”Nauraminen on paras vatsalihasliike”– Kokeile näitä Pilates-liikkeitä kotona

0
Yhden jalan ojennus: Koukista polvi ja laskeudu selinmakuulle, jätä pää ja hartiat ilmaan. Paina leuka kevyesti rintaa kohti. Nosta suora jalka irti lattiasta kannatukseen. Imaise vatsa rintakehän sisään.Alaselkä sementoituu lattiaan. Hengitä sisään ja uloshengityksellä vaihda jalkojen paikkaa. Toista 10 kertaa. Liike vahvistaa lonkankoukistajia sekä syviä vatsalihaksia ja parantaa ristikkäistä koordinaatiota.

Tarja Suomi aloitti pilates-tuntien ohjaamisen Kaarinan kuntokeskuksella 13 vuotta sitten. Sen jälkeen uusia lajeja on tullut pilvin pimein, mutta pilateksen suosio on säilynyt.

Kaarinan kuntokeskuksen tunneista pilates on ainoa, jolle täytyy varata paikka ennakkoon, jotta mahtuu mukaan tunnille.

– Minusta tuntuu, että liikkujat ovat hieman eksyksissä, että koko ajan lanseerataan uusia bränditunteja. Pilates on lajina selkeä. Pilatekseen tullessa kuntoilija tietää, mitä hän saa, Suomi arvelee.

Pilateksen ideana on vahvistaa keskivartalon syviä lihaksia. Samoin kuin joogassa, hengitys on pilateksessa tärkeässä roolissa. Isoin ero joogaan on, että pilateksessa ei tehdä pitkiä staattisia pitoja.

– Jos joku ajattelee, että menen pilatekseen rentoutumaan, niin sitä tämä ei ole. Pilates on hyvin dynaaminen treeni, Suomi kuvailee.

Golfaajat huomio!Aikoinaan pilates tuli tunnetuksi tanssijoiden treeninä, mutta Suomen mukaan laji sopii erinomaisesti esimerkiksi golfaajille.

– Hyvä svingi lähtee nimenomaan keskivartalon hallinnasta. Myös istumatyössä pitäisi vatsa- ja selkälihasten olla kunnossa.

Suomi lupautui näyttämään Kaarina-lehden lukijoille kolme pilateksessakin käytössä olevaa liikettä, joiden tekeminen onnistuu vaikka omassa olohuoneessa.

Yksi liike on kuitenkin ylitse muiden.

– Paras treeni syville vatsalihaksille on nauraminen, Suomi vinkkaa.

Sanoohan sen jo sanontakin: nauraa niin, että pissa lirahtaa housuun. Silloin eivät vatsalihakset ole kunnossa.

Teksti ja kuvat: Heinimaija Hirvonen