Pääkirjoitus: Hämmentäviä uutisia kymmenen vuoden takaa

0

2010-luvun alussa vasta puolella suomalaisista oli älykännykkä. Nokia oli vielä voimissaan. Ilmastonmuutos oli pienen piirin puheenaihe. Arabikeväästä ei tiedetty mitään, ei myöskään sen seurauksista Euroopassa. Televisiosta katsottiin televisiokanavia eikä Yle Areenaa tai Netflixiä ollut.

Kymmenen vuoden aikana maailma ja arki on muuttunut melkoisesti. Selasin uteliaana Kaarina-lehden arkistonumeroita: millaiselta Kaarinan 2010-luvun alku näytti?

No… aika samalta kuin nykyään: ”Lääkäripula venyttää hoitojonoja Kaarinassa” (7.4.2010). Kaarinan kaupunki on tekemässä 7–9 miljoonan euron budjettiylityksen, ankara säästökuuri alkaa, kerrottiin 20.6.2012. ”Rakennushankkeet mullistavat Kaarinan keskustan” (13.6.2012). ”Yksityisille perhepäivähoitajille ei riitä töitä Kaarinassa – Hoitajien mukaan yhteistyö kunnan kanssa ei toimi” (29.2.2012). ”Yhteistyö muuttui tappeluksi pelaajista” harmiteltiin 6.3.2013 KaaPon ja KaaNan silloisesta kiistasta.

Samat artikkelit voisi julkaista nyt, eikä moni huomaisi eroa.

Toisaalta valtavia muutoksiakin on tapahtunut. Elettiin Kaarinassa, jossa oli oma poliisiasema. Oli oma TE-toimisto. Iltaisin ja viikonloppuisin sairastettaessa mentiin Kaarinan terveyskeskukseen. Föli ei kulkenut. Uusia kuntaliitoksia pidettiin lähes varmoina. Kaarina kamppaili, jotta sitä ei sulautettaisi Turkuun. Kaarina-lehdellä ei ollut nettisivuja eikä some-tilejä. Ei ollut erikoislinjoja lukiossa, ei seniorien perhehoitokylää. Aukeamakaupalla väiteltiin siitä, miksi Piispanlähteen 6. luokka siirrettiin yläkoulun puolelle, kun nykyään useimmat kaarinalaisluokat on siroteltu sinne tänne. Littoistenjärvi oli samea ja haiseva.

Ja kun kunnallisvaaliehdokas jäi Kaarinassa vuonna 2012 kiinni rasistisesta kirjoittelusta, se oli niin ennenkuulumatonta, että ehdokas joutui eroamaan perussuomalaisista.

Maria Kesti