
Laiskasti nouseva aurinko valaisee kauniisti tammikuista päivää lämpötilan liikkuessa muutaman plusasteen tuntumassa. Piikkiöläinen eräopas Mia Vieltojärvi parkkeeraa autonsa Kaarinassa sijaitsevan Vaarniemen retkeilyreitin parkkipaikalle ja nostaa repun selkään.
– Peimarin seutu tarjoaa lukuisia mahdollisuuksia nauttia Suomen luonnosta myös talvella ja jopa pimeään aikaan, hän kertoo.
Vieltojärvi saapuu Pyhän Katariinan polkuihin kuuluvan retkeilyreitin lähtöpaikalle. Maan tasalta nousevat jyrkät portaat ylös kohti Vaarniemen kalliota. Portaiden alapäässä on pieni katos, josta saa ottaa mukaan polttopuita kallion laella sijaitsevan laavun nuotiolle.
Portaiden yläpäässä avautuu kaunis maisema, josta näkyy kauas. Lisää näkyvyyttä parantaa kallion laella sijaitseva korkea lintutorni. Pienen matkan päästä löytyy laavu, jonka edessä on nuotiopaikka. Vieltojärvi lähtee tottuneesti sytyttämään nuotiota mukaan ottamillaan puilla ja sytykeruusuilla. Repusta ilmestyy termospullo täynnä kuumaa glögiä, kaksi kuksaa ja pienet evässämpylät.
– Retkeilyssä tärkeää on hyvät eväät. Teen aina nuotion ja joskus jopa nokipannukahvit, hän kertoo.


Vieltojärven mukaan retkeily on aivan yhtä mukavaa myös talvisin kuin kesäaikaan. Samoja aktiviteetteja voi puuhailla vuodenajasta riippuen.
– Talvella tehdään vain vähän eri juttuja kuin kesällä. Retkeilyyn voi liittää niin linnut, marjat, sienet, ruoan kuin geokätköilyn.
Retkeilyllä on merkittäviä terveysvaikutuksia, joiden puolesta Vieltojärvi puhuu. Verenpaine laskee ja ihminen rauhoittuu ja monipuolista liikuntaa saa ihan huomaamatta.
Myös lapset on helppo saada mukaan nauttimaan ulkoilusta.
– Käymme perheen kanssa joka viikonloppu jossain retkellä. Lapset voivat vaikka kerätä pokemoneja ja jos olisi lunta, laskea liukurilla. Puhelimen kasvientunnistus-sovelluksia voi myös hyödyntää retkeilyssä.
Pimeän tullen jännitystä etenkin lapsille luovat otsalamppujen käyttö. Niiden lisäksi retkeilijän varustuksissa Vieltojärvi mainitsee säänmukaisen vaatetuksen, puukon, istuinalustan, tulitikut ja eväät.
– Kauas ei tarvitse lähteä, sillä luontokohteita sijaitsee lähellä, eräopas lupaa ja siemailee lämmintä glögiä.
Muita mielenkiintoisia paikkoja laavujen lisäksi ovat Vieltojärven mukaan luolat, joita voi käydä tutkimassa lähialueilla.
– Sellaisia ovat muun muassa Härmälän rotko, Luolavuoren luola Turussa ja Ryövärin luola Kuusistossa.
Viimeisellä mainituista on hurja historia, sillä siellä tiettävästi asusti 400 vuotta sitten joukko pelättyjä merirosvoja, jotka öisin ryöstelivät Lemunaukossa ankkurissa olevia purjelaivoja.
Rosvot elivät luolissa vuosia kenenkään tietämättä. He myös ryöstivät erään piian yhteiseksi vaimokseen. Ryövärien sijainti kuitenkin paljastui piian paettua useiden vuosien panttivankina olon jälkeen. Lopulta sata aseistettua miestä piiritti luolan, sytytti sen suulle rovion ja sai rosvot antautumaan. Heitä odotti hirttotuomio luolan yllä kasvavien mäntyjen oksilla.

Eräopas suosittelee lähiretkikohteita
- Vaarniemen laavu, Kaarina
Laavu, nuotiopaikka, pöytäryhmä, lintutorni ja Rauvolanlahden lintutorni myös lähistöllä. - Linnavuoren laavu, Piikkiö
Laavu, nuotiopaikka, retkeilypöytä tulossa. - Hevonpään laavu, Paimio
Laavu, nuotiopaikka. - Paimion luontopolku, Paimio
Uusi laavu, nuotiopaikka, näköalatorni ja korsu. Vaatii jonkun verran kävelyä päästäkseen kohteeseen. - Parmaharju, Lieto
Parkkipaikalla grillikatos ja luontopolun varrella hamppukota. - Ankka-Nautela luontopolku, Lieto
Nuotiopaikka. - Pähkinämäen polku, Raisio
Nuotiopaikka. - Karunan laavu, Sauvo
Karunan kyläyhdistyksen tekemä ruokokattoinen laavu.
- Muuta mainittavaa:
- Kuusiston linnanrauniot, joissa on hieno iltavalaistus.
- Marttilan eräreitistö tarjoaa kunnollisen eräreitin sitä kaipaaville. Reitin varrella Lotikon kellari ja Lotikon baari. Laavu, nuotiopaikka ja luola.


Teksti ja kuvat: Ina Virtanen.