Tämä koti odottaa Metsänpeikkoa

0
Patas on etsinyt Metsänpeikkoa joulusta saakka. - Olisi tärkeää saada hänelle tieto, että apua on tarjolla. Se on sitten eri asia, jos hän kieltäytyy avusta, Eija Rouvali toteaa.

Valkoinen lipasto, pieni sohva ja kynttilöitä ikkunalaudalla. Turussa sijaitseva kerrostaloyksiö on yleisilmeeltään vaatimaton mutta kodikkaasti sisustettu.

Pelastusarmeijan tuetun asumisen Patas-työryhmä vuokrasi asunnon viime viikolla Metsänpeikkoa varten. Kalusteet on saatu Pataksen johtajan Eija Rouvalin mukaan lahjoituksina ihmisiltä.

Poliisi otti kiinni runsaasti mediahuomiota saaneen Metsänpeikon sunnuntai-iltana. Myös Rouvali ja Pataksen ohjaajat Sari Nuutinen ja Mia Koskinen ovat etsineet naista joulusta saakka.

– Nyt vain odotamme, että poliisi ottaisi meihin yhteyttä. Meillä on mahdollisuus auttaa tätä naista, jos hän on vain valmis ottamaan apua vastaan, Rouvali kertoo.

Patas on aiemmin tehnyt työtä lähinnä mielenterveys- ja päihdeasiakkaiden parissa yhteistyössä Turun sosiaalitoimen kanssa. Asunnottomien auttaminen on Pataksen uusi toimintamuoto.

Rouvali ja Pataksen ohjaaja Nuutinen asuvat molemmat Kaarinassa ja kuulivat Metsänpeikosta asuinalueidensa Facebook-ryhmistä.

– Vuoden alussa saimme Helsingistä Pelastusarmeijan asumispalveluyksiköstä luvan välivuokrata asuntoja asukkaille. Tajusin, että mehän voimme auttaa tätä naista. Olisi sydämetöntä olla auttamatta, Rouvali näkee.

Viranomaisten hallussa

Rikoskomisario Jussi Helesvirran mukaan Metsänpeikoksi itseään kutsuva nainen on tällä hetkellä viranomaisten hallussa. Hän ei voi kommentoida tarkemmin, mistä viranomaisista on kyse.

Noin 30-vuotiasta naista epäillään Helesvirran mukaan kahdesta törkeästä varkaudesta ja useista pienemmistä rikkomuksista, kuten kotirauhan rikkomisesta ja vahingonteoista.

Helesvirta ei halua tässä vaiheessa arvailla, millainen rangaistus naista mahdollisesti odottaa.

– Se riippuu niin monesta eri asiasta, esimerkiksi aiemmasta rikoshistoriasta. On tuomioistuimen tehtävä arvioida sopiva rangaistus.

Helesvirta kertoi tiistaina, että poliisi on tietoinen Metsänpeikolle järjestyneestä asunnosta ja aikoo olla yhteydessä Patakseen.

Opetellaan arjen taitoja

Jos Metsänpeikko muuttaa hänelle tarjottuun asuntoon, Patas lupaa tukea häntä uuden elämän alkuun kaikin mahdollisin tavoin.

– Ensin sosiaalitoimen työntekijä tekee hänelle palvelutarpeen arvioinnin. Me olemme valmiita auttamaan ihan perusasioista lähtien, kuten miten tehdään ruokaa ja käydään kaupassa. Järjestämme asiakkaillemme myös viriketoimintaa. Ketään ei jätetä omilleen, Rouvali lupaa.

Patas maksaa vuokraamiensa asuntojen vuokrat ja perii rahat mahdollisuuksien mukaan asiakkailtaan.

– Asukkaalla on oikeus saada asumiseen tukea. Autamme asiakkaitamme selvittämään ja hakemaan heille tarkoitettuja tukia.

Toisin kuin moni muu asunnottomia auttava järjestö, Patas ei edellytä asiakkailtaan päihteetöntä elämää.

– Uskomme, että koti on kaiken perusta. Sen jälkeen on helpompaa lähteä rakentamaan uutta elämää, kun on katto pään päällä.

Metsässä vuosia elänyt mies opettelee nyt mikron käyttöä

Metsänpeikko käynnisti tietämättään mediakohun, jonka seurauksena myös muut asunnottomat ovat saaneet apua. Tammikuun alussa Pataksen johtaja Eija Rouvali ja ohjaaja Sari Nuutinen etsivät yleisöltä saatujen vihjeiden perusteella naista Turun Orikedolta, mutta löysivätkin metsässä vuosikausia asuneen miehen.

– Hänellä on edellisen kerran asunto ollut 1990-luvulla. Miehelle oli tuolloin jäänyt vuokrarästejä, ja hänelle oli sanottu, ettei ole mahdollista saada uutta asuntoa ennen kuin vuokrat on maksettu. Hän on elänyt kaksi vuosikymmentä metsässä siinä luulossa, että hänet on tuomittu asunnottomaksi.

Rouvalin mukaan mies on ikionnellinen hänelle järjestyneestä asunnosta.

– Viime viikolla kävimme hänen luonaan opastamassa, miten mikroa käytetään. Hän ei ollut ikinä nähnyt sellaista.

Viime viikolla Rouvali etsi poliisin pyynnöstä myös turkulaisessa metsässä vuosikausia asunutta miestä.

– Kävimme etsimässä häntä parina iltana. Löysimme paikan, mutta emme valitettavasti miestä.

Rouvali myöntää, että viime viikot ovat olleet silmiä avaavia myös hänelle.

– Kaiken tapahtuneen myötä on kirkastunut se, miten paljon on ihmisiä, jotka ovat tipahtaneet kaikkien tukiverkkojen ulottumattomiin. Osa ihmisistä on asunnottomia omasta halustaan, mutta paljon on myös sellaisia, jotka elävät metsässä vasten tahtoaan. He eivät joko osaa hakea apua tai heiltä on mennyt toivo.

Artikkelia muutettu 15.1.2020 aamupäivällä. Artikkelista poistettu yksityiskohtia, joista asunnon sijainnin saattaa tunnistaa.

Kalusteet ja mikro on saatu ihmisiltä lahjoituksina.
Kerrostaloasunto on yleisilmeeltään vaatimaton, mutta kodikkaasti sisustettu.

Teksti ja kuvat: Heinimaija Hirvonen