Joka toinen nuori sai alkoholia Kaarinan huoltamoilla ja kioskeissa – Kolmasosalle koeostajista myytiin tupakkaa ilman papereita

0

Kaarinassa tehtiin marraskuussa alkoholin ja tupakan pistokokeita, joissa nuoren näköiset mutta täysikäiset koeostajat testasivat, saisivatko itselleen ikärajoitettuja tuotteita ilman henkilöllisyystodistusta.

Saivathan he. Alkoholia yritettiin ostaa 57 kertaa, ja 13 kertaa tärppäsi. Toisin sanoen vajaa neljäsosa koeostajista sai itselleen alkoholia todistamatta ikäänsä.

Tupakkaa yritettiin ostaa 44 kertaa, ja niistä onnistui 15 kerralla. Yli kolmasosa koeostajista sai siis tupakkaa ilman papereita.

– Yllättävää oli se, että tupakkaa myytiin niin helposti verrattuna alkoholiin, miettii Kaarinan hyvinvointikoordinaattori Hanna Inkeroinen .

– Lisäksi yllättävää oli se, että nuoret saivat ostettua alkoholia tai tupakkaa esimerkiksi opiskelijakorttia tai Kela-korttia näyttämällä. Kumpikaan ei ole virallinen henkilöllisyystodistus.

Pistokokeita tehtiin Kaarinassa Alkoihin, ruokakauppoihin, huoltoasemille ja kioskeihin.

Alkot eivät suostuneet myymään nuorille mitään. Eniten läpi sormien alkoholiostoja katsottiin huoltamoilla ja kioskeilla, jossa lähes puolet (40–44%) ostoyrityksistä onnistui. Supermarketeissa alkoholia lähti nuorten mukaan 17%:lla kerroista, pienemmissä marketeissa 25%:lla. Hypermarketit eivät myyneet nuorille alkoholia.

Tupakan myymisen valvominen oli vielä löysempää. Peräti 67% huoltamoista ja 40% hypermarketeista myi nuoren näköisille tupakkaa. Kioskeistakin 38% myi nuorille tupakkaa ilman papereita, supermarketeista 26% ja pienistä marketeista 17%.

Tuloksista raportoitiin sekä kaupungille että kyseisille yrityksille. Koeostajat olivat tyttöjä Kaarinan lukiosta ja seurakunnan nuorisotyöstä.

Pistokokeita tehdään Kaarinassa myös jatkossa, todennäköisesti kerran vuodessa tai joka toinen vuosi. Toiveissa on testata myös rahapeliautomaattien ikärajavalvontaa.

– Kunhan maakunnalliset linjaukset tarkentuvat, tarkentuu myös se, mitä ja milloin Kaarinassa testataan, Inkeroinen toteaa.

Ostokokeet ovat osa valtakunnallista Pakka-toimintamallia, joka on kehitetty paikallisten alkoholi- ja tupakkahaittojen ehkäisyyn.

Turussa pistokokeet ovat tuottaneet tulosta: ensimmäisenä koeostovuotena, vuonna 2015, puolet koeostajista sai alkoholia ja tupakkaa ilman papereita, viime vuonna enää 13%. Turun Pakka-yhteistyöryhmä ehdotti Pakan laajentamista myös Kaarinaan ja Raisioon.

Teksti: Maria Kesti