”Täällä aika pysähtyy”: Muovimatot saavat väistyä, ja 1920-luvun seiniä kuoritaan esiin

0
Mailanderit halusivat säästää 1920-luvun vanhat patterit, vaikka putkimiehet olivat eri mieltä, Jenni Mailander kertoo.

Kaarinassa Ladjakoskella rakennetaan parhaillaan uusia rivitaloja. Uusien rakennusten ja rakennustyömaan välistä yksi rakennus kuitenkin erottuu muista – Mailanderien perheen koti, jossa he ovat asuneet nyt kahden vuoden ajan.

Kun Mika ja Jenni Mailander etsivät pari vuotta sitten ensimmäistä yhteistä kotiaan, vanha hirsitalo vei heti molempien sydämen.

Jenni Mailander kertoo, että ensimmäisenä häntä sykähdytti talossa sen vihreäksi tapetoitu eteisaula, jossa on omanlaisensa, vanhan ajan tunnelma. Voisiko Jenni Mailander edes kuvitella asuvansa uudessa talossa?

– No en! Jenni Mailander vastaa heti napakasti.

– Tosin en uskonut koskaan asuvani ihan näin vanhassa talossa, hän nauraa.

Talo on todennäköisesti peräisin 1700-luvulta. Tätä Mailanderit eivät tosin tienneet kotia hankkiessaan.

– Kiinteistövälittäjä kertoi, että tämä on rakennettu 1920-luvulla. Myöhemmin tapasimme kuitenkin talon aikaisemmat omistajat, jotka kertoivat, että heidän isovanhempansa olivat ostaneet talon jo 1915. Sitten selvittelin asiaa kirjoista ja löysin mainintoja talosta jo vuodelta 1730. 1860-luvulla isossajaossa talon paikkaa on vaihdettu ja se on sijoitettu nykyiselle paikalleen, Jenni kertoo.

Tiskit pestään kylpyhuoneessaPariskunnan lisäksi kodissa asuu Mikan 11-vuotias tytär ja Jennin 8-vuotias tytär. Nelihenkinen perhe on kotiutunut uuteen kotiinsa hyvin, vaikka remontti onkin vielä kesken. Esimerkiksi vettä kotiin saadaan vain yhdestä vesihanasta.

– Ainoastaan kylpyhuoneen hanasta tulee vettä. Likaiset astiat pitää aina kuljettaa siis kylpyhuoneeseen tiskattavaksi. Vessan huuhtomiseen käytämme sadevettä. Pyykit pestiin pitkään pesulassa, mutta nyt olemme saaneet pyykinpesukoneen. Aika hippimeiningillä siis elämme, Mailander nauraa.

Koko kodissa on noin 200 neliötä. Perhe asuttaa nyt ainoastaan alakertaa, jossa on keittiö, keittokomero, lastenhuone, työhuone sekä vanhempien makuuhuone. Myöhemmin yläkertaan on tarkoitus remontoida lisää makuuhuoneita, jolloin tyttöjen huoneesta tulee olohuone. Rakenteilla on myös suurempi keittiö pienen keittokomeron lisäksi.

Perhe remontoi kotiaan pikkuhiljaa, kiireettä ja ilman lisäapuja.

– Mieheni on ammatiltaan puuseppä, ja hänellä on remontointikokemusta. Itse osaan lähinnä auttaa purkamisessa, Jenni Mailander kertoo.

Aika pysähtyyMailanderit remontoivat kotiaan vanhaa kunnioittaen. Muovimatot ja lasivillat saavat väistyä, ja tapettikerrosten alta kaivetaan esiin 1920-luvun seinäpintoja.

Myös sisustuksessa on suosittu ainoastaan vanhaa. Huonekaluja on hankittu Tori.fi:stä ja kirpputoreilta. Ruokapöydän tuolit ovat eriparia, ja vanhempien sänky on vanha vedettävä puusohva. Lattioita peittävät perinteiset räsymatot, ja keittiössä ruokaa laitetaan yli 50 vuotta vanhalla hellalla.

Jenni Mailander kertoo, että vanhassa kodissa asumisessa parasta on sen tunnelma.

– Täällä tuntuu, että aika pysähtyy, hyvällä tavalla. Kotona ei tarvitse katsoa kelloa, ja täällä on hyvä hengittää ja elää, Mailander kuvaa.

Teksti ja kuvat: Jaana Pakarinen