Sosiaalisen median muistijälki voi kadota hetkessä: ANNAsport kamppailee saadakseen Facebookin, Messengerin ja Instagramin tilit takaisin

0
Kunto- ja jumppasali ANNAsportin yrittäjä Anna-Kaisa Heikell-Kujala toi keväällä 2018 Kuntovitoselle juoksukoulunsa ja Suomijumppa-ryhmänsä kuntoilijoita.

Monille yrityksille sosiaalinen media ja erityisesti Facebook on tullut merkittäväksi ja jopa ainoaksi viestintävälineeksi, joilla tiedotetaan asiakkaita ja tehdään omaa yritystä tutuksi. Someseuraajien kerääminen on pitkällinen prosessi – ja työ voi hetkessä valua hukkaan.

Rankkaan tilanteeseen on joutunut Piispanristillä sijaitsevan ANNAsportin yrittäjäomistaja Anna-Kaisa Heikell-Kujala .

Facebook on kiristänyt yhteisönormejaan ja siivoaa alustalta kovalla kädellä tekoälyn sopimattomaksi ymmärtämää sisältöä. Joulukuun lopussa Heikell-Kujala sai varoittamatta ilmoituksen, että hänen henkilökohtainen profiilinsa on poistettu säännösten vastaisen seksistisen materiaalin ja propagandan vuoksi.

– Yhtäkään nakukuvaa tai poliittista sisältöä minulla ei ole ollut. Epäilen, että joku on ilmiantanut sivuni ihan vain kiusantekona juuri ennen uuden salimme avajaisia, hän pohtii.

Pahimpiin seurauksiin hän havahtui vasta muutaman päivän kuluttua, kun kävi ilmi, että myös hänen yrityksensä ANNAsportin sometilit ovat ongelmissa. Messenger-viestit eivät kulje, Facebookissa pystyy enää vain yksi työntekijä tekemään julkaisuja ja Instagram-tili on kadonnut.

– Minun henkilökohtainen Facebook-profiilini oli ANNAsportin profiilin ainoa ylläpitäjä. Nyt, kun minun profiilini on suljettu, kukaan muu ei pysty jakamaan ylläpito- ja julkaisuoikeuksia kenellekään. En pääse julkaisemaan yhtäkään mainosta tai päivitystä oman yritykseni sivuille, Heikell-Kujala päivittelee.

– Olen päivittäin lähettänyt monta viestiä ja pyytänyt profiilini palautusta, mutta mitään ei ole tapahtunut.

Hän kehottaa muita yrittäjiä varmistamaan, että yrityksen sometilit eivät ole vain yhden ylläpitäjän varassa. Facebookin liipasinsormi on herkkä, eikä keskusteluyhteyttä kansainväliseen teknologiajättiin saa.

– Monet asiakkaat ovat loukkaantuneet. En ole vastannut Messenger-viesteihin. Ihmiset ovat lähettäneet liittymispyynnön suljettuun ryhmää ja ovat pahastuneet, kun heitä ei ole hyväksytty. Olen ollut innokas somettaja, ja nyt minusta välittyy tympeä ja leuhka kuva, Heikell-Kujala tuskailee.

– Tämä on todella kova isku, ja tällä on iso vaikutus meidän liiketoimintaamme.

Hän kertoo tehneensä asiasta rikosilmoituksen.

Myös Heikell-Kujalan päivitykset Facebookissa esimerkiksi erilaisissa ryhmissä ovat kadonneet, työpaikkailmoituksia myöten. Sosiaalisen median muistijälki hänestä on poissa.

Mikäli ANNAsportin täytyy perustaa uudet Facebook-profiilit, kymmenen vuoden aikana kerätyt kolmisentuhatta someseuraajaa täytyy käydä haalimassa Kaarinasta uudelleen, ja tieto muutoksesta kulkee huonosti nykyisille seuraajille.

Teksti: Maria Kesti