Väriä sairaalan valkoisille seinille – Kaarinan Taideyhdistyksen tauluja voi ihailla Tyksissä

0
Liisa Levänen, Katja Korhonen, Ilkka Kantola, Gisela Ruotsalainen, Mika Palasto, Riitta Nylander, Pirjo Kurjessuo, Anne Laapotti-Salo ja Marja Vuorisalo Kaarinan Taideyhdistyksestä olivat paikalla, kun luontoaiheiset taulut luovutettiin.

Kun Tyksin keuhkosairauksien palliatiivisen poliklinikan hoitaja Katja Korhonen meni Kaarina-taloon vastaanottamaan Kaarinan Taideyhdistyksen lahjoitusta, hän luuli saavansa yhden tai pari taulua työpaikkansa seiniä koristamaan.

Siksi yllätys oli melkoinen, kun Taideyhdistyksen edustajat odottivatkin 15 taulun kanssa, ja ne kaikki saataisiin keuhko- ja reumaosastolle.

– Rupesin itkemään, kun tällaista inhimillisyyttä ja ihmisyyttä osoitettiin meille, Korhonen muistaa.

Vinkki osaston ja saatohoitohuoneen taidetarpeesta tuli Korhosen sisaren ystävän kautta. Taideyhdistyksestä löytyi kaikkiaan kymmenen jäsentä, jotka olivat halukkaita lahjoittamaan tekemiään luontoaiheisia tauluja.

– Saattohoitohuone oli ennen aika kalsea. Nyt valkoiset seinät ovat saaneet täytettä, sairaanhoitaja iloitsee.

Taide on piristänyt ilmettä, ja moni potilas ja omainen on pysähtynyt tarkastelemaan tauluja. Korhosen mukaan niistä on ehtinyt jo olla paljon iloa.

– Jollekin on tullut eräästä taulusta mieleen oma mökki. Yhdellä potilaalla oli merenkävijätaustaa, ja purjevenetaulu kirvoitti häntä kertomaan muistoja niiltä ajoilta.

Teksti: Kaisu Hautamäki