Patas etsii Metsänpeikkoa tarjotakseen hänelle kodin, toistaiseksi autiotalosta löytyi vain putkikassi ja nukke

0

”Metsänpeikkotapaus tulee jo uniin, ja varmistan ovia kahdesti, että varmasti menee lukkoon… Ja yöllä kuulen omiani, kun kuvittelen hänen kävelevän pihalla tai talossa.”

”Sama juttu täällä. Lapsia kanssa ajattelen, kun koulutkin taas alkavat ja ovat aamulla yksin kotona.”

”Raivostuttavan kummallista on kyllä yhden naisen aiheuttama turvattomuuden tunteen kasvu.”

”Kyllä minua huolettaa lasten puolesta, jotka leikkivät pihalla tai nukkuvat päiväunensa ulkona. Ei tiedä, mitä Metsänpeikko keksii tai mitä näkee huumepäissään.”

”Olisi kiva voida käydä hakemassa puita puuvajasta, grillata ja tehdä pihatöitä ilman, että tarvitsee vainoharhaisesti vahtia ovia ja pistää niitä takalukkoon. Omakotitalossa se oma piha on omaa yksityistä aluetta. Metsänpeikko on livahtanut useammankin kertomuksen mukaan sisään, kun vain pikaisesti käydään pihalla. Kukaan meistä littoislaisista ei halua joutua omilla pihoillaan pelkäämään.”

”Jos minä tulen luvatta jonkun luo sisälle asti vaikkapa kylppäriin huumeruiskujen kanssa, niin poliisi voi vain jututtaa. Nyt ei meikä ymmärrä. Mitenkähän monta kertaa ja miten kauan kerrallaan voin olla samassa kylppärissä, ettei tule muita seuraamuksia?”

Uuden vuoden jälkeen ei enää havaintoja


Edellä olevat lainaukset on poimittu Facebookista Littoinen City -ryhmästä. Metsänpeikoksi itseään kutsuvan, sekavasti käyttäytyvän naisen luvattomat vierailut ihmisten kodeissa Littoisissa, Auranlaaksossa, Kesämäessä ja Voivalassa ovat herättäneet paikallisissa syvää huolta.

Littoislaiset hätkähtivät erityisesti uuden vuoden yönä, kun Muurikinkadulla asuva pariskunta löysi yöllä kotinsa kylpyhuoneesta vieraan vähäpukeisen naisen. Hän oli sytyttänyt kylpyhuoneeseen kynttilöitä, ruokaillut ja peseytynyt asunnossa sekä kerännyt runsaasti tavaroita kasseihin viedäkseen ne ilmeisesti mukanaan. Kun hän lähti, häneltä jäi takki, jonka taskussa oli avaimia ja verinen ruisku ilman neulaa.

Tapaus havahdutti valtakunnalliset mediat, ja Metsänpeikosta on raportoitu esimerkiksi iltapäivälehdissä ja MTV:ssä. Julkisuuden myötä myös Pelastusarmeijan tuetun asumisen Patas-työryhmä alkoi etsiä häntä tarjotakseen hänelle kodin.

Patas tekee työtä mielenterveys- ja päihdeasiakkaiden parissa yhdessä sosiaalitoimen kanssa. Asunnottomien auttaminen on Patakselle vuodenvaihteessa käynnistynyt, uusi työmuoto.

Sen enempää Patas kuin poliisi eivät olleet löytäneet naista Kaarina-lehden mennessä tiistaina painoon. Metsänpeikosta ei myöskään ole ollut sosiaalisen median mukaan havaintoja uuden vuoden yön jälkeen.

– Noin kymmenen vihjettä olemme saaneet, kertoo Pataksen johtaja Eija Rouvali.

– Päätimme tarkistaa erään autiotalon omistajan luvalla. Siellä oli merkkejä oleskelusta. Löysimme muun muassa putkikassin, jossa oli iso muovinen nukke. Ketään ei kuitenkaan tavattu talosta tai sen läheisyydestä.

Sunnuntaina Patas tarkisti myös vinkkiä Orikedolla metsästä. Metsänpeikkoa ei löytynyt, sen sijaan koditon mies, jolle Patas antoi vuokra-asunnon.

Patas pyytää naisen olinpaikasta edelleen vihjeitä. Työntekijät tavoittaa puhelinnumeroista 050 4777233 ja 044 7577984.

Poliisin tuttu


Etsitty nainen on arviolta 30-vuotias, pienikokoinen ja tummahiuksinen sekä tiettävästi turkulainen. Rikoskomisario, tutkinnanjohtaja Jussi Helesvirta kertoo, että hän on poliisin tuttu usean vuoden takaa.

– Hän on liikkunut myös muualla Turun seudulla Littoisten lisäksi. Tyypillisesti hän hakeutuu käyttämään muiden asuntoja. Hänet on tavattu esimerkiksi nukkumasta toisten asunnoista, hän toteaa.

Naista epäillään kotirauhan rikkomisesta, vahingonteosta, varkaudesta ja lievän pahoinpitelyn yrityksestä.

Mikäli hänet saadaan oikeuden eteen, tuomiot ovat luultavimmin ehdollisia ja lyhyehköjä vankeustuomioita.

Nainen on arvaamaton, mutta häntä ei pidetä erityisen väkivaltaisena. Hänet nähdessään kannattaa soittaa hätäkeskukseen.

Suomessa on myös yleinen kiinniotto-oikeus. Tavallinen kansalainen saa ottaa kiinni henkilön, joka tavataan verekseltään rikoksesta. Liikaa voimaa ei saa kuitenkaan käyttää, eikä itseään saa vaarantaa.

Nainen tulee yleensä sisään avoimiksi jääneistä ovista tai ikkunoista, joten Helesvirta kehottaa pitämään ne visusti lukossa, myös silloin, kun asukkaat ovat kotona.

Miten synnyttää luottamus ihmiseen, joka ei halua apua?


Metsänpeikoksi itseään kutsuva nainen on julkisuuteen tulleiden tietojen mukaan kieltäytynyt toistuvasti avusta ja tuesta. Johtaja Eija Rouvali ja sosiaaliohjaaja Sari Nuutinen Patas-työryhmästä, miten aiotte saada hänen luottamuksensa?

– Tapana on lähestyä uhkaaviakin ihmisiä ystävällisesti ja samanvertaisuus-periaatteella, eli tarjoamalla esimerkiksi tupakan ja juttelemalla niitä näitä. Silmä kehittyy tätä työtä tehdessä niin, että oppii tulkitsemaan ihmisten mielialoja ja sen perusteella tekemään nopeitakin päätöksiä, miten pitää itse reagoida.

Tietoinen läsnäolo on taito, jota pitää koko ajan treenata, koska tilanteet ovat herkkiä ja arvaamattomia. Pitää luottaa itseen ja olla sinut itsensä kanssa, jotta pystyy kohtaamaan vaikeassa tilanteessa olevan ihmisen.

Toisaalta jos asiallista kontaktia ei jollakin kertaa saada, jätämme rauhaan ja yritämme myöhemmin uudelleen.

Ohjenuoranamme on, että kaikilla on oikeus inhimilliseen kohteluun ja tulla kuulluksi. Karskille huumorillekaan ei nyrpistetä nenää.

Teksti: Maria Kesti