Piispanristin Sahalta ja EU-hankkeesta kaarinalaisyritysten sydämeen: Niina Sjöholm aloitti Kaarinan Kehityksen uutena toimitusjohtajana

0
– Jytan saappaisiin on hyvä tulla, kommentoi Kaarinan Kehityksen uusi toimitusjohtaja Niina Sjöholm (kuvassa edessä). Hän kehuu sitä, miten hyvin Kaarinan Kehitys on hoitanut asiansa Jytta Poijärvi-Miikkulaisen komennossa (kuvassa takana).

Valta vaihtui Kaarinan Kehityksessä maanantaina. Kaupungin elinkeinoyhtiön aiempi toimitusjohtaja Jytta Poijärvi-Miikkulainen istuu tänään keskiviikkona jo lentokoneessa muuttomatkalla ulkomaille. Maanantaina aloitti hänen seuraajansa, Niina Sjöholm .

Sjöholm on kaarinalaisille yrittäjille ennestään tuttu, ja Kaarina Sjöholmille. Sjöholm oli 18 vuotta toimitusjohtajana Krossissa Piispanristin Sahalla, jota nykyään vetää hänen pikkuveljensä Karl Sjöholm . Heidän isänsä Risto Sjöholm on tuttu kokoomuskasvo Kaarinan kunnallispolitiikasta. Hän oli Kaarinan valtuuston puheenjohtajana 1980-luvulla.

Uusi Kaarinan Kehityksen toimitusjohtaja tuli maanantaina Kaarinaan lähes suoraan Kuubasta.

– Olin siellä tanssimassa salsaa. Olin nuorena kilpatanssija, ja ruuhkavuosien mentyä löysin tanssin uudestaan, Niina Sjöholm kertoo iloisesti.

Kuuban matka oli vain lomamatka, mutta hän on viettänyt pitkiä aikoja ulkomailla myös aiempien töidensä vuoksi. Viimeksi hän oli asiantuntijatehtävissä Metsäkeskuksen hallinnoimassa puurakentamisen EU-hankkeessa.

Hän jätti EU-pestinsä kesken tullakseen Kaarinan Kehitykseen töihin.

– Työkaveri sanoi, että huomasitkos Kaarinan Kehityksen hakevan uutta toimitusjohtajaa. Kun luin työpaikkailmoitusta, tuumin, että tämähän on ihan kuin minulle tarkoitettu työ, Sjöholm nauraa.

Vienti lentoon

Sjöholm kokee itsellään olevan annettavaa erityisesti kaarinalaisyrityksen viennin edistämiseen.

– Olen päässyt näkemään, miten eri yritykset saavat avattua vientiyhteyksiä, mitä rahoitusvaihtoehtoja käytännössä on, miten yritysryhmiä perustetaan ja miten nettimarkkinointi saadaan toimimaan. Näistä olen myös kouluttanut yrityksiä, hän kertoo.

Suomella on esimerkiksi muihin Pohjoismaihin verrattuna ollut vain pieni rooli YK:n hankinnoissa. YK järjestää muun muassa katastrofialueille humanitäärisenä apuna vedettömiä vessoja ja koulurakennuksia. Kompastuskivenä on ollut se, että monet suomalaisyrittäjät eivät mielellään tee yhteistyötä pahimpien kilpailijoiden kanssa. Sjöholm sai kuitenkin perustettua suomalaisen hirsiryhmän YK-hankintoja varten, ja hanke jatkuu edelleen.

Ei turhanpäiväisiä kokouksia

– Toivon sydämestäni, että kaarinalaiset yrittäjät ottaisivat minut omakseen, Sjöholm miettii.

– Sitä varten tämä yhtiö on, että autetaan konkreettisesti yrittäjiä. En ole mikään turhanpäiväisten kokousten järjestäjä.

Sjöholm ei aio muuttaa Kaarinan Kehityksen hyviä käytäntöjä. Hän toivoo kuitenkin pääsevänsä pureutumaan siihen, että pienyritysten olisi aiempaa helpompi osallistua Kaarinan kaupungin hankintakilpailuihin.

Samoin yrittäjien jaksaminen huolettaa häntä: miten varsinkin ruuhkavuosien keskellä elävät yrittäjät saavat aikansa hallintaan?

Sjöholmia kiinnostaa Kaarinassa elinvoimainen elintarviketeollisuus.

Lisäksi hänellä itsellään oli filmikamera-aikana valokuvausyritys, joka kuvasi Tyksissä vastasyntyneitä.

Kaarinaankin puukerrostaloja?

Sjöholm arvostaa oppeja, joita sai isältään.

– Kun vanhat isännät sahoilla ihmettelivät, mitä pikkulikka luulee osaavansa, isä kohteli minua aina vertaisenaan ja koulutti alalle.

Piispanristin Sahan myötä Sjöholm tuntee tietenkin hyvin rakennusalan ja puurakentamisen.

– EU-hankkeessa olin myös edistämässä puu- ja ekologista rakentamista, esimerkiksi puukerrostaloja, hän kertoo.

Hän on seurannut kiinnostuneena Torppalan ekokyläprojektia ja on alustavasti luvannut entisille kollegoilleen järjestää paikalle tutustumiskäyntejä.

Nähdäänköhän Niina Sjöholmin myötä puukerrostaloja rakennusbuumia kokevassa Kaarinassa?

– No, kyse on vielä marginaalisesta ilmiöstä, joten voi olla, että ei ihan vielä, Sjöholm vastaa.

– Toisaalta Kaarinassakin rakennetaan vanhoihin kerrostaloihin lisää kerroksia, ja siinä työssä betonia kevyempi puu on ollut suosittu.

Jääkaapista löytyy aina salaattia ja jalopenoja

Niina Sjöholm, mille nauroit viimeksi? Nauran joka päivä, varsinkin lasteni kanssa viesteillessä! Salsakoulussa Kuubassa viime viikolla naurettiin myös jatkuvasti.

Mitä hyvää olet tehnyt tällä viikolla? Autoin äitiäni tietokoneasioissa, poikaani koulutushakemuksessa ja ystävääni kuvakollaasin kanssa. Lisäksi pesin ystävän pyykkejä hänen pesukoneensa hajottua.

Mitä jääkaapissasi on aina? Tomaattia, kurkkua, salaattia ja jalopenoja. Pidän vihanneksista ja mausteisesta ruuasta.

Ensimmäinen kauppa, jonka teit? Taisin ostaa kioskista nallekarkkeja.

FAKTA

Kuka Niina Sjöholm?

Kaarinan Kehityksen uusi toimitusjohtaja, koulutukseltaan tradenomi.
Täyttää ensi viikolla 56 v.
Kotoisin Kaarinasta, asuu Kaarinassa Koristossa.
Kolme lasta, jotka asuvat ulkomailla.

Teksti ja kuva: Maria Kesti