Tästä oli Kaarinan vuosi 2019 tehty

0
Kaarina-lehden verkkosivujen luetuin artikkeli kertoi Bar Nuotista. Kaarina-lehti uutisoi Bar Nuotin perustamisesta Littoisiin 17.7.2019. Pubin somekohua käsiteltiin lehdessä 28.8.2019. Pubin lakkauttamisesta uutisoitiin 16.10.2019.

Ennätyssateista. Ennätysmäärästä osallistujia. Ennätysruuhkasta. Ennätyskaupoista. Lukuisista uusista tapahtumista. Seksiviesteistä. Rakennusten purkamisista ja remontoimisista, uudisrakennuksista. Lässähtäneistä säästöistä, aurauksista. Kiistoista ja ovien sulkemisista. Oikeuskäsittelyistä. Vaalipuheista. Uusista myymälöistä.Hovirinnan rannan remontista.

Kaarina-lehti keräsi päättyneen vuoden puhutuimmat ja erikoisimmat uutiset.

Tammikuu: Fortnite-tanssia, jalkapallokiistoja ja vanhustenhoitoskandaaleja

Uusi vuosi otettiin ensimmäistä kertaa vastaan Kaarina-talon punaisella parvekkeella. Kaarinan valtuusto täytti sata vuotta. Aapeli-myrsky oli sytyttänyt Littoisiin Sippaantielle diskovalot, kun oksa oli hangannut ilmajohdon kannatinköyden katki. Kiisteltiin nastakengillä Kaarina-talossa kulkemisesta.

Kaarinan keskusta mullistui mullistumistaan. Vanhan virastotalon tulevaisuus oli epävarma. 16.1.2019 Kaarinan vanhan pääkirjaston kohdelle nouseva kerrostalo oli vasta alkutekijöissään.  

Greta Thunbergin innoittamat ilmastonmuutoslakot olivat uusi ilmiö, kaarinalaisia nuoria lähti Helsinkiin lakkoilemaan.

Arkipelagin Fortnite-peli sai pojat rynnistämään tanssitunneille, mikä ylsi valtakunnallisiin uutisiin.

Kaarinan Poikien ja Kaarinan Nappuloiden välillä oli kärhämää. Syksyn päätöksen mukaan KaaNan pelaajien piti siirtyä KaaPoon mutta kaikki eivät olleet muutoksesta mielissään. Kuvio purettiin. KaaPon ja KaaNan välejä setvittiin Kaarina-lehdessä 30.1.2019.

Kesämäen auraukset menivät päin mäntyä, mistä tuli palauteryöppy ja pitkäaikaista setvimistä kaupungille.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto ihmetteli Hovirinnan koulun väistötilojen hankintasotkua.

Yksityisestä vanhustenhoidosta käytiin valtakunnallista kohua, kun Esperi Caren hoivakodeissa ilmeni vakavia ongelmia. Kaarinassa osalla yksityisillä hoivakodeilla oli ollut puutteita, osa sai kiitosta.

Valkeavuoren kouluremontin hinnasta väännettiin kättä. Turun kehätien remontti alkoi. Kaarina kamppaili päivähoitopaikkapulan kanssa.

Helmikuu: Vaalityötä ja oikeudenpuintia

Piikkiön kirkossa oli viimeistä kertaa vanhat urut käytössä. Kaarinan kaupunki julkaisi vahingossa salaisia tietoja. Piikkiön nuokkari oli aloittanut uusissa tiloissa Piikkiön kirjaston yläkerrassa. Runo-Kaarina-festivaali pidettiin ensimmäistä kertaa.

Piispanristillä Prisma oli remontissa, Biltema laajensi, Filmtown muutti tien toiselle puolelle, Nautikulma tuli.

Kaarinan omaishoitoyhdistyksen asioita setvittiin oikeudessa – ja setvitään yhä. Piikkiön isäpuolen puukotus oli edennyt oikeuteen. Valkeavuoren koulun musiikinopettaja oli saanut raskaita syytöksiä Turussa työskennellessään, ja nyt varmistui, että hän ei palaa enää töihin Kaarinaan.

Eduskuntavaalien vaalityö alkoi kuumentua.

Vuosikymmeniä Kaarinassa näkyvästi vaikuttanut Jarkko Järvinen (sd.) menehtyi.

Maaliskuu: TVT:lle rakennuslupa ja Krossiin jäätelötehdas

Turun vuokrataloyhtiö TVT oli hakenut rakennuslupaa Kaarinaan. Keskustaan yritettiin saada aikaan rakennuskieltoa hankkeen estämiseksi tai hidastamiseksi.

Valkeavuoren koulun budjetista väännettiin.

Keskustaan oli tullut sushiravintola ja Krossiin Pops!-jäätelötehdas.

Oikeudessa käsiteltiin Kaarinan lukion entisen musiikinopettajan ja KaMun taiteellisen johtajan toimintaa. Käsittelyssä oli hänen oppilaalle lähettämiä seksiviestejä. Puolustus kiisti niiden aitouden.

Kaarinan uusia tontteja oli mennyt alkukeväällä ennätysmäisen paljon. ”Olin kuin puulla päähän lyöty, kun näin luvut”, kommentoi Kaarinan kaupunkikehityslautakunnan puheenjohtaja Tero Kuusisto (kok.).

Päättäjät eivät lämmenneet kuntalaisaloitteelle, että kaikki littoislaiset kaarinalaiset olisivat saaneet Kaarinan tai Littoisten postinumeron Turun sijaan. Seuraavissa lehdissä lukijat kertoivat harmeista: autovakuutukset ovat Turun postinumerolla kalliimpia, Tyksistä ei uskota asiakkaan ilmoitusta kotikunnasta vaan lähetteet ja palvelupyynnöt menevät väärään kaupunkiin, postia jaetaan vääriin paikkoihin.

Kävi ilmi, että hiljattain lanseerattu Tiedekeskus Tuorla karkaisi Kaarinasta.

Huhtikuu: Kaarinasta uusi kansanedustaja

Vaalipuheet kuumenivat entisestään.

Uusi Piispanristin Prisma avasi.

Kaarinalainen vihreiden ehdokas Sofia Virta pääsi kansanedustajaksi. Samalla hän peri eduskunnasta Varsinais-Suomen vihreiden paikan kaarinalaistaustaisen Ville Niinistön jätettyä eduskunnan. 17.4.2019 kerrottiin, miten kaarinalainen vihreiden ehdokas Sofia Virta teki historiaa.

Kaarinan Messut pidettiin huhtikuussa lokakuun sijaan. Lukion entiselle musiikinopettajalle tuomittiin ehdollista vankeutta. Kaarinan lukio oli huputettu kattoremontin vuoksi. Kaarinan keskustan R-kioskiin yritettiin saada luiska.

Uusi pääkirjasto oli innostanut kaarinalaiset lukemaan ennätyksellisesti.

Toukokuu: Jumppaa ja seksiviestejä

Uusi kaarinalainen liikuntatapahtuma, Unelmien liikuntapäivä, järjestettiin.

Valkeavuoren koulun urakkamallista ja Kaarinan vanhan virastotalon kohtalosta väännettiin.

Valtakunnallisesti kohahdettiin, kun kävi ilmi, että kaarinalaiskoulussa oppilaat olivat lähetelleet seksiviestejä toisilleen, esimerkiksi lähikuvia omista sukuelimistä oman kasvokuvan kanssa.

Ville Niinistö pääsi EU-parlamenttiin.

Kesäkuu: Hovirinnan rantaremontti valmis, öisin poltettiin kumia

Hovirinnassa Voudinkadun parkkialueelle on tulossa palvelutalo, mistä lähiasukkaat eivät olleet mielissään.

Empoon valmistunut BMX-rata oli houkutellut paljon väkeä koko seudulta.

Öisin autoretkueet kävivät polttamassa kumia Piispanristillä. Puuilon parkkipaikalla oli satoja renkaanjälkiä ja kuminpalasia.

Kävi ilmi, että Kaarinan talous on ajautumassa syöksykierteeseen. Kriisikunnan kriteerit täyttyvät kuudessa vuodesa, kerrottiin 12.6.2019.

Hovirinnan rantaremontti oli valmis. Rantaa käytiin useaan otteeseen ihailemassa. Saaristo Openissa oli ennätysmäärä väkeä.

10-vuotias Roope Myllyaho oli tilastoinut Paraistentieltä 670 auton liikennekäyttäytymistä. Bemarit ja pakettiautot ajoivat eniten ylinopeutta.

Heinäkuu: Matonpesua ja iltaruokailuja

Viherpeukaloiden valikoima laajenisi: Pirilän Kukkatalo tulisi Krossiin vuosi sitten avatun Plantagenin täydentäjäksi.

Piispanristin Prismalle tuli valtakunnallinen uutuus: tasomatonpesukone.

Hovirinnan yksityinen pysäköinninvalvonta puhutti.

Kaarina-lehden selvitystyö paljasti, että Kaarinan päätökset tehdään Piikkiössä. Piispanristillä on Kaarinan valtuustossa alimitoitus. 17.7.2019 Kaarina-lehti kertoi, että piispanristiläisiä päättäjiä on alle puolet siitä, mitä voisi olettaa Piispanristin asukasluvun perusteella.

Littoisiin tuli kaivattu iltaravintola 50/50 Bistro sekä Akselin tuvan entisiin tiloihin Bar Nuotti.

Elokuu: Hovirinnan koulu katosi, Bar Nuotti kohun keskelle, Pukkilan kartano tyhjeni

Kuusistonsalmessa veneet ajoivat ylinopeutta ja hurjastelivat. Littoistenjärven rannalle tuli uusi jooga- ja meditaatiofestivaali Elos.

Hovirinnan vanha koulu purettiin. Hovirinnan koulun purkutyöt viivästyivät, ja pölyä ja meteliä oli juuri koulujen alkaessa, kerrottiin 14.8.2019.

Ennätysmäärä oppilaita tarvitsi erityistä tukea.

Turun vuokratalot alkoivat nousta Kaarinan keskustaan.

Kuusiston linnaan tehtiin virtuaalikierros.

Uusi tapahtuma, elokuisen illan piknik Kaarina-talolla, keräsi suosiota.

Kaarina sai huomautuksen Kilpailu- ja kuluttajavirastolta Hovirinnan koulun väistötilahankinnoista.

Bar Nuotti pääsi valtakunnan uutisiin peruutettuaan Läskit lokit -yhtyeen keikan. 28.8.2019 Bar Nuotti oli tyytyväinen somekohun seurauksiin.

Pukkilan kartanon perinnekeskus purki sopimukset päärakennuksen yrittäjien eli kahvilan ja sisustusliikkeiden kanssa. Pukkila oli ollut toiminnassa alle vuoden.

Syyskuu: Ennätyksiä ja kotirauhan rikkomista

Kiertoajelu uusille kaarinalaisille pidettiin kymmenen vuoden tauon jälkeen.

Kaksikerroksisella Föli-bussilla ajeltiin. Kaarinaan syntyi uusi kesäteatteri, Ykkösryhmän Linnanraunioiden kesäteatteri.

Ala-Lemun kartanon uudesta kaavasta kiisteltiin.

Kirjaston lasten kesälukukampanjassa oli ollut ennätysmäärä lukijoita. Taitoluistelukouluun ilmoittautui ennätysmäärä lapsia. Kulttuurikävelyillä oli ennätysmäärä osallistujia.

Littoisissa puhutti Metsänpeikoksi itseään kutsuva nainen, joka tunkeutui luvatta ihmisten asuntoihin ja käyttäytyi uhkaavasti. Sittemmin keskustelu ei ole laantunut, ja sosiaalisessa mediassa raportoidaan naisen rikkovan yhä kotirauhaa Kaarinassa.

Piikkiön ja Kaarinan kuntaliitoksesta tuli 10 vuotta. Pienille lapsille pidettiin seksuaalivalistusta.

Lokakuu: Säästöjä pitää löytyä, vanhasta virastotalosta luovutaan

Rakennusbuumi ruuhkautti Kaarinan lupakäsittelyn.

Kaarinassa haettiin säästöjä. Niemenkulman koulu, Pontela ja Kaarinan aikuislukio joutuivat tulilinjalle.

Kohmoon tulisi yksityinen hirsipäiväkoti. Swegon Ilto keskitti tuotantoaan Ruotsista Kaarinaan. Merikratoksen Kaarinaan aikomasta hoivayksiköstä ja Littoistenjärven rantatontin kaadetuista puista nousi haloo. KaaPo-taloa viimeisteltiin.

Epätoivoinen päivähoitopaikkapula ei näy yksityisessä perhepäivähoidossa, vaan paikkoja on vapaana, kerrottiin Kaarina-lehdessä .

Suomen- ja ruotsinkielisen koulun hallinnollinen yhdistäminen herätti vastustusta.

Lokakuussa uutisoitiin, että Kaarinan vanha virastotalo ei jatkossa enää ole virastotalo. Kaupunki päätti luopua kiinteistöstä.

Bar Nuotti ilmoitti lopettavansa.

Tulevan vuoden talousarvion laadinta oli poikkeuksellisen vaikeaa, ennusteet heilahtelivat. Niemenkulman koulun lakkautuksesta luovuttiin ensi kättelyssä, samoin veronkorotuksesta.

Piispanlähteen alakoulun remontin lisäksi yläkoulua päätettiin laajentaa.

Marraskuu: Terveyskeskukset ruuhkautuivat, hurjat verotulot Kaarinasta, teknisessä toimessa tuuli

Kaarinan budjetti koki keikauksen. Liikuntatiloista ei sittenkään tullut maksullisia, ja monista muista säästöehdotuksista luovuttiin. Valtuusto hyväksyi yhdellä nuijankopauksella budjetin, jossa alijäämää tulisi 600 000 euroa.

Kävi ilmi, että Kaarinassa asuva diagnostiikkayhtiö HyTestin toimitusjohtaja Maria Severina ansaitsi vuonna 2018 yli 36 miljoonaa euroa. Hän sai Varsinais-Suomessa eniten ansio- ja pääomatuloa.

Postilakon kanssa pähkäiltiin.

Vanhemmat pääsivät syömään Kaarinan kouluihin lounasta. Littoistenjärvestä tehtiin räppi.

Kaarinan terveysasemilla oli ennätysruuhka, Mehiläinen kaksinkertaistaisi toimintansa Kaarinassa. Lue nettiartikkeli aiheesta täältä.

Uusi toimitilapäällikkö irtisanoutui koeajalla, kuten edeltäjänsäkin. Kaarina-lehti kysyi, miksi Kaarinan teknisessä toimessa tuulee. Lue nettiartikkeli täältä.

Joulupuu-keräys järjestettäisiin Kaarinassa ensimmäistä kertaa.

Joulukuu: Ennätyssateita

Vilkkaat sateet tuottivat tulvia, ojia oli jouduttu suurentamaan. Tilastoista kävi ilmi, että syksy oli ollut ennätyssateinen.

Kaarinan perhevalmennus osoittautui edelläkävijäksi. Ravitsemusterapeutti auttaisi kaarinalaisia parantamaan ruokavaliotaan.

Tuorlan tiedekeskuksen pelastaminen maksaisi Kaarinalle satatonnia.

Verkossa vetivät kärhämät, yritykset ja ruoka

Kärhämät ja skandaalit, yritykset, ruoka, Tunnin juna, onnettomuudet ja vaalit. Näistä aiheista kaarinalaiset haluavat eniten lukea, Kaarina-lehden nettiartikkeleiden lukijamäärien perusteella.

Viime vuonna julkaistusta 505 nettijutusta merkittävästi eniten kiinnosti artikkeli, jossa kerrottiin Kaarinassa aloittavasta 50/50 Bistro -ravintolasta sekä Bar Nuotti -yökerhosta. Jutun poikkeuksellisen runsasta ahmimista selittänee paitsi se, että Kaarinaan oli kaivattu kipeästi iltaravintolaa, myös Bar Nuotin riita Läskit lokit -yhtyeen kanssa. Siitä kohistiin sosiaalisessa mediassa, ja siitä uutisoivat myös valtakunnalliset mediat.

Myös 110-tien ja Saaristotien risteyksen tuntumassa sijaitsevan Liedon lihakaupan muuttuminen Kaarinan lihakaupaksi kiinnosti ennennäkemättömän paljon. Pieni artikkeli on noussut alkuperäisen maaliskuisen julkaisunsa jälkeen pitkin vuotta päivän luetuimpien joukkoon.

Nämä kaksi ruokaan keskittyvää artikkelia painivat täysin omassa sarjassaan: niillä oli lukijoita kaksinkertaisesti seuraaviin kärkikymmenikön juttuihin verrattuna.

Pronssille kipusi Kuusiston linnan virtuaalikierros, joka erottuu samalla muusta kärkikymmeniköstä. Se on nimittäin listan ainoa kulttuuriaiheinen artikkeli. Muita kulttuuriaiheita tai etujuttuja tapahtumista ei päässyt edes 20 eniten luetuimman joukkoon, vaikka juuri niitä on eniten pyydetty Kaarina-lehden lukijakyselyissä.

Klikatuimmat nettijutut 2019:

Kaarinaan saatiin viimein iltaravintola ja yökerho 16.7.2019

Lieto muuttui lihakaupassa Kaarinaksi 26.3.2019

Kuusiston linnan seinät pystytettiin uudelleen – pikseleinä 8.8.2019

Hintavertailu: Kaarinassa on edullista mansikkaa, mutta kallista hernettä 26.6.2019

Kallis Korisliiga vei Ura Basketin liigajoukkueyhtiön verottajan protestilistalle 11.12.2019

Kaarinaan tuli Lidlin neljäs outlet Suomessa 6.3.2019

Täyskäännös kaarinalaisessa juniorijalkapallossa: KaaNa irtautui KaaPo-sopimuksesta 15.1.2019

Tunnin juna tarvitsee uuden reitin Littoisissa ja Piikkiössä 25.10.2019

Pehtorinkadun yöllisessä tulipalossa kuoli vuonna 1960 syntynyt mies 6.12.2019

Kaarinan Sofia Virta nousi eduskuntaan – kokoomus sai kaupungissa eniten ääniä 14.4.2019