: Maria Kesti