Mistä tilat 6500 kävijälle, jos Puntari sulkee helmikuun jälkeen ovensa?

0
Tiina Valtanen ja Tuula Törnblom ovat iloinneet siitä, että yhdistykset ovat ottaneet Puntarin omakseen. Nyt tiloja uhkaa sulkeminen, eikä heidän mielestään korvaavia tiloja löydy. Tiloja, joissa voisi käyttää myös keittiötä, ei ole Kaarinassa tarpeeeksi.

6500 kävijää, 40 yhdistystä. Niin moni jää vuodessa ilman kokoontumispaikkaa, mikäli Kaarinan keskustassa sijaitseva Puntari joutuu sulkemaan ovensa.

Tilanne näyttää pahalta: Puntarin vuokraa ei pystytä maksamaan enää helmikuun jälkeen. Kaarinan kaupunginhallitus hylkäsi marraskuussa 2018 Puntarin vuoden 2020 avustusanomuksen, jolla haettiin 12 000 euroa vuokriin.

Kaupunki aikoi etsiä omista rakennuksistaan sopivat tilat yhdistysten käyttöön. Niitä ei kuitenkaan ole löytynyt. Kaarinan hyvinvointikoordinaattori Hanna Inkeroinen kertoo Kaarina-lehdelle, että kaupungin tiloista on keskustan alueella huutava pula.

Tuula Törnblom ja Tiina Valtanen Puntarista eivät näe, että kaupungin omistamista rakennuksista edes löytyisi järkeviä Puntarin korvaajia. Kaupungin tilat ovat yleensä muussa käytössä päivisin, niissä ei ole keittiöitä ja ne ovat maksullisia. Sen sijaan Puntari on ollut ilmaiseksi käytössä kello 7 ja 23 välillä kaikkina viikonpäivinä, ja kahvitukset onnistuvat.

– Voi myös miettiä, tulisiko kaupungille edullisemmaksi maksaa Puntarin vuokra sen sijaan, että 40 yhdistyksen kokousten vuoksi pitää järjestää siivoukset, avaintenluovutukset ja vartioinnit, he miettivät.

Puntarin toimintamalli kehitettiin Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEAn hankerahoituksella, ja siihen palkattiin kaksi osa-aikaista työntekijää. Nyt Puntarin on tarkoitus jatkaa omillaan ilman työntekijöitä. Puntarin vuokra pitäisi kuitenkin edelleen maksaa.

Tarkoitus on, että jatkossa kukin yhdistys vastaa vuorollaan tilojen siivouksesta. Avaimia on kätevästi luovutettu R-kioskista.

Kuukaudessa on Puntarissa järjestetty noin 40 tilaisuutta, ja käyntikertoja on kuukausittain ollut 550. Cafe Puntarissa käy kahdesti viikossa 40–50 ihmistä. Puntarin erikoistapahtumiin on tullut säännöllisesti yli sata ihmistä. Tiloja ovat käyttäneet yhdistysten lisäksi kaupunki, seurakunta sekä yksityiset ihmiset esimerkiksi syntymäpäiviinsä tai taloyhtiön kokouksiin.

– Varauskirja on aina ollut täyteen varattu. Nytkin on varattu aikoja helmikuun jälkeen, vaikka tiloista ei ole varmuutta, Valtanen naurahtaa.

Hänen puhelimensa soi lyhyen haastatteluhetken aikana useaan kertaan. Ihmiset kyselevät, miten Puntarin kanssa käy.

– Kaarinalaiset ovat nyt aika hädissään, Törnblom toteaa.

Puntaria varten perustettiin vapaamuotoinen valikkoryhmä, jossa on edustajat 25 kaarinalaisyhdistyksestä. Vapaamuotoinen ryhmä ei voi hakea rahoituksia, joten tammikuussa perustettiin kaarinalaisyhdistysten virallinen kattoyhdistys, Kaarinan Kansalaistoiminnan keskus ry. Sillä ei ole vielä puheenjohtajaa, mutta Törnblom on sen sihteerinä.

Teksti ja kuva: Maria Kesti